by • 24 februari, 2014 07:00 • Nyheter, Recensioner9 kommentarer5591

Testat: Telegram – gratistjänsten som vill ta över marknaden för snabbmeddelanden

En ny spelare har tagit sig in på marknaden för meddelandetjänster, och det är en udda liten fågel om vi ska tro företaget själva. Telegram, som tjänsten heter, är tillsynes en helt vanlig meddelandetjänst med moderna mått mätt, med officiellt stöd för både Android och iOS samt en hel del tredjepartsapplikationer för de flesta andra plattformar.

Men börjar vi läsa lite mer om tjänsten framkommer det ganska snabbt att Telegram skiljer sig från liknande tjänster som WhatsApp, Viber och Facebook: Telegram är och kommer nämligen alltid att vara gratis, icke-vinstdrivande och helt utan annonser annonser.

Telegram – iOS

Dessutom är all trafik tungt krypterad, åtkomlig från molnet samt enligt dem själva inte möjlig att hacka. Faktum är att en stående prissumma på 200 000 amerikanska dollar finns att plocka hem av den som lyckas hacka Telegram och dechiffrera ett meddelande. Om du blir sugen är det bara att greppa tag i en färsk portion krypterad meddelandedata och börja tänka.

För den som är riktigt paranoid finns en funktion i tjänsten som heter ”Secret Chats” – ett läge där användare kan ha en helt krypterad konversation med varandra utan att något sparas på Telegrams servrar. Dessutom går det att ställa in så att dessa meddelanden ”självförstörs” efter en tid.

Vi har testat Telegram och är riktigt nöjda med hur tjänsten presterar, och med lite tur kan Telegram bli nästa stora tjänst för snabbmeddelanden.

Telegram – features

Ryska bröderna Durov står bakom

Finansiär bakom tjänsten är Pavel Durov, en av de ryska bröderna Durov som också är grundare till ”VK” –  Europas näst största sociala nätverk efter Facebook. Enligt representanter för Telegram har Pavel Durov skyfflat över en stor summa pengar för att hålla Telegram flytande en lång tid framöver, medan den andre brodern, Nikolai, inledningsvis stod bidrog med teknisk expertis.

Skulle pengarna börja tryta meddelar man att man kommer att öppna upp för donationer från användare. Oavsett kommer tjänsten att förbli 100% fri från kostnader och annonser, och de är tydliga med att tjänsten aldrig kommer att kunna bli uppköpt.

Vidare är Telegrams protokoll, källkod och API:er till stor del öppna och kan synas av vem som helst. Via sajten meddelar man att mer och mer kommer att släppas som öppen källkod längre fram.

Under bara de senaste dygnet har flera miljoner nya användare anslutit sig till Telegram, varför det inte fungerar riktigt som det ska för framförallt europeiska användare. Telegram meddelar dock att fler servrar håller på att installeras och att tjänsten inom kort kommer att bli stabil igen.

Snabbt, stabilt och funktionellt

Efter att ha testat appen för iOS och en tredjepartsapp för Mac (Messenger for Telegram) kan inte annat än instämma med den hurrande kören: Telegram är snabbt, stabilt och riktigt funktionellt. Båda dessa appar är dessutom stilrent designade och inget av dem är fyllda med lullull-funktioner och knappar som sällan används.

Det går att välja notisljud och bakgrundsbild själv och det finns ett antal förinställda bilder att välja mellan. Lyckligtvis synkroniseras notiserna mellan Mac- och iOS-appen, så att du slipper ha en kilometerlång lista med notiser på din iPhone efter att du chattat en stund från din Mac.

Telegram – iOS Secret Telegram – iOS inställningar

 

Så kallad ”Secret Chat” – med möjlighet att aktivera ett ”självförstörande” läge

I övrigt är det i praktiken en ”helt vanlig chatt-app”. De gröna pratbubblorna är dina och de gråa är den andras. I gruppkonversationer urskiljs deltagarna genom att deras namn får specifika färger.

En liten bock vid sidan av ett meddelande indikerar att den är levererad, två bockar betyder att mottagaren läst meddelandet. En trist detalj är att det inte går att se vilka deltagare som läst vilka meddelanden i gruppkonversationer. Något som vi dock förmodar kommer att komma i sinom tid.

Den kanske bästa funktionen är gruppchatt, speciellt om du är van att chatta i grupp med Apples iMessage. När du startat en grupp i Telegram som du vill ska kunna kommunicera med varandra i en och samma konversation får alla deltagarna först och främst en notis om att gruppen är startad – innan du ens börjat skriva något.

Telegram – iOS Secret Telegram – iOS inställningar

 

Vanlig konversation (vänster) och gruppkonversation (höger)

Du ser också vilka deltagare som är online eller inte och kan både välja namn och bild till varje enskild grupp.

Vidare finns det ett flertal användbara funktioner efter att gruppen är startad. Du kan lägga till deltagare, ta bort deltagare och det går att tysta enskilda gruppkonversationer. Tyvärr verkar det i iOS-appen endast gå att tysta en konversation på obestämd tid, till skillnad i exempelvis WhatsApp där du kan välja att tysta en konversation i exempelvis 1, 8 eller 24 timmar.

Det finns dock vissa saker som gör det tydligt att denna tjänst är i sin linda. Exempelvis finns det i iOS-appen ett val att ”Dela dokument”, men den funktionen öppnar bara bildväljaren i iOS, där ju inga dokument finns lagrade. Hur Telegram har tänkt att lösa den nöten får framtiden visa.

Telegram for Mac – grupp
”Messenger for Telegram” – en tredjepartsklient för Mac

En lovande tjänst som satt ribban högt

Jag är överlag mycket positivt överraskad efter att ha använt Telegram, en tillsynes helt vanlig meddelande-app i mängden, men som efter en stunds användande visar sig vara betydligt mer trevlig att använda. Att tjänsten dessutom är helt gratis, superkrypterad och inte har något kommersiellt syfte (vi får anta att det är en sanning) bidrar starkt till den positiva upplevelsen.

Telegram och bröderna Durov har dock satt ribban högt. Tjänsten ska både vara snabbare och säkrare än andra massmeddelandetjänster, samtidigt som den ska förbli kostnadsfri, reklamfri och icke-vinstdrivande.

Världen behöver ett kostnadsfritt, icke-kommersiellt och nytt och modernt kommunikationssätt med ett brett användarstöd. Telegram skulle kunna definitivt kunna fylla det tomrummet.

Men som med alla meddelande-appar finns inget värde i att använda dem så vida inte många eller majoriteten av dina kontakter valt att göra detsamma. Det är visserligen lika enkelt att börja använda Telegram som WhatsApp eller Viber (bara att ange ditt telefonnummer och ge den access till dina kontakter), men det i sig betyder inte att även denna tjänst kommer att få stor spridning.

Men med fem miljoner nyregistreringar på mindre än ett dygn ser det onekligen lovande ut.

[related]Ladda ned och testa[/related]

För iPhone:
Telegram för iPhone (officiell)

För Android:
Telegram för Android (officiell)
Telegram för Android (inofficiell)

För Windows Phone:
Migram (beta)
Ngram (beta)

För Mac:
Messenger for Telegram (Mac App Store)

För PC/Windows:
Telegram för Windows (alpha)

Webbklienter:
Telegram för Chrome (beta)
Webogram – Telegram på webben (beta)

Aktuell lista på officiella och inofficiella appar och klienter hittar du på Telegrams webbsida.