Övrigt

Spionprogram-varning från Intego – Ta på allvar

Säkerhetsföretaget Intego har identifierat en serie program som installerar ett spionprogram under täckmanteln att vara ett medföljande marknadsundersökningsprogram. Detta spionprogram är döpt till OSX/OpinionSpy och beter sig riktigt otäckt. Listan är lång och värd att läsa.

VirusBarrier X6 alert for OpinionSpy Mac OS X Spyware

Bland annat installeras det som root och kan därmed göra precis vad den vill, och vad den gör är bland annat följande:

  • Öppnar en HTTP-bakdörr på port 8254
  • Skannar och analyserar alla filer på lokala och nätverksanslutna volymer. Vad den hittar och rapporterar tillbaka är ännu oklart.
  • Skannar och analyserar all inkommande och utgående nätverkstrafik.
  • Injecerar kod i Safari, Firefox och iChat.
  • Skickar e-mailadresser, URL:er, iChat-meddelanden, och fil-information krypterat till en serie servrar.
  • Kan uppdateras utifrån utan att användaren är inblandad.
  • Om man tar bort trojan-programmet som installerade OpinionSpy kommer den ändå ligga kvar och köra i bakgrunden.

OpinionSpy installeras efter man laddar ner och installerat program som man kan fritt ladda ner från välrenomerade sajter som Versiontracker, MacUpdate och Softpedia vilket är allvarligt. Tack och lov är det inga välkända program som levererar denna tråkiga last, men det är absolut värt att rå om sit hus lite extra efter detta.

Läs mer om spionprogrammet på Integos sidor, och läs även listan över program som man gör absolut bäst att hålla sig riktigt långt borta ifrån.

Man kan ladda ner en gratis testversion av Integos VirusBarrier som upptäcker OpinionSpy, men det är bara betalversionen som kommer plocka bort det. Med tanke på allt pyssel den håller på med är manuell avlusning nog inget som man ger sig på i första taget.

OpinionSpy är egentligen spionprogram-namnet på PremiereOpinion, ett företag som inte alls skyler vad deras program kan göra för de som är sugna på att samla in lite data. Läs mer på deras hemsida om vad de har för tjänster.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!