Skrivet den 7 juli 2018 kl 10:04 av Nyheter2 kommentarer1523

Vi har provat Apples nya app Shortcuts

I mars förra året köpte Apple upp automatiseringsappen Workflow och nu på WWDC bjöd Apple på en första titt på deras egna app Shortcuts.

Vi har nu hunnit prova Shortcuts som kommer lanseras i september, appen är fortfarande i en tidig beta och en hel del funktioner saknas. Appen är väldigt lik Workflow så har man använt den kommer man känna sig hemma direkt. Har man massa tidigare skript gjorda i Workflow så flyttas dessa över till Shortcuts när man installerar appen.

Den stora skillnaden mellan Workflow och Apples Shortcuts är att Siri nu är integrerat i appen samt att Shortcuts har möjlighet att göra mer saker på systemnivå, något som Workflow aldrig fick rättigheter till att göra.

Men vad är då Shortcuts?

Shortcuts är en app där du kan automatisera nästan vad du vill och även trigga det hela via en widget eller via Siri. Ett exempel på en automatisering man kan göra är att man kan bygga ett scenario där platsen du befinner dig på hämtas, mobilen sätts i stör ej-läge, ett sms skickas till din respektive med en estimerad tid då du är hemma och Apple Music drar igång och spelar musik i bilen. När du har byggt detta skript kan du ha det som en widget så det är bara att trycka på knappen så körs skriptet och ett sms skickas till din respektive eller skapa ett eget Siri-kommando som triggar det hela.

Ett annat exempel är att när du kommer hem så säger du: ”-Siri jag är hemma”, då tänds dina valda lampor, din HomePod sätts igång med en förvald spellista och kaffebryggaren startar.

Appen saknar tyvärr iCloud-kompatibilitet och det går inte heller att använda funktioner i Apples Hem-app men det kommer säkert komma i framtida betor innan lansering i september.

Det är en viss inlärningskurva för Shortcuts men jag är övertygad om att Apple kommer att släppa en drös med instruktionsvideos och det finns även en hel sektion med färdiga skript som man kan använda sig av. Dessa skript går även att dela med andra så vill man inte bygga egna kommer det säkerligen finnas hemsidor där man kan dela med sig av skript framöver. Tredjepartsappar kommer även att kunna erbjuda stöd för Shortcuts och IFTTT finns redan med att välja.

Apples Shortcuts kommer lanseras i september och då kommer vi på Teknikveckan göra ett större test av appen, men än så länge känns den väldigt lovande.

 

2 kommmentarer på Vi har provat Apples nya app Shortcuts

  1. Marcus Attefors skriver:

    Haha =)