by • 23 juli, 2014 15:27 • Nyheter, Recensioner37 kommentarer44804

Vi testar Yale Doorman – det digitala låset för ytterdörren

Att byta lås på ytterdörren är något vi sällan tänker på, och varför skulle vi; så länge det är säkerhetsklassat och fungerar finns det egentligen ingen anledning. De får gånger det blir aktuellt och nödvändigt är när nycklar tappas bort eller kommer på vift på annat sätt – då blir det istället akut att byta låscylinder för att hålla obehöriga borta.

Men tänk om det fanns ett sätt att på ett enkelt och smidigt sätt uppgradera ytterdörrens låsanordning och samtidigt slippa allt vad nycklar heter?

Just så fångade Yale Doorman min uppmärksamhet – en tillsynes onödig och nördig produkt som efter kort tids användning känns lika självklar som den smartphone vi numera alltid har nära till hands.

Yale Doorman uppgraderar ett tillsynes vanligt låshus till en digital historia som kan styras med koder, nyckeltaggar och även över internet. Detta låssystem passar de flesta moderna ytterdörrar och adderar en stor dos bekvämlighet i många situationer:

 • Har du tappat bort en nyckeltagg? Inga problem, spärra taggen och fortsätt lev ditt liv.
 • Ska hantverkare komma och laga något när du inte är hemma? Inga problem, ge ut en dygnskod som slutar fungera efter 24 timmar.
 • Sitter hela familjen i bilen och någon frågar den irriterande frågan ”Låste du?”? Plocka bara fram din smartphone.

Installation och montering

Array.se – Yale Doorman installation

Detta är den andra generationen av Yale Doorman och paketet levereras med allt som behövs för att byta ut låset i din ytterdörr; låshus, slutbläck, innerhandtag, ytterhandtag och en hel drös med skruvar för olika dörrtjocklekar. En låssmed tar runt en tusenlapp för att byta ditt befintliga lås och installera Doorman, en kostnad som du dock kan slippa såvida du inte har tummen mitt i handen.

Jag är ingen snickare, smed, elektriker eller tillhör någon annan yrkeskategori som känns relevant för att installera ett dörrlås. Innan Yale Doorman-historien hade jag aldrig tidigare ens tänkt tanken på att byta ut ett lås. Trots det valde jag att byta låset själv, efter att ha tittat på den officiella installationsvideon noggrant ett tiotal gånger.

Det gick utan tvekan bra, till slut, men det tog både längre tid och större ansträngning än jag trodde. Ett problem jag stötte på var att min gamla låscylinder behövde borras upp för att gå att ta bort. Nyare låscylindrar har pluggar som man själv med lite meck kan plocka bort för att få ut cylindern, så det kan vara bra att du kollar upp detta först.

Efter en snabbvisit av min lokala låssmed, ett par minuters borrning och en hundralapp senare var låscylindern borta och jag kunde plocka ut den gamla cylindern och låshuset. Då vårt befintliga lås var av märket ASSA behövde vi inte byta ut slutbläcket (den del som sitter i dörrkarmen), vilket var ett plus.

Array.se – Yale Doorman jämförelse 2   Array.se – Yale Doorman jämförelse 1

Bedrövlig installationsmanual

Installationsmanualen för Yale Doorman är under all kritik; dåligt tecknade ritningar och alldeles för fåordiga förklaringar. Som tur är finns en officiell installationsvideo som steg för steg går igenom hur allt ska monteras, kopplas och sättas ihop. Trots det stötte jag på ett par farthinder som krävde lite kreativ hjärnaktivitet för att lösa.

På det hela taget, inklusive besök av låssmeden och inväntan av denna tog det ca 2,5 timme för att montera Yale Doorman. Är du riktigt händig och har ett modernt lås som är lite lättare att plocka bort bör det inte ta mer än en timme. Ett tips är att först ta reda på hur du plockar bort ditt befintliga lås, då det kan ta minst lika lång tid som att montera det nya.

Yale Doorman v2 PR-bild 7

Ställa in koder och taggar

När batterierna är isatta och låset startas för första gången behöver först och främst en sexsiffrig masterkod ställas in. Denna kod är den viktigaste koden, som ger tillgång till menyn för att ändra inställningar, lägga till och radera nyckeltaggar, ge ut dygnskoder med mera. Med masterkoden går det även att låsa upp dörren om du inte har din nyckelbricka eller smartphone tillgänglig.

