Övrigt

Test: Smarta uttag från IKEA i Trådfri-serien

Billig och välfungerande "kontrollkontakt"

IKEA har precis lanserat sina elkontakter i Trådfri-serien och vi har tagit oss en titt. Som produkt är det tämligen enkelt. En kontakt som du sätter mellan strömkontakten och en lampa, kaffebryggare eller något annat du vill kunna stänga av och sätta på på distans. Sådana finns det gott om i olika varianter. Stora som små, kompatibla med olika ekosystem från Apple, Google och Amazon eller bara med egna fjärrkontroller som inte går att koppla till någon app.

Det som gör IKEAs så populär, den första skeppningen tog slut på bara några timmar i de flesta varuhus, är att man lyckats hitta en kombination av billigt pris, fysisk storlek. Men framförallt den möjlighet att ansluta dem till IKEAs egna ekosystem så att de fungerar med samma fjärrkontroller som Trådfri-lamporna samt alla kommande produkter. Men också det faktum att de snart kommer att gå att få in i Apple HomeKit – något som de flesta andra inte gör. Även Google Assistent och Amazons Alexa kommer.

Vidare klarar dem en hel del kraft vilket gör att den där kaffebryggaren alla talar om faktiskt kommer gå att trycka igång på distans. För avstämningen tar ju de flesta nya hand om numera. Men scenariet där du laddar bryggaren på kvällen och sedan klickar igång den med mobilen när du vaknar är alltså här. Troligast är nog dock att tända och släcka vanliga lampor som i sig inte går att ansluta till mobilen eller fjärrkontroll direkt.

Det går inte heller att styra Trådfri utanför huset så har du faktiskt glömt något på så är inte detta lösningen. I alla fall tills HomeKit och Google Assistant-stödet kommer.

99 kronor kostar de utan fjärrkontroll och 149 kronor med. Vi kan använda en fjärrkontroll från Trådfri-lamporna om vi redan har den eller rörelsesensorn. Som alltid med IKEA Trådfri behövs en fjärr av något slag för att para ihop den med Gatewayn om vi önskar få in den i mobilen.

För er som använder Philips Hue-bryggan i stället för IKEAs egna Gateway så går det för närvarande inte att ansluta dessa till den.

Specifikationer

Ampere: 16.
MaxW: 3840W
Fungerar ihop med: IKEA Trådfri.
Kommande stöd: HomeKit, Google Assistant, Amazon Alexa.
Oklart: Philips Hue-stöd.

Se även vår videorecension

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!