Skrivet den 25 augusti 2015 kl 21:39 av Nyheter, Recensioner6 kommentarer2505

Test: Tre fysiska smartphone-knappar från Satechi

Under året har Satechi lanserat tre, små, trådlösa hårdvaruknappar som via Bluetooth kan styra iOS- och Android-enheter: en hemknapp, en slutarknapp för kamera-appar samt en mediakontroll för musikuppspelning. Via svenska Lifestylestore.se har vi fått möjlighet att testa dessa produkter som för en knapp-entusiast som undertecknad kommer som en skänk från ovan.

Fysiska knappar äger

Touchscreen-inflationen är tack och lov på väg i en recession, där tillverkare tidigare trodde att alla knappar oavsett produkt eller ändamål skulle vara av touchtyp numera har insett att konsumenter faktiskt uppskattar fysiska knappar mer när det kommer till vissa produkter eller funktioner.

Ett exempel på detta är det populära trådlösa systemet för LED-lampor från Philips, som under lång tid enbart kunde justeras via en smartphone-app, tills Philips själva insåg värdet i att börja sälja fysiska lampknappar. Ett annat exempel är den enorma succén för svenska Shortcut Labs och deras enkla – men potentiellt väldigt användbara – knapp ”Flic”. Flic drog in närmare nio miljoner svenska kronor via en crowdfunding-kampanj på Indiegogo.

Själv är jag ett stort fan av fysiska knappar som styr den virtuella världen. Ett gäng Flic-knappar beställdes så fort produktens kampanj startade (recension inom kort), och den dagen jag går över till Philips digitala system för hemmabelysning (suget är stort) kommer deras fysiska väggknappar vara ett givet köp.

Satechi - in car

Satechis tre nya Bluetooth-knappar

Satechis tre knappar är små, snygga, välbyggda och väldigt användarvänliga. Det finns inga inställningar, inga långa installationsanvisningar eller omständliga krav på batteriuppladdning. Varje knapp har distinkta funktioner och det utbytbara batteriet ska hålla i runt två år.

Den långa batteritiden möjliggörs genom att produkten automatiskt stängs av efter en viss tids inaktivitet. För att börja använda en avstängd krävs därför ett extra tryck för att väcka enheten, varpå den automatiskt och snabbt (sekunder) återupprättar sin anslutning till den enhet som den är ihopparad med. Det är helt klart en acceptabel kompromiss för att slippa ladda alternativt byta ut batteriet en gång i veckan.

Satechi - fästen

Generöst med fästen

I respektive förpackning medföljer förutom själva knappen dubbelhäftande 3M-tejp, hållare för att montera knappen på en bilratt samt ett nyckelringssnöre – allt beroende på hur, när och var du vill använda produkten.

Knapparna mäter in på knappt 3,5 centimeter i diameter, vilket för mig är något på tok för stort att ha dinglades bland nycklarna. Rattfästet fungerar visserligen bra, men för mig kändes både fästet och knappen i vägen i mina rattsmekningar vid svängar. 3M-tejpen blev föga förvånande den fästanordning som passade mina behov bäst – vare sig på väggen i köket eller på instrumentbrädan i bilen.

Enkel ihopparning

För att komma igång krävs att respektive knapp paras ihop med den enhet du vill att den ska styra, och likt de flesta Bluetooth-enheter är detta en procedur som endast behöver göras en gång. En liten knapp på baksidan av enheten aktiverar parningsläget, en diod på framsidan indikerar det, och det hela är över på bara några sekunder. Efterföljande anslutningar görs automatiskt så fort knapparna väcks (genom att trycka in en knapp en gång).

[line]

Satechi - Media

Satechi Media Button

Media-knappen är helt klart den av de tre i serien som flest kan relatera till. Med denna kan du sätta igång, styra och stoppa musikuppspelning från valfri app. Dedicerade knapper finns för play/pause, bakåt, framåt samt volym upp och ned – totalt fem knappar, som både är responsiva och konsekventa i sin funktionalitet.

