Övrigt

Vi testar den svenska elbilen

Foto: Viktor Iko Svensson
Vi på Array.se driver ingen nyhetssida om bilar. Däremot testar vi gärna ny intressant teknik oavsett vilket format det paketeras i. Nu har turen kommit till några av Volvos förehavanden och i tre artiklar går vi igenom två alternativ till de traditionella diesel- och bensinmotorerna samt företagets nya touchbaserade informationsgränssnitt.

Volvo C30 Electric

I väntan på NEVS är det till Volvo vi får vända oss för att provköra en svenskutvecklad elbil. Volvo C30 Electric är någonstans mellan en konceptbil och en färdig produkt. Grundmodellen lades egentligen ner i och med slutet på årsmodell 2012 men ett par hundra specialbyggda elbilarna fortsatte levereras till och med början på 2013.

Elversionen har aldrig gått att köpa via normala kanaler utan används i olika interna projekt, One Tonne Life-projektet, leasing till utvalda kunder samt för uthyrning via Volvo-ägda Hertz och som poolbil via Sunfleet, även de med starka kopplingar till Volvo. Det är genom de sistnämnda som vi fått låna bilen en helg.

Volvo C30 Electric 4

En första provtur

Att sätta sig i bilen för första gången är minst sagt spännande. Jag har kört många mil i vanliga C30 och jämförelsevis är det ett par förändringar. De viktigaste instrumenten är förändrade – hastighetsmätaren är där, varvmätaren däremot är utbytt mot en som visar hur mycket ström vi förbrukar när vi gasar eller får tillbaka när vi motorbromsar.

Växelspaken är ersatt med ett reglage för back, (R), neutralt läge (N) samt framåt (D och H). Som en automatlåda men ändå inte. Du förflyttar aldrig spaken fysiskt i djupled, det är ett tryck ned eller dra upp som gäller.

Handbromsen är elektronisk till skillnad mot originalmodellen. Men jämfört med Volvos större modeller med samma typ av broms så är den inte undangömd till vänster om ratten, här sitter den mycket centralt placerat, och det av en god anledning.

Förklaringen är att vi alltid måste använda handbromsen när vi parkerar. I och med att bilen inte har någon traditionell motor så finns det inte heller någon växel att lägga i för att få bilen att stå still.

http://www.youtube.com/watch?v=btfw92N_PJE

Känslan

Att starta C30 Electric framkallar i början lite konstiga idéer om huruvida den verkligen fungerar – finns det  ström i den och så vidare? Bilen använder samma nyckel som standardmodellen men där vi i normala fall hör motorn gå igång händer absolut ingenting. Det är först efter några sekunder som meddelandet “Startar upp” dyker upp och därmed en bekräftelse att allt är som det skall.

Bilen är absolut tyst – vi hör endast när AC:n drar igång samtidigt som instrumenten lyser upp men det är först som jag trycker ner pedalen och bilen börjar rulla som jag verkligen förstår att det här fungerar.

Volvo C30 Electric

Att köra

Från 0 till 50 är accelerationen imponerande. Elmotorn har ett enormt vridmoment på lägre hastigheter. Väl på motorväg framkallas inte riktigt samma känsla men den är ändå hyfsat körglad.

Ute vägen är det i övrigt som vilken bil som helst med ovanstående egenskaper men utan turbolagg. Det är när jag släpper bromspedalen för att glida fram till stoppljuset som något händer. Bilen bromsar in hyfsat snabbt, ungefär som om jag tryckt nätt på bromspedalen. Det är bromsenergin som går tillbaka till batteriet och efter ett par rödljus så var vanan inne.

Det är vid körning på större vägar som H:et kommer in – om vi drar en gång till i “växelspaken” så går den från D som i Drive till H som i Highway och kraftöverföringen när vi släpper gasen går ner till en knappt märkbar nivå och därmed minimeras risken för upphinnandeolyckor.

Volvo C30 Electric 5

Vad händer nu?

Bäst av allt är ljudet som ändå hörs när vi är ute och kör. Mest är det vägljud men elmotorn ger även i från sig ett svagt surr som ökar i takt med hastigheten och inom mig fladdrar bilscener från diverse science-fiction-filmer förbi. Jag är i framtiden!

Eller är jag? Volvo C30 Electronic har  ingen känd efterföljare. På frågan hur det ser ut med framtida elbilar ger Volvo sitt standardsvar om att man inte kommenterar framtida produkter. Men presschefen tillägger att syftet med C30 Electric var  “Att skapa goda kunskaper och erfarenheter kring elbilar – såväl industriellt som att ta hand om bilarna ute i verkligheten“.

Räckviddsångest

När Språkrådet presenterade nyordslistan för 2012 fanns räckviddsångest med. Ett ord som kom i och med den kommersiella lanseringen av elbilar. När jag hämtade ut bilen så stod räckvidden på 110 km och det är ungefär samma siffra som min egen bil behöver visa upp för att jag skall börja leta efter ett etanolförsett tankställe. Igenkänningsfaktorn blir slående.

Samtidigt är den genomsnittliga resan faktiskt är betydligt kortare än så. C30 Electric borde vara den perfekta stadsbilen – i alla fall för de som inte behöver betala direkt för ägandet och har möjlighet att använda en annan bil för långfärdsresor, det vill säga de som är medlemmar i en bilpool.

Jag frågar Sunfleet hur bilen har tagits emot av kunderna och till min förvåning har efterfrågan inte varit så stort som med de vanliga bilarna. Olof Holmgren, som ansvarar för  i de södra regionerna i företaget, tror det beror på att det finns en tröskel att prova ny teknik. Det är helt enkelt lite bekvämare att använda det som man kan.

Volvo C30 Electric 3

Jag är frälst

Teknikrädsla eller ej – när jag lämnar tillbaka bilen i P-Hus Anna i centrala Malmö och byter till min egna storkombi kan jag inte sluta fundera på hur omodernt det är att tanka med oljeblandade livsmedelsråvaror, omvandla det till farlig rök och sedan släppa ut det bak från bilen.

Men frågan är om vi inte kan göra förbränningsmotorn modern igen med hjälp av lite extra el – nu har vi även testar vi V60 Plug in-hybrid.

[display-posts id=”78994, 75878″ image_size=”thumbnail” orderby=”date”]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!