by • 20 november, 2014 12:15 • Nyheter1 kommentar808

Tele 2 slutar subventionera mobiltelefoner – ”vill förändra branschen”

Så har då Tele2 presenterat sitt nya upplägg som det hintades om under gårdagen, där bland annat bindningstider slopas och öppet köp införs för alla. Något som kommit lite i skymundan är dock att operatören i samma veva slutar att subventionera priset på nya mobiltelefoner.

Lägre priser på mobiltelefoner är starkt kopplade till tecknande av bundna abonnemang – ju längre tid du binder upp dig desto lägre totalkostnad blir det för själva mobiltelefonen.

Nu när Tele2 har tagit bort alla bindningstider kommer då heller inte operatören kunna erbjuda några rabatter för mobiltelefonerna, då kunder i så fall skulle kunna köpa en mobiltelefon billigt och sedan helt enkelt bara lämna operatören.

Ett resultat av detta blir att kunder som vill teckna nytt abonnemang och samtidigt köpa en ny telefon kommer mycket billigare undan hos andra operatörer. Medan du som enbart är ute efter ett abonnemang och införskaffar din nya telefon på annat sätt i många fall får en lägre abonnemangskostnad hos Tele2 än hos konkurrenterna.

Hur sätter man en prislapp på frihet?

Oliver Carrá, presschef på Tele2 i Sverige, menar att förändringarna som görs idag är resultatet av över ett års granskande och undersökande av vad kunder värdesätter och vill ha.

“Det är en förändring som framförallt är långsiktig, ett sätt att förändra branschen och kundernas vanor.”, menar Carrá.

På dotterbolaget Comviq har man sedan 2013 slopat bidningstiderna medan 80 procent Tele2:s nya kunder ända fram tills nu valt att binda upp sig.

Olika kunder har olika behov, och de värdesätter saker individuellt utefter de behoven: “Frågar du hur mycket frihet är värt för konsumenter kommer du få olika svar från olika kunder”, säger Carrá samtidigt som han menar på att han är övertygad om att konkurrenerna kommer att följa efter.

Fortfarande mer lönsamt att binda upp sig

Så här inledningsvis är det svårt att inte se farhågorna med Tele2:s nya affärsidé. Många kunder är numera vana vid att kunna ”plocka ut” en ny telefon ”gratis” eller för ett subventionerat pris i samband med att abonnemanget tecknas om och förlängs.

Jämför vi med aktuella erbjudanden hos Telia, och bortser från själva abonnemangskostnaden, sparar kunder närmare 1500kr över en tvåårsperiod på att binda sig hos Telia jämfört med att köpa samma telefon från Tele2. Detta räknat på ett fast-pris-abonnemang med 6GB surf.

Sänker vi surfvolymen hos Telia blir kostnaden för telefonen gradvis högre samtidigt som abonnemangskostnaden sjunker, men oavsett vilken surfvolym vi väljer blir det kostnadsmässigt på två år mer förmånligt att binda sig hos Telia än att köpa telefonen på delbetalning hos Tele2.

Tar vi in abonnemangskostnaden i ekvationen blir prisskillnaden över två år närmare en tusenlapp till Telias fördel med ovan nämnda abonnemangsexempel.

Men i slutändan är kanske den mest relevanta frågan: Vad sätter vi konsumenter för prislapp på frihet?