Skrivet den 8 augusti 2018 kl 19:55 av Nyheter6 kommentarer1295

Vad hände med Apple TV som spelkonsol?

Apple TV 3 och tidigare versioner blev kallade ett hobbyprojekt av Apple men den stämpeln försvann snabbt när Apple visade upp Apple TV 4 den 9 september 2015.

Den nya pianolackade svarta lådan med ett äpple på toppen var helt plötligt så mycket mer än bara en liten låda för att visa Netflix och några fåtal appar till – nu fanns det en hel App Store. Kunderna jublade, utvecklarna jublade och Apple jublade. Jag minns att jag var snabb på bollen med att köpa mig en Apple TV 4 då en App Store proppad med appar och spel lockade något ofantligt. Bara tanken på att dom flesta spelen i App Store till iPhone skulle portas och gå och spela på Apple TV 4 gjorde så det nästan vattnades i munnen på mig.

Till en början verkade allt väldigt lovande och spelen rullade ut på löpande band, SteelSeries släppte även sin gaming-kontroll Nimbus – för om man ska vara helt ärlig så är det inte speciellt ergonomiskt att spela med den medföljande fjärrkontrollen.

Åren gick och nu har det snart gått tre år sedan Apple TV 4 lanserades. Än idag är många av dom spelen som kom under första och andra året i topplistan och det är inte speciellt mycket nya spel som ramlar in i App Store. Min dotter på fyra år älskade till en början Lego Duplo Train men det är kort, enformigt och ganska dåligt gjort. Min egna favorit och faktiskt ett av dom enda spelen jag har fastnat för är Altos Adventure som bjuder på harmonisk musik, vackra landskap och hela spelet går ut på att man åker snowboard ned för ett berg och ställs inför en rad utmaningar.

Det känns som jag har testat det mesta som finns i App Store och det mesta faller väldigt platt och är dessutom rätt dåligt genomfört. På iPhone funkar många av spelen och är rätt underhållande men på en Apple TV funkar det inte riktigt och jag tror även utvecklarna har insett det. Jag hoppas verkligen något händer i framtiden då jag verkligen tror att spel på Apple TV skulle kunna bli en succé.

Spelar ni spel på er Apple TV och i så fall vilka spel?

6 Responses to Vad hände med Apple TV som spelkonsol?

 1. Ken Burns Effect skriver:

  Aldrig!

  Sorgligt sant ATV3 dessutom funkar mycket bättre för tv-tittande, om man klarar sig med det begränsade antalet kanaler som erbjuds denna plattform.

  TV4-appen i sin senaste version för ATV4 är ju helt horribel, har helt slutat titta. SVT Play är buggig och länge sedan den uppdaterades.

  En sak fattar jag inte, med allt minne (har 64 GB) så är snabbspolning fortfarande helt otroligt seg och klumpig, ständigt kugghjulet snurrar, ibland ingen bild och absolut inget ljud. Borde ju kunna ladda ner hela programmet direkt och göra spolningen smooth. Är väl något med DRM och Pontén som grusar i maskineriet.., för så här uselt ska det inte behöva vara, eller?

 2. Esse skriver:

  Ja det är ett tråkigt ekosystem.

 3. Mike Simunov skriver:

  Tidigare var jag inbiten Apple-fan och hade i stort sett alla deras produkter. Nu har jag endast macbookpro och Atv kvar. Atv har jag i alla varianter av generationer och den som funkar mest stabilt är 3:an. 4:an måste startas om ideligen och kugghjulet snurrar trots 500+ mbit trådlöst upp/ner. Jag har investerat i flera hundra filmer på Atv och det är enda anledningen till att jag har den kvar – annars hade jag letat efter en bättre plattform. ”It just works” är inte sant längre :(

 4. Vadmus skriver:

  Jag hade Atv 4. Men det visade sig en måndag ex då den ville ej starta upp eller har problem med fjärrkontroll. Så jag kommer in Apple Store och fick den utbytt sen har den funkat pirma. Men använde inte så mycket när jag köpte ny TV med smart funktion. Då vill ej ha massa saker inkopplade.

 5. Esse skriver:

  Lite så är det ju.

 6. jakobl skriver:

  Asphalt var jäkligt kul ett tag, snyggt gjort. Tröttnade på att man för att komma nånstans var tvungen att köpa dyra bilar för riktiga pengar.