by • 8 maj, 2014 • Nyheter, RecensionerComments (9)4384

Vi testar Huawei MediaPad 10 Link – en välbyggd platta som står sig

Kinesiska Huawei har tidigare lanserat en mängd budget-androider på den svenska marknaden som varit rena skräckupplevelsen att använda på grund av katastrofala skärmar, svag prestanda och ett plastigt yttre.

Mina tidigare upplevelser gjorde att jag var något mer kritisk än vanligt när jag packade upp vårt testexemplar av den lite högre prissatta Huawei Mediapad 10 Link. I förpackningen hittar vi enheten samt laddare för vägguttag med tillhörande usb-kabel.

MediaPad 10 Link har funnits ute på marknaden sedan ett år tillbaka och förväntas få en uppföljare inom kort. Trots det är enheten ändå intressant att testa då det kan ge oss en fingervisning om hur Huawei förhåller sig till liknande modeller hos andra tillverkare.

huawei_mediapad_1

Välbyggd hårdvara

Plattan känns förvånansvärt välbyggd och gedigen med sitt bakstycke av rostfri metall och vit plast. Jag uppskattar att den känns lite tyngre än konkurrenterna eftersom jag hör till dem som vill att min enhet ska kännas lite tyngre och inte som 100 gram plast som kan gå sönder vid första olycka.

Tiotumsskärmen är trots sina 1280 x 800 pixlar tydlig, med bra färger och en skön pekkänsla. Det ska tilläggas att plattan finns i en uppdaterad version vid namn MediaPad 10FHD med en skärm som stödjer Full-HD.

Specifikationer och mjukvara

Innanför skalet hittar vi en Quad-core processor på 1.2GHz samt 1GB RAM som driver Android 4.1.2 vilket är den senast utgivna versionen av Googles operativsystem för denna MediaPad. Plattan känns inte på något sätt slö och jag har ännu inte stött på problem med att den låser sig eller känns långsam trots att jag testat både tyngre appar och högupplöst video.

Huawei har valt att inte lägga på något eget användargränssnitt vilket uppskattas. Vi hittar dock en del appar efter fabriksåterställning såsom appar för strömning av media över DLNA, backup till och från minneskort, ordbehandlingsviten Kingsoft Office samt vattenskoterspelet Riptide GP vilket får ses som en fullt godkänd mängd crapware.

Batteriet på 6600mAh håller länge trots skärmens storlek och det tar en lång stund innan jag märker av att batterimätaren har rört sig. Laddar enheten gör vi med medföljande kabel och uttaget är enligt branschstandard micro-USB.

huawei_mediapad_2

Det jag imponeras mest över är hur mycket ljud de inbyggda högtalarna med vad tillverkaren kallar “Dolby Digital Plus” lyckas producera och trots hög ljudvolym brister inte ljudet. Nej det är absolut inte HiFi, men långt mer än vad man kan förvänta sig från en surfplatta som är strax under 1 cm tjock.

Besvikelser

Självklart finns det saker som gör mig besviken. Kamerorna på 0.3 respektive 3MP är betydligt sämre än konkurrenternas och priset ligger trots plattans ålder högt i förhållande till konkurrenterna.

Lägsta pris på Prisjakt är i nuläget 3495 kr vilket känns högt med tanke på plattans ålder och jämfört med konkurrenternas modeller med liknande specifikationer.

Slutsats

Tyvärr blir det inget köptips på just denna modell, enbart på grund av priset skall tilläggas, men vi har fått känna på en överraskande kompetent, välbyggd surfplatta som gör att jag kommer hålla ett öga på kinesiska tillverkaren Huaweis kommande modeller som kan komma att bli mycket intressanta vid mitt nästa köp av surfplatta.