by • 29 oktober, 2010 09:11 • Nyheter3 kommentarer427

Två animationsverktyg för HTML5 och CSS3

edge_prototype

Nu börjar den hända saker när det gäller animering för webben och kanske främst när det gäller animationer för annonser som tidigare främst varit gjorda i Flash. Både Adobe själva arbetar på ett verktyg och Sencha har tagit fram en alternativ lösning.

Adobe presenterade under deras konferens Adobe MAX 2010 som avslutades i förrgår en förhandstitt på ett verktyg som kallas Edge som gör att man i från Flash kan exportera ut animationer till HTML5. En video om verktyget finns här på Adobe TV. Flash krävs dock för att se videon.

sencha_animator

En annan lösning som består av ett helt nytt animationsverktyg kommer alltså från Sencha och kallas Sencha Animator. Från deras verktyg exporteras animationer i CSS3 som kan ses i webbläsare som använder WebKit så de fungerar bland annat på både iPhone och iPad.

Båda dessa verktyg kommer fördligen till en början att användas mest i banners så nu hjälper det snart inte att avinstallera Flash eller använda andra Flash-blockers för att komma undan annonser. Vad gäller prestanda så är det oklart men HTML5 och CSS3 kräver också en hel del av datorn för att kunna visa animationer med bra framerate men det får framtiden utvisa.