Övrigt

SVT stänger ner kritiserad skolko-sida

I fredags publicerade SVT webbverktyget skolko som lät föräldrar massanmäla sina barn till ett flertal, eller alla, friskolor i Sverige. I samband med att de fått stor kritik från flertal friskolor stänger nu SVT ner tjänsten.

Bland annat Anders Östman från friskolekoncernen Thoren Framtid har framför kritik mot SVT’s webbtjänst.

På grund av hemsidan har vi fått in hundratals ansökningar från personer som bland annat bor i Stockholm, där vi inte har några skolor. Vi ringer alltid upp föräldrarna som ansökt och har nu fått lugna många som känner sig oroade och kränkta över att vi har deras personuppgifter. De vet inte vilka vi är, säger Anders Östman till SVT Nyheter.

Humorprogrammet Svenska nyheters producent, Michael Lindgren, som ligger bakom webbtjänsten, försvarar sig med att webbtjänsten i sig är satir.

Jag förstår att det blir en administrativ börda för vissa skolor, men barnen anmäls bara till de län föräldrarna själva valt. När man gör satir hör det lite till att några blir upprörda. I detta fall försöker vi – genom att göra en tjänst där man enkelt kan anmäla sig till många skolor – underlätta för föräldrar och belysa det orättvisa i själva kösystemet, där till exempel tiden på året ett barn är fött har betydelse för köplats, säger Michael Lindgren till SVT Nyheter.

När man nu försöker nå webbtjänsten skolko möts man av följande meddelande:

Skolko.svt.se fungerar inte längre. På grund av en ändring i ansökningssystemet går det inte längre att ansöka till flera skolor samtidigt. Du kan fortfarande ställa ditt barn i kö via respektive skolas hemsida. Lycka till!
Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!