by • 5 februari, 2014 • Nyheter, RecensionerComments (5)1609

Testat: Torque Audio – in-ear-lurar med utbytbara ”valv”

Torque Audio är en relativt ny spelare inom hörlurar, och deras modell T103Z är ett par lurar av så kallad in-ear-modell. Det innebär i praktiken att du trycker in lurarna som ett par öronproppar så att ljudet projiceras inne i din hörselgång, nära dina trumhinnor.  

Inget nytt så långt. Det som gör Torques lurar unika är att det medföljer 3 par olika metalldistanser som skruvas på vardera öronsnäcka. Tanken med dessa olika ”Valves”, som Torque kallar dem, är att dessa små tingestar kan ge dig olika ljud beroende på vilken Valves-uppsättning du väljer. De tre paren som medföljer representerar förutom en rak frekvenskurva även ett par med extra bas samt ett par med extra diskant. Tanken med konstruktionen är att du ska slippa använda din ljudspelares egna ljudinställningsfunktion (EQ). Detta är i grunden en ganska bra idé då många spelares EQ-funktion lämnar mycket att önska.

Men hur bra fungerar det i praktiken?  Hyggligt, ska det visa sig när jag drar på mig lurarna för en träningsrunda.

Men först måste jag erkännas: Jag är inget fan av in-ear-lurar. De är oftast knöliga att få in, och ljudet varierar också med hur man sätter i dem. Det här är extra illa då de flesta modeller också relativt snart trillat ur mina öron, särskilt under träning.

Ljudet

Som med alla in-ear-lurar får man investera lite tid och tålamod för att välja ut rätt öroninsats (gummiinsatsen som ska in i öronen). Med Torques lurar krävs det ytterligare arbete med att välja det Valve-par du tycker låter bäst. Jag provade Valves-paret med rak frekvenskurva först, vilka genast visade sig vara allt för diskantfattiga för mina öron. Således åkte diskant-valves omgående på mina Torque-lurar, och plötsligt låter det inte så ohyggligt som jag är van vid från mina tidigare in-ear-upplevelser.

Basen finns där definitivt, diskanten likaså. Det stora problemet med dessa lurar ligger emellertid i mellanregistret. Precis som jag upplevt med tidigare in-ear-lurar levererar dessa lurar ett lite märkligt mellanregister i mina öron, det blir lätt resonanstoppar/-dalar i ljudet. Jag antar att jag i någon mån skulle kunna vänja mig, men jag märker också att jag är lite lättad när jag tar av mig dem. Dessa lurar gör helt enkelt att musiklyssnande efter ett tag blir ganska tröttsamt – vilket ju inte är den effekt man önskar sig i första taget.

För att få bättre koll på vad som är fel, tar jag upp mitt ess i rockärmen – jag provar att köra en egen låt som jag hört spelas på många olika anläggningar och hörlurar med hyggligt resultat. Resultatet får tyvärr tummen ner. Sången i min låt låter plötsligt väldigt platt och överdriven, som att sångerskan sjunger genom en telefon.

Torque Valves

Precis som med andra in-ear-lurar är det besvärligt att röra sig med mina Torque, minsta rörelse mot sladden ger obekväma skrapljud i mina öron. Lurarna trillar också lätt ur, och även om de inte alltid går så långt att de helt glider ur öronen blir det ändå besvärligt eftersom basen försvinner i takt med att de glider ut ur mina hörselgångar när jag rör dig.

Med ovan sagt ska det också sägas att dessa lurar ändå levererar ett rätt hyggligt ljud, och är faktiskt min bästa erfarenhet med en in-ear-lur så här långt. Men frågan är om ljudet duger med tanke på priset?

Mikrofonen

Något som ofta är lätt att glömma testa vid köp av ett nytt headset till sin telefon är just mikrofonen. Testsamtal med vänner gick helt invändningsfritt. Jag spelade också in ljud från Torques mikrofon och kan konstatera att mikrofonen i headsetet får klart godkänt. Visst finns det lite skrap med om mikrofonen ligger olyckligt mot kläderna, men det är inget som tar överhanden. Ljudet i mikrofonen är ungefär som Apples medföljande EarPods, varken bättre eller sämre.

Torque iPhone

Design

Dessa lurar ser bra ut på bild, det är det inget snack om. Men i handen är de en aning plastiga. Den borstade aluminiumytan på mikrofondelen är snygg och kvalitén på materialet kan nästan mäta sig med min Macbook Pro. Men den klarblanka plasten känns just väldigt plastig och bidrar tyvärr till att dra ned kvalitetsintrycket på hela produkten.  De trasselfria ”platta” sladdarna, som alltid får mig sugen på pasta à la tagliatelle, gör sitt jobb hyggligt att inte trassla sig – men plastigheten i sladdarna tar inte designen till några högre nivåer. I övrigt är designen ganska ordinär, inget som kommer väcka några poäng när du glider runt på sta’n i dem.

Under testperioden hade jag en hel del problem med att öroninsatserna av gummi som du sätter i öronen trillade loss, vilket gör att du riskerar att tappa bort dem.

Torque Break out

Slutsats

Hörlurar, eller rättare sagt headsets till mobiltelefoner är idag en jättemarknad. Det är sannolikt också en väldigt lönsam sådan, med tanke på att det dels finns ett mode inblandat samt att en flitig användare säkerligen sliter ut ett eller till och med två eller tre par på ett år.

Det är oklart hur länge ett par Torque-lurar håller för dig, men med tanke på att de går loss för drygt en halv sista-minuten-resa gör du bäst i att inte tappa bort eller snubbla över dem så att de går sönder. Jag kan inte hjälpa att tänka att det måste finnas mer prisvärda in-ear-lurar att få tag på.

[one_half] Plus:

  • Utbytbara ”valves” för att justera ljudbilden
  • Okej ljud för att vara in-ear-lurar
  • Bra mikrofon

[/one_half][one_half_last]Minus:

  • Dyra
  • Oklar kvalitet
  • Kunde ha varit snyggare för priset

[/one_half_last]

[line]

Fakta: