Skrivet den 5 januari 2009 kl 23:22 av NyheterKommentarer inaktiverade för Vad du kan förvänta dig i morgon445

Vad du kan förvänta dig i morgon

Macworld 2009, ingång

Foto: Adam Jackson (Creative Commons)

Imorgon intar Phil Schiller, Apples chef för global marknadsföring, scenen och kommer att presentera en rad produkter. Exakt vad, är det väldigt få som vet, och den totala bilden har bara en liten grupp inom Apple. Men kombinationen av hundratusentals Mac-fans och den möjligheten Internet ger skapar en härlig smältdegel av rykten. 

Nu är det upp till oss att bena ut vad som är sannolikt och vad som är rena spekulationer. Vi börjar med vad som inte kommer att komma.

Detta får vi inte se i morgon

iPhone nano

Ända sedan iPhone släpptes har det varit tal om att Apple måste släppa en mindre och billigare modell. Det har mest varit önsketänkande från analytiker fram tills för någon månad sedan då vissa asiatiska tillverkare började prata om fordral till just iPhone nano.

Slutsats: Det kan vara något på gång, men knappast i morgon.

Snow Leopard

Många hoppas och tror att Snow Leopard, som är nästa version av Mac OS X, kommer att demonstreras och att ett introduktionsdatum ska fastställas. Men Snow Leopard är först och främst en teknisk uppdatering och kommer inte att vara så intressant att visa upp på en konsumentinriktad mässa.

Slutsats: Nej.

Uppdaterade Mac Pro

Mac Pro har inte uppdaterats på ett bra tag och dessutom saknar den möjlighet att koppla in de nya Apple-skärmarna. Men Mac Pro är knappast någon konsumentmaskin och det lär inte finnas tid att prata om den på MacWorld.

Slutats: En uppdatering är nära men lär komma någon vecka efter mässan.

Nya storlekar på Apple Cinema LED Display

Apples uppdaterade nyligen sina skärmar och gav dem nytt utseende och en ny storlek, 24 tum. Men den nyheten är över, och nya storlekar kan introduceras utan en mässa. 

Slutsats: Det är större chans att nya skärmar införs i samband med uppdatering av Mac Pro än någonting annat.

Nya iMac

Att det kommer uppdaterade iMacar är klart, men knappast på MacWorld-mässan. Att uppdatera hastigheterna och sätta till någon extra port är inte ens värt ett pressmeddelande. Senaste ryktet är en 28-tums iMac men det finns inga tillförlitliga källor att det skulle vara något annat än taget ur luften.

Slutsats: Inga iMacar på mässan men däremot uppdateras de säkerligen samtidigt eller strax efter.

Men nu till något mycket roligare, vad vår spårkula har avslöjat om vad som komma skall.

Detta får vi se i morgon

Ny Mac mini

Denna lilla dator har alltid behandlats vemodigt av Apple med allt för många dagar mellan uppdateringarna. Vi kan anta att det beror på att den inte sålts i enlighet med önskemålen. Men den har absolut hittat sina fans och är mycket populär för bland annat serververksamhet och som filmspelare i vardagsrummet.

Slutsats: Vi tror att Apple tagit fasta på minst en av dessa marknader och anpassar den därefter med bland annat avsaknad av DVD-spelare. Både för att spara plats och pengar.

Ny MacBook Pro med 17 tum

Den sista av MacBookarna som inte fått nytt utseende. Senaste ryktena är att det kommer att bli ett icke-utbytbart batteri i den och processorer som heter duga.

Slutsats: Apple kommer att visa att det här inte bara är en vanlig MacBook med en större skärm, utan världens första 17-tums laptop som faktiskt är bärbar istället för släpbar.

Uppdatering av iWork och iLife

Macworld-mässan har traditionsenligt givit oss uppdateringar av iWork och iLife, Apples programsviter för nytta och nöje. Även i år ryktas det om uppdateringar, men inte så som vi är vana vid. Vissa av programmen skall nämligen gå att köra via webbläsaren. Något som är i enlighet med den rådande trenden inom datorvärlden.

Slutsats: En rad program kommer att gå att köra direkt i webbläsaren från vilken Mac (med senaste Safari får vi gissa) som helst. Detta kommer att vara en del av MobileMe.

Comments are closed.