Skrivet den 5 november 2014 kl 20:27 av Nyheter, Recensioner5 kommentarer2127

Vi testar Samsung Galaxy Alpha

Samsung är kända för att lansera många olika modeller varje år för att täcka in alla möjliga köpare. Det har oftast handlat om ett flaggskepp följt av flera budget- och specialmodeller. Med senaste Galaxy ALPHA har Samsung introducerat ytterligare ett flaggskepp vid sidan av Galaxy S5.

Vi har testat en enhet fullspäckad med funktioner och en prestanda i toppklass. Frågan är bara om det håller hela vägen.

Det första som märks när Galaxy ALHPA plockas ut ur sin förpackning är att den är riktigt snygg. Den saknar det mesta av den plast som Samsung annars är så välkända för att använda i sina övriga modeller. Ramen är i äkta aluminium och knapparna på sidorna är stabila och välgjorda. Med en vikt på 114 gram ligger den lätt men ändå stadigt i handen. Baksidan är dock i plast men av den typ som efterliknar läder. Även om inte känslan stämmer riktigt överens med äkta läder känns det definitivt bättre än traditionell plast.

15429755801_fc5d6c567a_k 15409885616_b658b0dfef_k

Inte stor, men väldigt kraftfull

Enheten är ganska liten, jämfört med Samsungs och övriga konkurrenters toppmodeller. Skärmen är på 4.7″ och totalt mäter den 132.4 x 65.5 mm. Samsung har alltså kopierat Sonys strategi med att komplettera sitt premium-segment med en enhet med mindre dimensioner. Den är bara 6.7mm tjock, men här kommer också en av enhetens nackdelar. På grund av att den är så tunn så har Samsung tvingats göra en utbuktning för kameran, precis som de nya iPhone-modellerna. Detta gör att enheten inte ligger platt med baksidan nedåt, vilket åtminstone jag finner lite störande.

En annan detalj som kan verka irriterande är att ramen i aluminium har ganska skarpa kanter. Även om det inte är någon risk att man ska göra sig illa på dem är den inte direkt bekväm att hålla i, jämfört med andra modeller.

Galaxy ALPHA är utrustad med den senaste hårdvaran på marknaden. Den har Samsungs egna hårdvaruplattform Exynos 5 som har 8 kärnor. Det är dock en liten modifikation av sanningen då det i praktiken handlar om två olika CPU:er (en Cortex-A15 och en Cortex-A7) med vardera fyra kärnor. Prestandamässigt ligger den i topp tillsammans övriga premium-enheter i samma segment.

15433238915_7e7bcad30c_k

Telefonen har 2 GB RAM och kommer utrustad med 32 GB lagringsutrymme. Trots att den har ett utbytbart batteri saknas det möjlighet att stoppa in ett SD-kort för att utöka utrymmet, vilket annars är vanligt på Samsungs enheter. För min egen del så är det sällan ett problem på min telefon, men jag kan tänka mig att användare som installerar många applikationer och spel kan bli tveksamma på den detaljen.

Skärmen på Galaxy ALPHA är av typen Super AMOLED och har en HD upplösning på 1280×720 pixlar. Som vanligt med denna typ av skärm så har den fantastisk färgåtergivning och skärpa. Det finns egentligen inget att klaga på när det kommer till kvalitén här. Att det ”bara” är HD-upplösning och inte FullHD spelar ingen roll då skärmen bara är på 4.7″.

Fler funktioner än du kan räkna

Sett till tekniska funktioner så imponerar Galaxy ALPHA rejält. Kameran är på 12 MP och ger riktigt bra bilder, även om de inte riktigt når upp i samma klass som Sonys Xperia eller Apples iPhone. Något som kan vara både en fördel och nackdel är att kamera-applikationen är fullspäckad med inställningar och funktioner. De flesta användare kommer troligen inte utnyttja alla dessa funktioner och de kan nog ibland bli smått förvirrande för många, men jag är övertygad om att alla användare kommer hitta åtminstone en eller ett par funktioner de kommer uppskatta. Ett exempel är ljudzoom, vilket förstärker ljudet vid videoinspelning för det objekt du har i fokus. Hur pass bra dessa funktioner verkligen fungerar är svårt att säga, eftersom det oftast inte finns något att jämföra med.

Screenshot_2014-10-23-16-36-32

Det finns massvis med små tekniska finesser att leka med, som möjligheten att ta en skärmdump genom att helt enkelt svepa hela handen över skärmen från höger till vänster (vilket är betydligt enklare än att hålla två knappar nere samtidigt). Drar du ner statusraden hittar du mängder av andra funktioner och inställningar. Det går exempelvis att aktivera ”Flera fönster” som gör det möjligt att köra två applikationer sida vid sida, eller ”Download-booster” som ska ge snabbare nedladdningar (som jag tyvärr inte hade möjlighet att testa nu).

