Övrigt

THX stämmer Apple över högtalarsystem

iMac THX

THX är ett ljudteknikbolag som från början startade som en avdelning i George Lucas bolag Lucasfilm i början av 80-talet. Sedan 2001 är THX ett självständigt bolag och är  idag kanske mest kända för certifiering av exempelvis biosalonger och hemelektronik. THX har under åren samlat på sig en rad olika patent inom ljudtekniska sammanhang, och nu anser de att Apple har gjort intrång på ett av deras patent som beviljades 2008.

Anklagelserna om att Apple gör intrång i deras patent är riktade mot Apples högtalare i iPhone, iPad och iMac. The Verge har tittat på det specifika patentet, och berättar att det beskriver hur “högtalarsystem med smal profil” kan förbättras och ge ökad ljudkvalitet när de byggs in i konsumentprodukter.

Specifikt skriver THX att iPhone 4S och 5 gör intrång på detta patent, medan de inte ingående säger exakt vilka iMac- och iPad-modeller det gäller. THX yrkar på att intrånget orskatat ekonomisk förlust för THX och söker antingen skadestånd eller ersättning per såld enhet.

Enligt Apple Insider har Apple själva flera olika patent gällande högtalarlösningar, inte minst en nyligen godkänd från februari 2013. Detta patent som heter “Low-profile speaker arrangements for compact electronic devices” har antagligen en del gemensamt med det patent THX attackerar med. Dock kan Apple antagligen inte använda sig av just detta patent i sitt försvar då den först ansöktes om under 2010 – två år efter det att THX-patentet beviljades.

THX-patentet som det gäller finns publicerad online i sin helhet, likaså Apples färska patent från tidigare i år:

THX Patent no. 7,433,483

Apple Patent no. 8,385,568

KÄLLA: APPLE INSIDER, THE VERGE
Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!