Skrivet den 28 september 2018 kl 12:20 av Nyheter5 kommentarer11104

Telia förlorar i rätten – måste upphöra med fri surf för vissa tjänster när surfen är slut
Viva la nätneutralitet!

Förvaltningsrätten meddelar idag i ett pressmeddelande att Telia måste upphöra med fri surf för vissa utvalda tjänster när ens surfpott är slut. I våras lanserade Telia fri surf till sina kunder på ett par utvalda sociala tjänster så som Instagram, Facebook, Spotify, Snapchat och Twitter. Det betyder att använde man någon av dom utvalda tjänsterna så drogs det inte på ens surfpott. Även om man hade slut på surf så kunde man fortsätta använda just dessa tjänster men det sistnämnda är det nu slut med.

Detta fick bolaget hård kritik för då många anser att det bryter mot nätneutraliteten och att det inte var okej att ge vissa bolag gräddfil. Post och telestyrelsen höll med i kritiken och sa nej till detta och Telia valde då att ta ärendet vidare till rätten. Nu har domen kommit och Telia får inte längre erbjuda fri surf på vissa tjänster när deras kunder har slut på sin surfpott.

I pressmeddelandet skriver man:

”Förvaltningsrätten bedömer att den tekniska åtgärd som Telia vidtar när en kund har förbrukat sin avtalade datavolym utgör en otillåten trafikstyrningsåtgärd enligt TSM-förordningen. Trafikstyrningsåtgärden sker när kunden endast ges tillgång till vissa applikationer och tjänster på internet, men hindras från att få tillgång till övriga delar av internet.”

Och rådmannen Marcus Edelgård säger:

”Leverantörer av internetanslutningstjänster ska som huvudregel behandla all trafik på internet likvärdigt. Vi har i likhet med PTS funnit att Telia blockerar viss internettrafik och därmed vidtar en trafikstyrningsåtgärd som är oförenlig med EU-regelverket.”

Hela pressmeddelandet går att läsa här.

Har ni dålig koll på vad nätneutralitet faktiskt innebär så rekommenderar vi att ta en titt på när John Oliver förklarar det hela:

 

5 kommmentarer på Telia förlorar i rätten – måste upphöra med fri surf för vissa tjänster när surfen är slut

 1. Simon Risberg skriver:

  Inte mer än rätt. Nätneutraliteten är något som vi alla måste värna om!

 2. Marcus Attefors skriver:

  Verkligen! Hoppas det slopas även när man har surf kvar.

 3. Lucas Meijer skriver:

  Jaaaa! Fortfarande inte okej att inte dra vissa från surfpotten. Telia gtfo!!!!

 4. Emilio skriver:

  Notera att domen bara rör att selektivt blockera tjänster när surfpotten är slut. De får fortfarande låta bli att faktiskt dra av datamängd från potten för tjänsterna i fråga.