Skrivet den 6 januari 2011 kl 19:19 av Nyheter13 kommentarer957

Se upp med App Store om du är företagare

tuawterms0106.jpeg

Idag släppte Apple sitt efterlängtade om omtalade Mac App Store och med det så sänkte man priserna på Aperture 3 och Apple Remote Desktop ner till 599kr men det finns dock en tanke bakom detta.

Om du endast använder det personligt så är det ett bra pris att inhandla dessa program för. Om du är en företagare däremot är det inte alls en smart ide då Apple’s villkor säger att du endast får använda programmen till ej kommersiellt bruk.

Alltså, se upp med vad du köper på Mac App Store.

Läs mer på TUAW

13 kommmentarer på Se upp med App Store om du är företagare

 1. Mattias E skriver:

  Irriterar mig på apples filosofi på konsumenter och negligering av företagare på app store mac, iPhone/iPad och iTunes store

 2. planB skriver:

  Inget konstigt att kraftigt rabattera till privatpersoner. Den är ju anpassad för stora organisationer som knappast har dåligt med pengar.

 3. Tobias.K skriver:

  Hur ska någon kunna veta om man har använt en rabbaterad mjukvara om man skickar iväg ett jobb man har gjort med det?

 4. Mattias E skriver:

  Det jag reagerar på är att man för det första inte kan få ett kvitto med moms angiven. Varför ska företagare vara utestängda från att köpa program eller musik via valtri * Store?

 5. Joacim Melin skriver:

  Mattias E: App Store för iOS och OS X drivs från Luxemburg och då det är inom EU är inte Apple tvingade att specifiera moms på kvittot. Privatpersoner behöver inte redovisa moms, medan företag måste det.

  Om du som företagare köper något via App Store är det upp till dig själv att räkna ut momsen och sedan redovisa den till Skattemyndigheten. Apple har till mig sagt att man kan få ett specialavtal där kvittona har moms specifierad men jag fick aldrig något svar på hur man tecknar detta specialavtal och när jag ställde frågan på den svenska iPad-lanseringen förra året skulle Apple återkomma med info, fick jag reda på.

  Jag skrev om detta tidigare på Macpro i somras. Den som är intresserad kan läsa mer utförligt där men kontentan av det hela är det jag skriver här.

  Här: http://www.macpro.se/2010/06/app-store-inte-for-foretagskunder/
  Och här: http://www.macpro.se/2010/07/app-store-inte-for-foretagskunder-del-tva/.

 6. Peter Esse skriver:

  Då iTunes Store ligger i Luxemburg som är ett EU-land så är det där nödvändigtvis inget problem.

 7. Mattias E skriver:

  Joacim Melin på macpro.se trimmar apple om just detta sedan länge. Det heter att ”de undersöker saken” men än har inte fått något svar utöver det…

 8. Mattias E skriver:

  Oj, såg inte Joacims svar…

 9. planB skriver:

  Som företagare kan man köpa från andra leverantörer än App Store. AS är bara ett smidigare alternativ för privatpersoner.

  Sedan måste man för bokföringen ha ett verifikat där momsen är specificerad – rätta mig om jag har fel.

 10. Raphael M skriver:

  Köp från Mac App Store till företaget bokförs som andra köp inom EU men utanför Sverige. Det är köparen som betalar och redovisar momsen vid inköp utanför Sverige. Lagen om omvänd skatteskyldighet gäller. Det underlättar för bokföringen om det på kvittot står att köparen betalar och redovisar momsen. Vid bokföringen så bokför man enligt reglerna för omvänd skatteskydlighet.

  Eftersom Mac App Store ligger utanför Sverige, så behöver Mac App Store inte betala svensk moms. Det är köparen som betalar momsen som gäller i det land där köparen är registrerad. För en företagare får man se priset på Mac App Store som ett pris utan moms, dvs moms tillkommer för företag enligt reglerna i det land som företaget/köparen befinner sig.

 11. Mats Thorburn skriver:

  Det blir intressant att se hur det ser ut när Final Cut börjar säljas genom app store …. Bara för privat bruk?

 12. Johan Forssblad skriver:

  Då ett företag i ett EU-land (Luxemburg) säljer till ett företag i ett annat EU-land (Sverige) ska säljaren INTE lägga på sitt lands VAT om köparen har ett giltigt VAT-nummer som åberopas.

  Det köpande företaget måste lägga på svensk utgående moms (25 %) och kan dra av samma summa som ingående moms i sin skattedeklaration.

  Allt detta medför byråkrati i ett nollsummespel.

  Märkligt nog verkar Apple App Store skita i företagskunderna och dessa regler. Får de verkligen begränsa försäljningen till endast privatpersoner enligt EU?

 13. Christina Hoolm skriver:

  Jag har råkat ut för precis samma sak, och har haft en omfattande e-postväxling med Apple. Inget resultat, utan man hänvisar till volymlicensavtal!
  Skatteverket har fått ta del av denna konversation, och fördömer Apples agerande, samt påtalar att Apple har att följa tillämpliga EU-direktiv precis som alla andra.
  Detta har jag utan framgång påtalat för Apple. Därför ger jag upp.
  Följden av detta, är att jag förbjudit samtliga Appleprodukter i företaget för all framtid.