Efter bar ett par minuter pratade menyrösten svenska, min masterkod var aktiverad, två nyckeltaggar med tillhörande PIN-koder inställda och den automatiska dörrlåsningen var aktiverad.

Yale Doorman v2 PR-bild 5

Låsa och låsa upp

Att låsa dörren utifrån när du lämnar hemmet är inte svårare än att stänga dörren och trycka på *[stjärna] på knappsatsen. Den elektriska mekaniken låser dörren blixtsnabbt samtidigt som du hör att låskolven åker ut. Ett ”låsljud” spelas också upp genom den inbyggda högtalaren.

För att låsa dörren inifrån är det bara att vrida på det fjädrade vredet. Kolven åker ut, låsljudet hörs och dörren är låst.

För att sedan låsa upp dörren utifrån har du sex olika alternativ.

 • Lås upp med hjälp av nyckeltagg + PIN-kod – Har du aktiverat PIN-kod till en nyckeltagg måste både taggen och och den fyrsiffriga koden användas. Tryck först taggen mot sensorn på låset ovanför knappsatsen och tryck sedan in din PIN-kod. Avsluta med att trycka på *[stjärna].
 • Lås upp med endast nyckeltagg – Om du istället har valt att låta nyckeltaggen låsa upp utan att ange en PIN-kod är det bara att trycka taggen mot sensorn på låset ovanför knappsatsen så låses dörren upp. Maximalt 10 nyckeltaggar kan registreras.
 • Lås upp med enbart PIN-kod – Med detta val är det enbart en PIN-kod på 6-12 siffror som behövs för att låsa upp. Som vanligt trycks *[stjärna]  in både före och efter koden. Maximalt 10 användarkoder kan registreras.
 • Lås upp med masterkod – Oavsett inställningar, antal nyckeltaggar med/utan PIN-kod går det alltid att låsa upp med den sexsiffriga masterkoden. Tryck *[stjärna]-1-2-3-4-5-6-*[stjärna] för att låsa upp.
 • Lås upp med smartphone-appen – Med appen kan du göra en rad olika saker, inklusive att låsa och låsa upp. Din kod måste dock anges när du ska göra något för att förhindra obehöriga att använda appen.
 • Lås upp med dygnskod – Det går att skapa så kallade dygnskoder som gäller i 24 timmar. Dessa fyrsiffriga koder används sedan på samma sätt som masterkoden, genom att aktivera knappsatsen genom att trycka på *[stjärna] följt av koden och sedan ännu en gång *[stjärna].

Användning i praktiken

I vårt hushåll är vi bara två användare (1-åringen når ännu inte till handtaget) och vi använder olika metoder för att låsa upp vår Doorman. I paktetet ingår det tre nyckeltaggar, och behöver du fler kostar de runt en hundring styck.

Själv använder jag nyckeltag + PIN-kod, vilket visserligen är mer omständigt än att strunta i PIN-koden, men som ändå känns mer säkert ifall jag skulle tappa bort min tagg. Min sambo å andra sidan har struntat i PIN-koden, vilket gör att hon måste vara lite extra vaksam ifall hon slarvar bort sin tagg.

I vårt bostadsområde är det bara vår ytterdörr som har en Yale Doorman, varför en upphittad nyckeltagg ganska snabbt kan kopplas ihop med vår ytterdörr. Även om Yale Doorman finns tillgänglig i tre utföranden (silver, vit och svart) sticker låset ut ganska mycket – det är tydligt att det inte är ett vanligt dörrlås som sitter på dörren. Skulle en illvillig person hitta en tagg i vårt område är alltså risken stor att personen kan inse att taggen går till just vår dörr.

Masterkod, användarkoder och dygnskoder

Utöver det har vi båda tillgång till masterkoden, men då en granne med kikare rent teoretiskt skulle kunna spana på oss och se vilken kod vi knappar in undviker vi att använda masterkoden.

Det går även att registrera användarkoder som kan användas för att låsa upp dörren. En användarkod består av 6-12 siffror och med en sådan aktiverad behövs varken en nyckeltagg eller att masterkoden används. För att lura grannar med kikare går det även att knappa in 3 valfria siffror både före och efter användarkoden – Doorman förstår då att du luras och låser upp dörren ändå.

Vi ger också ut dygnskoder med jämna mellanrum. Senast för några dagar sedan skulle en vän hämta upp en sak från vår lägenhet när vi inte skulle vara hemma. Allt som krävdes var att skapa en dygnskod och ge ut den. Via appen kunde vi sedan se när vännen kom och när vännen gick. Smidigt och lugnande samtidigt som vi slipper gömma en nyckel i stöveln utanför entrén.

