Skrivet den 7 juli 2018 kl 10:30 av NyheterKommentera84

Sonos har ansökt om börsnotering

Sonos har nu ansökt om en börsnotering på Nasdaq-börsen och skickat in sin ansökan till den amerikanska myndigheten SEC (Securities and Exchange Commission).

När man gör en sådan ansökan så måste man även meddela hur företaget mår och i dokumentet kan man se att Sonos har sålt 19 miljoner högtalare till ca 6,9 miljoner hushåll vilket blir ungefär 3 högtalare per hushåll i snitt.

Det framgår även att Sonos under 2017 hade intäkter på 992,5 miljoner dollar – en ökning med ca 10 procent mot året innan. Dock uppgick nettoförlusten till 14,2 miljoner dollar och bolaget väntas få ett uppskattat börsvärde på ca 2,5-3 miljarder dollar.

Sonos har varit relativt ensamma på marknaden en längre tid och dominerat segmentet smarta högtalare men under 2017 och 2018 har flera andra aktörer som Apple, Google och Amazon gett sig in i samma marknad och säljer smarta högtalare. Kriget om kunderna kommer bli tuffare framöver och Sonos meddelar att deras nuvarande affärsmodell är sårbar. Man har idag ett samarbete med flera andra aktörer och tätast samarbete har man med Amazon och deras röstassistent Alexa. Sonos meddelar att i praktiken skulle Amazon kunna välja att inte längre stödja Alexa i Sonos produkter om dom skulle vilja konkurrera hårdare mot bolaget och enbart ha sin röstassistent i sina egna produkter.

Sonos kommer att kunna handlas under betäckningen ”SONO” på Nasdaq-börsen när dom väl blir godkända. Ni har väl inte missat vårat test av Sonos Beam som går att se och läsa här.

Via The Verge