En av de mer intressanta funktionerna här är Ultraenergisparläge som drar ner energiförbrukningen rejält genom att avaktivera de flesta program (du kan konfigurera vilka som skall undantas), slå av data-trafik när skärmen är släckt samt slå över skärmen så den endast visar gråskalor. Hur denna funktionen står sig mot motsvarande från exempelvis Sonys Xperia återstår att se.

Lås upp med tummen

En annan funktion jag först var tveksam till är fingeravtrycksläsaren. Efter lite användning så är jag ändå försiktigt positiv. Den finns inbyggd i hem-knappen precis som på iPhone, men skillnaden här är att du måste svepa fingret lodrätt över knappen för att det ska fungera. Det går snabbt att konfigurera och komma igång och du kan ställa in det för flera olika fingrar.

Screenshot_2014-10-26-08-48-18

I dagsläget kan du använda det för att låsa upp telefonen samt att identifiera dig i de applikationer som stödjer det hela. PayPal-appen har stöd för både identifiering och betalning via fingeravtrycksläsaren och de tester jag gjorde funkade fint, men för att jag skulle se en större användning hade jag velat ha en integration mot Googles tjänster såsom Google Play Store.

För att låsa upp skärmen så är jag kluven. Det går visserligen snabbare än att slå in en kod eller använda mönster-upplåsning, men eftersom fingeravtrycksläsaren sitter längst ner så blir det lite klumpigt. Detta gäller visserligen på iPhone också, så det handlar nog mer om en vanesak samt hur stora händer man har. En annan skillnad mot iPhone är att man här behöver dra fingret över läsaren istället för att helt enkelt placera den ovanpå.

Inte så mycket bloatware

Samsung har alltid haft en ovana att lägga på många program som direkt konkurrerar med Googles egna tjänster, ofta sett som så kallad ”bloatware” av många användare då de aldrig används och bara tar upp lagringsutrymme. Så är även fallet i Galaxy ALPHA, men det har blivit betydligt bättre jämfört med de tidigare modeller jag testat och de flesta appar jag testat fyller faktiskt en vettig funktion och funkar fint ihop med de Google-tjänster vi är vana vid på Android.

Exempelvis fungerar Google Now funkar väldigt bra på Galaxy ALPHA genom att trycka och hålla nere hem-knappen. Trycker du istället två gånger på samma knapp startas Samsungs egna konkurrent, S-Voice. Litegrann det bästa av två världar helt enkelt.

Av de program de själva lagt in är det också ofta väldigt snyggt integrerat. Att svepa från vänster på den första start-skärmen tar dig till ”Min tidsskrift” vilket närmast kan liknas vid nyhetsappen Flipboard. Till och med jag som är i det närmaste allergisk mot att bli påtvingad en applikation känner att det funkar.

Inbyggd pulsmätare

De övriga Samsung-tjänsterna som jag testat funkar bra. Frågan är dock om de är tillräckligt bra för att få folk att ersätta de applikationer vi idag hittar på Google Play. Samsungs hälso- och träningsapp S-Health är ett exempel. Den funkar visserligen riktigt bra, men konkurrenter som Runkeeper och Endomondo är snäppet bättre. Samsung har visserligen byggt in en pulsmätare i telefonen som funkar med deras S-Health-app, men konkurrerande appar kan lätt lägga till stöd för det också.

Pulsmätaren sitter på baksidan av telefonen, placerad bredvid kameran och fungerar oftast. I jämförelse med ett riktigt pulsband får den betyget okej, men inte mer. Pulsen mäts genom att du håller fingret över en sensor och det verkar inte bli lika exakt som ett pulsband. Jag kan dock se att detta kan bli en kul extrafunktion, men det är knappast något jag tror kommer få någon större användning.

15433238915_7e7bcad30c_k

Sammanfattningsvis är Samsung Galaxy ALPHA en riktigt bra smartphone för dig som gillar Android. Du får väldigt mycket funktionalitet för pengarna och föredrar du en smartphone med lite mindre skärmar behöver du inte längre kompromissa på funktionalitet och prestanda. Dess närmaste konkurrent är Sony Xperia Z3 Compact och även om den modellen har bättre kamera och är vattentålig tror jag ändå Galaxy ALPHA står sig rätt väl i jämförelse.

I slutändan handlar det nog om du föredrar Samsungs egna funktioner eller inte, som visserligen ofta är riktigt bra men vilket har ett användargränssnitt som kan kännas lite omständigt och komplext.

[one_half]

Plus:

  • Läcker design
  • Fantastisk skärm
  • Fingeravtrycksläsare
  • Väldigt många funktioner

[/one_half][one_half_last]

Minus:

  • Ligger inte helt bekvämt i handen
  • Saknar stöd för SD-kort
  • Dyrare än konkurrerande modeller

[/one_half_last]

[line]

Fakta:

[line]

Betyg: 8/10

En snygg och stabil telefon för den som har råd. Fullspäckad med många häftiga funktioner.

Alla produktbilder av John Biehler (cc)