Skrivet den 11 maj 2014 kl 10:32 av Nyheter, Recensioner6 kommentarer1565

Vi testar Huawei Ascend Y300 – en budgetlur som imponerar

Vi har fått lägga vantarna på Ascend Y300, en budgettelefon från kinesiska Huawei som lanserades på den svenska marknaden i april 2013 till den låga kostnaden av 1490 kronor.

Du som i dagarna läst min recension av Huawei MediaPad 10 Link förstår att mitt förhållande till Huaweis tidigare budgettelefoner varit allt annat än bra.

Min skepsis blir inte mindre av att jag ser att Y300 just nu går att köpa för 599 kronor hos ett antal svenska e-handlare. Ett otroligt lågt pris som gör att jag inte förväntar mig något annat än att denna enhet skulle vara ytterligare en i raden oanvändbara budgetandroider.

huawei_y300_2

Första uppstarten

Telefonen är inte fullt så plastig som jag hade förväntat mig och känns betydligt dyrare än en traditionell budgettelefon. Baksidan är klädd i gummi och sidorna är av plast och jag måste säga att den med sina fyra tum ligger ganska bra i handen.

Standbyknappen sitter på ovansidan av telefonen och Huawei har valt att lägga tillbaka-, hem- och funktionsknappen som en extra list nedanför skärmen likt Samsungs telefoner och därmed tvärt emot Googles rekommendationer.

När jag slår på enheten för första gången möts jag av en startguide som hjälper mig att konfigurera telefonen efter mina önskemål. Huawei har försökt förenkla processen genom att lägga till pilar för att ta mig som användare vidare men som tyvärr har motsatt effekt och jag tappar flera gånger under processen bort mig i stegen.

Efter att ha kommit igenom guiden ser jag ett normalt Androidgränssnitt men med en stor skillnad: Huawei har valt att försöka efterlikna en känsla av iOS genom att gömma undan programmenyn, vilket gör att det enda som finns att förhålla sig till är “skrivbordet”.

Kanske blir det enklare att använda för en som för första gången använder Android, men för mig som van användare känns det bara konstigt. För övrigt märker jag inga större skillnader mot en ren Android-installation bortsett från att det finns en app från Huawei för backup till och från SD-kort.

Vid uppdatering kan jag ladda ned Android version 4.1.1 och Huawei verkar inte ha några planer på att göra fler uppgraderingar tillgängliga.

huawei_y300_3

Svag hårdvara och alldeles för lite lagringsutrymme

Likt vilken budgettelefon som helst så är det inget uppseendeväckande i hårdvaruväg. En dual-core processor på 1GHz samt 512MB RAM får arbeta hårt men presterar förhållandevis bra. Menysystemet flyter på bra och jag känner inte av telefonens begränsningar förrän jag testar lite mer krävande spel och försöker skifta till en annan app.

Minnet är på 4GB och av dessa tillåts vi som användare göra anspråk på 1GB, vilket snabbt kan bli ett problem. Som tur är går det att stoppa in ett microSD-kort för att utöka lagringsutrymmet med upp till 32GB.

Skärmen är 4 tum stor och fylls med 480 x 800 pixlar och ger en bra, tydlig och färgstark bild. Pekkänslan är tyvärr sämre och jag får ibland svepa en gång extra med fingret för att få telefonen att göra som jag vill.

Kamerorna är på 5MP respektive 0.3MP och ger hyfsade bilder, fullt jämförbara med de flesta konkurrenter som kostar dubbelt så mycket och jag anser mig inte bli besviken på bildkvaliteten.

Batteriet på 1730mAh säger sig klara 320 minuter taltid och 320 timmars standby. Jag reagerar under användning på att det håller bättre än förväntat och jag behöver inte ladda telefonen lika ofta som min LG Nexus 5.

Slutsats

Ni tycker kanske att jag har låtit negativ i denna text, men det är jag absolut inte. Jag är imponerad av vad Ascend Y300 lyckas prestera och för 599 kronor är detta en helt klart prisvärd telefon.

När jag tidigare har använt budgettelefoner likt Samsung Galaxy Trend har jag känt mig begränsad av kapaciteten trots liknande specifikationer vilket jag inte upplever med Y300.

Ascend Y300 känns inte billig i handen och jag skulle utan vidare kunna rekommendera den till användare som vill ha en enkel och billig 3G-telefon som fungerar, trots bristen på några positiva överraskningar.

6 kommmentarer på Vi testar Huawei Ascend Y300 – en budgetlur som imponerar

 1. denniswall skriver:

  Jag vill helst inte låta gnällig, men kommer kanske inte undan. Kommentarerna är ju var jag kan göra mig hörd angående Array och jag är inte alls intresserad av tester av produkter som funnits på marknaden i över ett år.

 2. Karl Eriksson skriver:

  Hej Dennis,
  Självklart ska du göra dig hörd!
  Eftersom det enligt mig inte direkt kryllar med fungerande Androidmobiler för 600:- som fungerar på ett tillfredställande sätt valde jag att ändå recensera enheten.

  Vi hoppas få tillgång till Huaweis senaste flaggskepp så snart som möjligt vilket kanske intresserar dig mer.

 3. Malte Lewan skriver:

  Lanserad april 2013, ja, med det är först nu med årsskiftet som den kommit ner från ett ursprungligt pris på ca 1200 kr som under våren fram till april halverats till 600 kr. Så det kan vara ett skäl att titta en extra gång på modellen på det viset som recensenten gjort.

  Synd på utrymmet på 4 GB som borde kunna vara en dealbreaker. Android hindrar sig ju mer och mer från att använda externa SD-kortet på vettiga sätt. Men det är väl mest från 4.4 delvis.

 4. Karl Eriksson skriver:

  Det känns som att problemet med att installera program på sd-kort har gått i en kurva och nu börjar bli värre igen..

 5. Malte Lewan skriver:

  Ja, den möjligheten togs väl helt enkelt bort med Android 4.4. Och nya kamera-appen från Google tillåter inte att man väljer att spara på SD-kort.

 6. Karl Eriksson skriver:

  Möjligtvis så att Google tycker att det är problematiskt med SD-kort eller varför skulle man vilja arbeta bort det?