by • 25 oktober, 2010 • NyheterComments (10)386

Vems rykte står egentligen på spel?

SVT Play

Det har blivit en rejäl diskussion på nätet sedan gårdagens inslag om att smartphones och i synnerhet iPhone var lätta att knäcka.

Många gjorde det lite lätt för sig genom att konstatera att telefonen säkert var jailbreakad i ordets traditionella betydelse. Så var inte fallet och det skrevs också på SVT.se. Men något måste hända för att telefonen skall kunna låsas upp och det beskrivs även som en faktaruta på samma sida. Vi själva har utvecklade och förklarat det i vårt inlägg.

Säkerhetsföretagets agerande

Egentligen kom diskussionen att handla om vilket säkerhetshål som utnyttjades. Många inklusive vi själva trodde väl först att det handlade om en redan känd bugg i PDF-hanteringen som fixades till i ett par uppdateringar sedan. Nu visar det sig att det antagligen är så att företaget i inslaget faktiskt har hittat ett annat hål som används.

Det är i sig inget ovanligt, buggar hittas, de rapporteras in till Apple och andra tillverkare som i sin tur skickar ut en uppdatering innan det kan ske någon skada. Användarna uppdaterar sina telefoner och problemet är löst.

Men inte i detta fallet. Företaget bakom vill inte avslöja hur de gjort för någon, för de vill nämligen inte att vi skall gå runt och vara särskilt säkra uppenbarligen. De vill behålla det för sig själv och tjäna pengar på det. Är det verkligen så ett säkerhetsföretag som vill vara trovärdiga skall agera?

SVTs agerande

Originalinslaget från SVT handlade om hur man i teorin skulle kunna komma in i en telefon där det uppenbarligen krävs fysisk tillgång till enheten för att hacka den.

Inget som i praktiken är särskilt enkelt att göra och särskilt inte i någon storskalighet.

Ändå väljer SVT att ignorera kritiken och fortsätter att kalla det enkelt att hacka alla våra telefoner och samtidigt frågar de sig huruvida Apples rykte står på spel. I går hette det att iPhone var extra utsatt men i samma artikel berättar man nu att iPhone är lite säkrare i och med App Store. Samtidigt avslöjar man vad man menar med att iPhone är osäkrare: falsk trygghet.

Hur skall SVT ha det egentligen, är det verkligen så lätt att hacka en iPhone och är den säkrare eller osäkrare än andra telefoner?

När hela den här historien är överspelad kommer iPhone i praktiken fortfarande vara en av de säkraste telefonerna på marknaden. Detta på grund utav Apples infrastruktur med att få ut uppdateringar så snabbt via iTunes. Samt att man inte tillåter möjligheten att installera program utanför App Store.

Om någons rykte står stadigt på sin plats så är det Apples.