Övrigt

Snart en miljard nerladdade program på App Store

App Store-tävling

Just nu ligger det en nedräkning på Apple.com (eller heter det uppräkning?) till en miljard nerladdade program och spel på App Store. Det är onekligen en milstolpe som heter duga och för att fira bjuder Apple på en tävling där vi alla kan vinna fin fina priser, så som en MacBook Pro 17″ och ett presentkort värt 10 000 dollar på iTunes Store.

När iPhone lanserades 9 januari 2007 på Macworld-mässan var det emellertid inte tal om några möjligheter till att ladda hem nya program, ännu mindre att skapa några. Den officiella anledningen fick bli att man inte ville att någon utvecklare skulle skaka fram ett program som tog ner hela AT&Ts västkustsnätverk (Apples huvudkontor ligger  i Cupertino ett par mil söder om San Francisco och AT&T är den enda iPhone-operatören i USA). I stället uppmanades utvecklarna att skapa så kallade webapps – webbsidor som såg ut och uppförde sig som små program. Trots den massiva kritiken som följde kom det fram en del trevliga “program”. Jag tipsade själv om 25 stycken i MacWorld men jag skall villigt erkänna att det var på håret att jag fick ihop så många.

Fortsatt kritik

Det var först 14 månader senare, 6 mars 2008, som Apple visade upp vad som skulle bli den plattform som utvecklare använder för att skapa spel och program. I samband med att iPhone 3G började säljas runt om i världen den juli 2008 startades också App Store och nerladdningarna kunde börja. Åter igen fick Apple massiv kritik från journalister, bloggare, kunder och inte minst undertecknad. Jag kallade bland annat företaget för godtyckligga i ett MacFeber-inlägg.

Problemet var inte så mycket att man hade regler som inte godkände vissa program, problemet var att reglerna verkade skilja för olika utvecklare och att en värdering huruvida programmet/spelet var av allmänintresse gjordes. Det fanns även tydligare regler så som vilka funktioner i iPhone och iPod touch som de fick använda och inte, dessa var lättare att förstå sig på och anpassa sig efter.

Ett annat rejält dilemma som utvecklarna hade var att de i princip inte fick prata med varandra om att utveckla till iPhone och iPod touch, detta då de alla skrivit på ett strikt avtal. Reglerna emellertid liberalare och sekretessavtalet upphävdes samtidigt som antalet program och spel på App Store fullständigt exploderade. På Macworld-mässan som ägde rum 6 januari 2009 kunde Apple berätta att man godkänd 96% av alla program och spel som kommit in. Då fanns det över 25 000 stycken på App Store och det betyder att runt 1000 stycken inte tog sig hela vägen.

Framtiden

Hur det kommer att se ut i framtiden är både svårt och lätt att sia om. Till sommaren släpps iPhone OS 3 med mer funktioner och godsaker direkt i telefonen (och iPoden) men vi kan också anta att det kommer en ny modell som vi inte vet så mycket mer om. Men det som är absolut intressant är det faktum att utvecklarna har tillgång till 1000 nya kodbibliotek att leka med inklusive riktigt navigering via GPSen och skaksensorn. Men också möjlighet att göra program specifikt för vissa inkopplad tillbehör. Läs mer om det i följande artikel här på iLove.

Det som är mindre lätt att sia om är framtiden för App Store som helhet, det finns tiotals, ibland nästan hundratals kopior av samma typ av program och det börjar bli allt svårare att hitta de där guldkornen som vi bara måste ha. Det har gått rykte om att Apple skulle skapa en spelsektion med bara så kallade Pro-spel, det vill säga spel som kostade lite mer. Detta dels för att göra det lättare att hitta för kunderna men antagligen också på grund av att spelindustrin inte gärna ser sina spel drukna i den stora massan. Beroende på hur man väljer att se på det kan det tänkas vara en god idé men i många fall betyder inte ett högt pris och ett känt namn att det blir något bra, just det, jag tittar på dig Ironman (App Store-länk).

Svenska framgångar

Svenska utvecklare har utmärkt sig på App Store och flertalet spel från bland annat Malmöitiska Illusion Labs har promotats av Apple både under Keynotes och i de reklamfilmer som producerats. Något som de absolut inte är ensamma om. Störst framgång ur nationella mått mätt har dock samma bolag med Labyrinth Lite Edition som finns med på listan över de 20 mest nerladdade gratis-apparna genom tiderna, så väl som i Sverige som i USA. I USA kommer även bolagets Touchgrind med under 20 mest köpta någonsin.

AppStore är ett paradigmskifte

Oavsätt framtiden har det funnits en rad paradigmshiften inom mobilindustrin. En av dem var visserligen iPhone men tätt inpå, och om inte större, så kom App Store. Google, Microsoft, Palm och Symbian-företagen är alla stora jättar som skrattade gott åt Apples intåg på mobilmarknaden när det begav sig och som nu tittar lika nervöst på och lär sig av Apple hur distribution av program och spel skall fungera. Snart är det även dags för speljättarna Nintendo och Sony att titta ängsligt i backspegeln.

Glöm nu inte att tävla och vill du se hur det gick på de nämnda mässorna och special-eventen kan du titta på Apples Keynote-podcast via iTunes Store.

Fotnot

En svensk miljard blir billion på engelsk-amerikanska medan en biljon översätts som trillion, förutom på brittisk engelska då där biljon översätts som just billion.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!