Skrivet den 20 oktober 2014 kl 08:13 av Nyheter, Recensioner31 kommentarer3640

Testat: iCloud Photo Library

Vi har i ett par veckor nu testat Apples förslag till lösning på väldigt mångas bildorganiseringsproblem: iCloud Photo Library. Detta molnbibliotek är ett sätt att möjliggöra åtkomst till alla bilder och filmklipp på alla Apples enheter oavsett med vilken produkt de ursprungligen tagits.

Tanken är att allt i grund och botten ska skötas mer eller mindre automatiskt, men också att ge möjlighet för användare att organisera, redigera och förändra sitt bibliotek från både iOS-enheter, Macar och från webben.

Problemet som Apple försöker lösa

Problemet för mig, och många med mig, när det gäller organisering och sortering av alla de tusentals foton som tas är att mycket måste skötas manuellt, och att allt måste göras på den dator där bilderna ska sparas. Med regelbundna mellanrum tömmer jag och min sambo våra iPhone-bilder och klipp till vår dator, och när de väl är där ska de sorteras in i ”Händelser” i iPhoto. Givetvis ska alla ”skräp”-bilder tas bort också.

Det är en mödosam uppgift som kräver onödigt mycket tid och engagemang. I mitt fall, som inte synkroniserar tillbaka några album eller händelser till min iPhone, innebär det också att jag inte kommer åt mitt bildbibliotek.

Här kommer den goda tanken om att lagra alla våra bilder i molnet in i bilden (haha?), som en sann räddare i nöden. Det finns många olika tjänster att välja på, men inget är eller kan vara lika integrerat i Apples två operativsystem som iCloud Photo Library är (eller kommer att bli).

Apple official – iCloud Photo Library, iPad och iPhone

Vad iCloud Photo Library är

Apples molnlösning för bilder och videoklipp är grund och botten inte olik någon annans; alla bilder och klipp sugs upp till molnet och synkroniseras ned till alla enheter. Användaren får själv välja om varje enhet ska ladda ned eller spara bilder och klipp i full upplösning eller om de ska optimeras för respektive produkts skärmupplösning. Behövs åtkomst till bildbiblioteket via en webbläsare är även det möjligt, och tjänsten ska också ha fullt stöd för Windows.

Utöver själva mediefilerna synkroniseras även alla ändringar – och då menar jag alla ändringar. Allt från organisering i album och rotation till redigering med de inbyggda redigeringsmöjligheterna i Bilder-appen i iOS och kommande Bilder-appen för OS X (exakt hur det kommer att fungera i Windows är inte klart i skrivande stund).

Gör vi en bild svartvit, roterar den 90 grader och slänger på ett filter så kommer alla dessa ändringar att återspeglas på alla andra enheter. Det smått fantastiska här är att alla dessa ändringar senare också kan återställas eller manipuleras vidare, oavsett på vilken enhet du vill göra det ifrån.

Det sistnämnda gäller dock inte bilder som redigerats med andra appar än Bilder-appens redigeringsalternativ. I iOS 8 går det att i Bilder-appen få upp redigeringsverktyg från andra fotoappar (om de har stöd för det). Dessa förändringar synkroniseras visserligen över iCloud, men går ej att förändra ytterligare i efterhand. Det går dock alltid att återställa till orginalbilden när som helst, från vilken enhet som helst.

iCloud Photo Library – Photos på webben 1

iCloud-Photo-Library-–-Photos-på-webben-4   iCloud Photo Library – Photos på webben 3

Hur fungerar då betan?

Denna betaversion av iCloud Photo Library fungerar och får helt klart godkänd, trots alla brister som finns. Men bristerna är av den karaktär att Apple bara måste adressera dem, det finns inget utrymme för Apples allmänt nonchalanta attityd mot problem.

Min iPhone och iPad synkroniserar fint mot iCloud Photos på webben och alla ändringar jag gör synkroniseras automatiskt till alla enheter. Det är dock en beta, och som du förhoppningsvis redan lärt dig är en beta just en beta – en version som inte alls behöver fungera; som kan krascha och radera allt innehåll när som helst; eller som kan fungera klockrent.

Apples nuvarande version av iCloud Photo Library ligger någonstans mitten på graderingen av hur bra en beta generellt fungerar. Jag har ännu inte stött på några större problem, men samtidigt inte heller hårdtestat det med tonvis av bilder och klipp.

Det som framförallt indikerar att det är en beta är de otroligt långsamma överföringshastigheterna som erbjuds. En gissning är att alla kommunikation och lagring går direkt till ett datacenter på andra sidan Atlanten; att Apple inte använder sitt CDN-nätverk som finns på strategiska platser i världen.

Få inställningar i nuvarande version

iCloud Photo Library slås på i Inställningar->iCloud->Bilder. När det är påslaget är det få alternativ som vi dyker upp, vilket i och för sig inte är ovanligt för Apple.

Det går att välja om bildserier (som skapas när du håller inne slutarknappen på iPhone för att ta många bilder i följd) ska synkroniseras eller enbart den bild som systemet valt ut.

Den andra, och sista, inställningen specifikt för funktionen är om vi vill att det ska visas optimerade bilder på varje enhet eller om alla bilder och klipp ska behållas alternativt laddas ned i full upplösning.

iCloud Photo Library – Inställningar 1 iCloud Photo Library – Inställningar 2

Inställningar som saknas

De två absolut största frågetecknen som finns i nuvarande version, och som heller inte berörts av Apple, är:

  1. Om jag har aktiverat att enbart optimerade bilder och klipp ska lagras på en enhet, hur kan jag välja att ladda ned en specifik bild eller ett specifikt klipp i full upplösning?
  2. Vad händer när mitt iCloud-bibliotek är så stort att det inte får plats på min enhet?

