Övrigt

Tredjepartsappar kan läsa dina mail

The Wall Street Journal har kunnat rapporterat om att Googles e-post service Gmail ger tillgång till dina mail för tredjepartsappar. 

När du använder dig av tredjepartsappar till Gmail så kan du få upp en ruta där du tillåter tillgång till ditt Gmail-konto och då också alla dina e-postmeddelanden. Detta kan låta som en självklarhet att en e-posthanterare från en tredjepartsutvecklare behöver tillgång till dina e-postmeddelanden för att fungera. Men det är inte enbart datorer som läser och har tillgång till dina e-postmeddelanden utan även människorna som arbetar på företagen. Utvecklarna bakom tredjepartsapparna har tillgång till att se vilka mottagare, tidstämplar, och det rena innehållet i mailet. 

Google har gått ut och sagt till WSJ att de enbart ger den här tillgången till betrodda tredjepartsutvecklare. Google själva har även tillgång till att låta sina anställda gå in och läsa dina e-post meddelanden. Men Google säger att detta enbart sker med användarens tillåtelse och om det är en säkerhetsrisk eller bugg som behöver åtgärdas. 

WSJ har pratat med två tredjepartsutvecklare som har tillgång till e-postmeddelandena i Gmail – Return Path och Edison Software. Båda företagen har sagt att de har utvecklare som går igenom hundra till tusentals meddelanden för att utveckla sina algoritmer. 

Även om det inte framkommit att något företag ska ha missbrukat tillåtelsen att gå igenom några e-postmeddelande så kan det framstå som mindre bra utifrån ett integritetsperspektiv att lämna ut användares data.  

Här kan du även kontrollera vilka tredjepartsappar du har auktoriserat.

Källa: The Verge

 

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!