by • 23 september, 2010 • NyheterComments (3)360

Skriv fokuserat med iA Writer till iPad

writer_2

När Simplenote 2.0 kom ut så trodde jag att nu har jag det perfekta programmet för att skriva i. Enkelt, snabbt och synkronisering utan problem. Men det visade sig att jag hade fel och utvecklarna på Information Architects hade en bättre idé på vad som krävs för att skriva.

Nu menar jag inte på något vis att Simplenote 2.0 är ett program som kommer tyna bort för det är riktigt bra och har sina fördelar. Writer är däremot bättre för de som just bara vill fokusera på att skriva textmaterial. För fokus är just vad Writer handlar om.

Det handlar inte om att överblicka massor av text eller om snygg typografi. Appen är helt klart snygg men här handlar det om en design som har texten i fokus med hjälp av ett gränssnitt som kan gömmas och ett typsnitt som är tydligt och snabbläst.

Till sin hjälp får man också ett mycket smidigt verktygsfält ovanför tangentbordet som har knappar för att hoppa mellan ord, de vanligaste tecknen man annars måste gå in i sittertangentbordet för att nå samt piltangenter. Det går helt enkelt snabbare att röra sig i texten än att klicka med fingrarna. Programmet fungerar också bra med Apple Wireless Keyboard via bluetooth.

Små finesser finns det också som en teckenräknare och en tidsangivelse hur lång tid det ungefär kommer ta att läsa texten. Det har exempelvis tagit dig 1 minut och 10 sekunder att komma hit i texten. Hela detta inlägg tar strax över två minuter att läsa om Writer får bestämma.

writer_1

Synkroniseringsmöjligheterna är det inget fel på heller. Det synkar till mappen Writer i din Dropbox så här är annu en anledning till att skaffa Dropbox. Via programmet Notational Velocity på din dator får du upp filerna och synkar över dom till Simplenote. Så det är inga problem att skriva en text i Writer för att sedan fortsätta på datorn eller i Simplenote. Tack vare att Notational Velocity kan spara sina filer i valfri mapp. Välj helt enkelt mappen ”Writer” i din Dropbox, och synkronisera mot Simplenote.

Programmet kostar 38 kr vilken kanske kan ses som högt för ett program att bara skriva i men tack vare synk-möjligheterna och den utmärkta verktygsraden tycker jag absolut det är värt pengarna.

Det några småsaker man kan störa sig på som att man inte kan söka efter ett textdokument utan man får skrolla sig fram i listan. I fokusläget går det inte att skrolla texten men tanken är nog att där ska man bara skriva för att redigera sedan. Men sammantaget är det en riktigt bra app för den som skriver mycket och vill göra det på en mycket mobil enhet som en iPad är.

iA