1. Full upplösning på begäran

Exakt vad Apple menar med ”optimerade versioner” är oklart. Bilder som optimeras för min iPhone 6 är betydligt större än skärmens upplösning, medan videoklipp i många fall spelas upp direkt från nätet (alltså streamas när jag trycker på Play).

Men frågan är ändå relevant för de flesta. Ponera att jag plötsligt verkligen måste få tag på ett av mina foton i biblioteket i full storlek på min iPhone, hur gör jag då? Det finns i denna beta-version inget sätt att ladda ned en specifik bild eller ett klipp i full upplösning. Alternativet är att stänga av optimeringen i Inställningar-appen och ladda ned alla medier på nytt i full storlek – något som kan ta många timmar beroende på hur stort biblioteket är.

Det behövs alltså en knapp i Bilder-appen för att ladda ned ett specifikt media i full storlek.

2. Storleken på ett iCloud-biblioteket

Den andra frågan är antagligen inte relevant i nuläget, men kommer definitivt bli det så fort Apple lanserar något slags uppladdningsverktyg. Mitt iPhoto-bibliotek är just nu över 200GB, och så fort jag får möjlighet kommer alla dessa gigabyte skyfflas över till iCloud Photo Library. Om optimering av bilder är påslaget kommer dessa 200GB landa någonstans mellan 50-100GB på en iPhone, och uppskattningsvis runt 100-150GB på en iPad Air.

Apple behöver alltså vidareutveckla iCloud Photo Library med någon slags tidsgräns för hur långt bak i tiden biblioteket ska visa bilder och klipp från. Media äldre än denna tidsgräns ska då alltså inte lagras på enheten alls, utan enbart finnas tillgänglig för streaming eller nedladdning vid behov.

Detta berör dock rimligtvis inte den kommande OS X-appen. Men du som har en iPhone eller iPad med bara 16GB kommer få det kämpigt om Apple inte redan vid den skarpa lanseringen nästa år har en lösning på problemet.

Synkroniserade bilder laddas ned på begäran

Något som jag blev förvånad över är att bilder som skyfflas över från min iPhone till min iPad över iCloud Photo Library först och främst laddas ned som en tumnagel på iPad:en. Varken en högupplöst eller optimerad version (beroende på mina inställningar) laddas ned förrän jag öppnar bilden i Bilder-appen. Det är alltså inte förrän jag trycker på en bild för att se den i fullskärm som bilden faktiskt laddas ned. Detsamma gäller videoklipp.

Ur ett lagringsutrymmesperspektiv är detta givetvis något bra; säkerligen kommer det finnas många bilder och klipp som jag aldrig ens kommer att titta på på min iPad. Men den dag jag sitter på ett möte utan WiFi och verkligen AirDrop:a en bild till min kollega som sitter bredvid för att upptäcka att bilden inte synkroniserats ned (för att jag inte ännu tittat på den) kommer det istället bli en otroligt irriterande egenskap för tjänsten.

Vi ska dock komma ihåg att detta är en beta, och det är inget som säger att det faktiskt ska fungera så här.

iMovie har en nedladdningsknapp

Ovanstående iakttagelse hör också ihop med att iMovie, Apples app för att skapa och redigera filmer, har en specifik nedladdningsknapp vid varje filmklipp som hämtas från bildbiblioteket. Huruvida iMovie med denna knapp laddar ned klippet i full storlek är dock oklart.

iCloud Photo Library – iPad, iMovie ladda ned

Är då detta räddaren i nöden?

Som redan påpekats angriper Apple detta problem ett likartat sätt som många andra molnlagringstjänster. Dropbox, Flickr, Google och många andra har haft denna funktion länge. Det som gör att iCloud Photo Library sticker ut ur mängden är dels den oundvikligt tajta integrationen i iOS och på sikt också OS X, men också att redigeringar synkroniseras.

Det finns mycket kvar att göra för Apple, och jag förstår att man vill testa vattnet lite först innan tjänsten lanseras skarpt. Bilder och videoklipp är otroligt värdefulla för de flesta människor och har ett väldigt högt affektionsvärde (speciellt för oss som har småbarn).

iCloud Photo Library får helt enkelt inte krångla till den grad att media riskerar att försvinna. Med det i åtanke får Apple gärna ta god tid på sig innan de lanserar tjänsten.

Efter min lilla testvals med iCloud Photo Library kan jag utan problem säga att jag är såld. Det finns som sagt problem, både stora och små, för att Apple att lösa, men jag ser inte hur de inte skulle kunna göra det.

Att slippa att manuellt hantera allt det som min iPhone:s kamera förevigar är bekvämt, smidigt och framförallt effektivt. Jag vet att allt hamnar där uppe någonstans i molnet, och känner jag för det kan jag gå in och sortera in mina bilder i album, slänga de som inte duger och redigera foton som har potential att bli så pass bra att de ska sparas; detta oavsett vilken enhet jag för stunden har i mina händer.

För detta är jag absolut beredd att betala de extra hundralappar per år som Apple kräver av mig, och därmed också bidra till Apples nästa miljardindustri: molnlagring. Så smidigt är det.