Övrigt

Socialdemokraterna vill införa pant på mobiltelefoner

Att panta tomburkar är vi bra på i vårat avlånga land men när det kommer till att panta telefoner ligger vi nog i lä – likt många andra länder.

Det är Åsa Westlund, miljöpolitisk talesperson för Socialdemokraterna som nu säger i en intervju med Aftonbladet att partiet tittar på införa pant på mobiltelefoner och kanske även annan småelektronik. Hela syftet med panten är att återvinna ämnena som finns i telefonerna så som guld, silver och kobolt för att minska gruvbrytningen som kostar många livet varje år och det förekommer även en hel del barnarbete.

Hur mycket panten kan tänkas hamna på har partiet ännu inte kommit fram till men Åsa säger att telefoner är värda en hel del pengar och hon tror att det kommer krävas en större summa för att det ska finnas ett ekonomiskt incitament för att faktiskt orka panta telefonen istället för att ha den kvar i byrålådan. Därav kan det bli så att när man köper en telefon så betalar man en högre avgift när man köper telefonen som man sedan får tillbaka när man pantar den. Precis som hur det fungerar med en PET-flaska.

Via Aftonbladet.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!