Att hitta situationer eller miljöer där det är bekvämt att kunna styra musikuppspelningen är det minsta problemet. Under mitt test använde jag den i köket för att styra hemmets musikuppspelning, men också i bilen där fysiska knappar för hantering av telefonen kanske uppskattas som mest – inte minst av min egen koncentrationsförmåga.

Det enda som fattas funktionsmässigt är möjligheten att hålla inne play/pause-knappen för att aktivera Siri eller motsvarande röststyrningsfunktion på Android. Men det finns kanske en baktanke med just det från Satechi:s sida, då de har utvecklat en helt separat knapp för just denna funktion.

Satechi - i bilen 1  Satechi - i bilen 2
Media Button smälter in väldigt bra bland Volvos original-rattar i en V70 (2009). 

[line]

Satechi - Home

Satechi Home Button

Home-knappen är utan tvekan den märkligaste medlemmen i denna knapp-trio. Här har du bara en enda knapp som både för iOS och Android fungerar som hemknapp. Det går dock att både trycka kort på knappen och hålla inne den lite längre, och också att dubbel- och trippeltrycka. En lång tryckning aktiverar röststyrningsfunktionen på telefonen, dubbeltryck aktiverar multitask-vyn (iOS) och trippelklick gör olika beroende på vad det är inställt i operativsystemet.

Men när, och var, skulle en extern hemknapp vara användbar? Enligt Satechi själva är det främsta användningsområdet att enkelt kunna aktivera telefonens röststyrning, men då själva knappen inte har varken mikrofon eller högtalare elimineras många annars attraktiva användningsområden.

Satechi - siri

Rent praktiskt innebär det alltså att du måste vara nära din telefon eller ha telefonen kopplad till en annan Bluetooth-enhet som i sin tur har högtalare och mikrofon. Men då majoriteten av de flesta Bluetooth-headsets och högtalare också har en knapp för att aktivera röststyrning blir Satechi:s externa hemknapp överflödig.

Den enda situation jag kan tänka mig där Home-knappen möjligtvis kan komma till användning är i bilen, men på något sätt känns det ändå onödigt att ha en extern, fysisk knapp som ersättare till min iPhones redan fysiska hemknapp.

Till skillnad från de andra två Satechi-knapparna lyser LED-dioden på framsidan på denna grönt istället för blått, av oklar anledning.

[line]

Satechi - Camera

Satechi Shutter Button

Shutter-knappen består precis som Home-knappen bara av en enda knapp med en kamera-symbol. I min teknologiska naivitet antog jag att Shutter-knaooen skulle starta igång Kamera-appen på min iPhone per automatik, men icke. Istället emulerar denna knapp min iPhones volymknappar, vilka kan användas i de flesta kamera-appar för att knäppa bilder.

Men själva Kamera-appen (eller din bildtagningsapp of choice) måste startas manuellt. Om ingen bildtagningsapp är i förgrunden höjer respektive sänker Shutter-knappen din enhets volymen – ett första tryck sänker volymen ett snäpp, och efterföljande tryck höjer volymen med lika lite, och så växlar den så fram och tillbaka varannan gång knappen trycks ned.

(Komiskt nog går det att hålla inne knappen för att repetera höjning respektive sänkning av volymen, vilket i själva verket gör att knappen faktiskt kan användas till att sköta volymen på en telefon.)

För att återgå till knappens tilltänkta funktion: som slutare fungerar knappen ypperligt. Responstiden, från det att knappen trycks in tills bilden är tagen, är lika kort eller lång som den tid autofokus behöver för att hitta rätt.

Behöver du en extern slutare till din mobila kamera så fungerar Satechi:s väldigt bra, så vida du använder kamera-appar som har stöd för att ta kort med volymknapparna (Nope, fortfarande inte möjligt med Instagram).

[line]

Fakta: