by • 20 november, 2014 11:34 • Nyheter10 kommentarer558

Spotify och Google ser olika på vit makt-musik

I en artikel i DN kan vi läsa hur olika Spotify och Google ser på rasistisk vit makt-musik. Medan Googles musiktjänst Play Music erbjuder ett rikt utbud av vit makt-musik och främst hänvisar till yttrandefriheten och ”Explicit”-märkning tar Spotify bort musiken omedelbart. Även på andra musiktjänster så som Wimp och Deezer finns enligt DN denna typ av musik.

Google Sveriges kommunikationsansvarige, Gustaf Brusewitz, säger:

– Det finns över 30 miljoner låtar på Google Play och det är svårt att kommentera enskilda låtar eller artister. Det kan finnas låtar som vissa användare uppfattar som stötande och i dessa fall kan dessa vara utmärkta med en så kallad “explicit” markering.

– Våra produkter är en plattform för yttrandefrihet, men vi tillåter inte innehåll som uppmanar till våld eller vars huvudsyfte är att väcka hat. Om vi uppmärksammas på sådant innehåll tittar vi på det och vidtar lämpliga åtgärder.

Malin Cumzelius, kommunikationsansvarig på Spotify, tar också upp problemet med att det är svårt att hålla ”rent”.

Det finns över 20 miljoner låtar på Spotify och vi lägger dessutom upp över 20 000 nya låtar varje dag. Musiken i vår katalog kommer från hundratusentals olika skivbolag och aggregatorer över hela världen, det är också dessa som ansvarar för innehållet som de levererar. Olagligt innehåll tolereras inte på musiktjänsten. Spotify vidtar omedelbart åtgärder för att ta ner material så snart det uppmärksammas

Kontentan är alltså att musiken kommer finnas på musiktjänsterna tills någon uppmärksammar företagen. Läs hela artikeln på DN och kommentera gärna hur du ser på saken. Kommer yttrandefriheten först eller ska rasistisk musik plockas bort?

[source: http://www.dn.se/kultur-noje/vitmaktmusik-splittrar-google-och-spotify/ ”DN”]