by • 13 januari, 2009 11:30 • NyheterInga kommentarer377

Vårens bästa podcasts

Podcast

Foto: Peter Kroon

Hösten är här och vi pendlar till och från jobben och skolorna som aldrig förr. När passar det bättre att börja prenumerera på en eller flera podcasts? Som iTunes-användare har du det extra enkelt då iTunes Store har tiotusentals olika program som är gratis att ta hem. Vi har plockat ut några guldkorn och börjar du prenumerera kommer dessa laddas hem till din dator så fort nya avsnitt släpps. iTunes, iPod och iPhone håller dessutom koll på varandra och har du spelat halva programmet på en enhet så kan en annan ta vid där du slutade så länge du synkroniserat dina enheter.

Public Service

Sveriges Radio (Ljud) 

Gillar du Sveriges Radio kan vi meddela att SR är riktigt bra på att lägga ut sina program, här finns det mesta från humorprogrammen Mammas nya kille och Hej domstol till P3 Dokumentär och Sommar i P1. 

SR har en samlingssida med alla program: 

tinyurl.com/3tqj75 

Sveriges Television (Video) 

SVT är desto sämre på att lägga ut program, de satsar säkerligen hellre på sin egen webbtjänst, SVT Play. Men den kan man knappat komma åt sittandes på bussen och då är det roligt att de i alla fall lägger ut Rapport 19.30 och Aktuellt 21 varje dag. Här finns också Uppdrag Granskning och för er som bor i Småland och vissa andra områden finns faktiskt lokalnyheterna att tillgå. 

Även SVT har en samlinggsida: 

tinyurl.com/4ojsom

Kulturberikare

Filmtrailer.com (Video) 

Vet du inte vad du skall kolla på för film ikväll? Prenumerera då på se.filmtrailer.com som lägger ut nya trailers för aktuella filmer på den svenska marknaden. 

tinyurl.com/47jsxv

Dagensskiva.com (Ljud) 

När SR måste ta bort all musik ur sina podcast-sändningar ljuder Dagens skiva som aldrig förr. Ett måste för dig som vill hitta ny typ av musik att förgylla tillvaron med. 

tinyurl.com/5x7br7 

Gerts Fredagsfräckis (Ljud) 

Vi lovade guldkorn och det tycker vi att vi lyckats med förutom möjligen Gerts upptåg i Rix Morgonzoo. Men han levererar sina Fredagsfräckisar med klassisk Gert-stil och vilka är vi att inte framhäva det. 

tinyurl.com/4fsoa8

I stället förDiscovery Channel

Auto Motor Sport (Video) 

Bilintresserade hittar sitt hos denna podcast som visar på provkörningar av de tuffaste och mest imponerande bilarna som finns. Varför inte drömma sig bort ett slag när du trängs där på bussen. 

tinyurl.com/4gaaop 

Forskning och Framsteg (Ljud) 

Mer vetenskapligt blir det när tidningen Forskning och Framsteg läser upp artiklar ur tidningen via sin podcast. 

tinyurl.com/3fg8js 

David Pogue (video, engelsk) 

Om alla teknikskribenter recenserade så som amerikanska NBC-journalisten och New York Times-kolumnisten David Pogue hade det inte funnits någon tråkig teknik. Svårt att förklara, ett måste att testa. 

tinyurl.com/2hq3ly 

Spelfredag (Video) 

Den stora tv- och datorspelssajten Gameplayer lägger varje fredag ut Spelfredag där de chillar i soffan och spelar gamla och nya tvspel. 

tinyurl.com/3sabbq 

Spelradion (Ljud) 

Amatörradio när den är som bäst och vinnare av årets Svenska Podradiopris 2008 i hela tre kategorier. Pratar tv- och datorspel i minst en timma varje vecka, med mer eller mindre kända personligheter inom den svenska speljournalistkåren. 

tinyurl.com/67ed36 

Macradion (Ljud) 

Vår alldeles egna Podcast! Med hjälp av våra skånska stämmor analyseras vi veckan som gått i Mac-världen samt ger tips om bra program och en massa annat.

tinyurl.com/4v4oz8 

Mactv (Video)

Våra programguider finns givetvis även det i podcast format.

tinyurl.com/9wjsqm för iPhone och iPod

tinyurl.com/8fw863 för högupplöst till din dator eller AppleTV

Kompatibilitet

Podcasts kan du spela på dator, AppleTV, iPodar och iPhone. Om du vill titta på videopodcast måste du minst ha en iPod Classic, iPod av femte generationen, det vill säga den som fanns i vitt eller svart), iPod nano (gäller ej de två första generationerna med liten skärm) eller iPod touch.

Podcast eller Podradio?

Det är precis samma sak men när Sveriges Radio började att lägga ut sina program så att det gick att prenumerera på dem kallade de dem också Podradio och så var ännu ett ord försvenskat. Vi väljer att kalla det Podcast för det är så det benämns i Mac- och iPod-världen.