Automatisk låsning och ”bortasäker”

En inställning som paranoida och skygga personer kommer att uppskatta extra mycket är ”Automatisk låsning”. Med denna funktion påslagen låser Doorman dörren automatiskt varje gång dörren stängs, med 2 sekunders fördröjning. Skulle dörren låsas upp inifrån utan att dörren öppnas låser Doorman dörren igen efter 5 sekunder.

Likt alla moderna analoga lås har även Doorman en fysisk spärr för att aktivera ”Bortasäker”. Spärren sitter på låshuset strax över låskolven och med denna aktiverad blir det omöjligt att låsa upp dörren inifrån. Detta för att inbrottsjuvar inte ska kunna göra inbrott från exempelvis altandörren och sedan enkelt kunna traska ut genom ytterdörren med stöldgodset. För att avaktivera ”Bortasäker” måste låset låsas upp som vanligt utifrån.

För att barn och andra klåfingrade inte ska aktivera ”Bortasäker” i tid och otid måste du först dra i spärren och sedan låsa dörren med nyckeltagg eller användarkod utifrån.

Dioder och ljudsignaler

På insidan finns en stor LED-diod som lyser rött när du låser dörren och grönt när du låser upp. Detta i kombination med distinkta ljudsignaler som indikerar de båda lägena. Volymen för ljudsignalerna och menyrösten som guidar dig i genom alla menyval går att ställa i två volymlägen: låg och hög. Ljudet som spelas upp vid låsning/upplåsning går också att stänga av helt.

På framsidan lyser alla knappar på knappsatsen upp vid behov. I menyer lyser endast de knappar som ingår i alternativen för aktuell meny, vilket gör navigeringen i menyn enklare. Ovanför knappstatsen finns två dioder formade som ett lås som indikerar om dörren låses eller låses upp.

Yale Doorman v2 PR-bild 1

Den fysiska nyckeln fortfarande nödvändig

Att göra oss av med våra fysiska nycklar är tyvärr inte realistiskt i vår bostad. Vi har lås till boden på baksidan, altandörren, soprummet och källarförrådet som kräver vår traditionella nyckel. Bor du i en villa kommer du förslagsvis runt detta problem genom att byta ut alla dina lås mot en Doorman, vilket vi i en bostadsrätt inte kan, tyvärr.

Ur det perspektivet når en Yale Doorman i vår bostad inte sin fulla potential, även om vi var medvetna om det innan vi köpte en.

Försäkringbekymmer

Uppdatering 10/1 2016: Stöldskyddsföreningen (SSF) har nu certifierat/godkänt Yale Doorman, vilket innebär de flesta försäkringsbolag nu bör godkänna dessa användning. Det finns dock en del märkliga förbehåll, som att ”bortasäker” måste vara aktivt, läs mer här). 

I skrivande stund har de flesta svenska försäkringsbolag ännu inte godkänt elektroniska kodlås för privatbruk. Skulle du installera Yale Doorman och drabbas av ett inbrott finns det alltså risk för att din hemförsäkring inte gäller alternativ att försäkringsbolaget gör avdrag på ersättningen. Otroligt viktigt att du kollar upp detta innan du knatar iväg och handlar en Doorman.

Länsförsäkringar och Folksam är de enda bolag som hittills officiellt godkänt Yale Doorman. IF Skadeförsäkring säljer själva Yale Doorman, men har trots det inte godkänt det.

Verisure app för Doorman

Rimligt pris, men app-stöd kostar extra

En Yale Doorman kostar i dag runt 2900 kronor, nedsatt från det rekommenderade priset på 3900kr. Det nedsatta priset beror enligt säljarna på att intresset inte blev så stort som det förutspåddes.

Att låset kostar närmare 3000kr är inte konstigt, ett traditionellt och icke-elektriskt lås från ASSA kostar minst lika mycket.

Att Yale också tar extra betalt för att koppla upp Doorman mot internet och göra det möjligt för app-styrning är heller inte så konstigt. Att extramodulen och den nödvändiga routern däremot kostar 1200kr känns dock som lite onödigt.

Fördelar

 • Snabb och pålitlig låsning – Låsning och upplåsning sker blixtsnabbt rent mekaniskt och har ännu inte kärvat en enda gång.
 • Väldigt smidig att använda – Det absolut smidigaste är att låsa dörren genom att bara trycka på en knapp på knappsatsen. Att dessutom kunna styra dörren med en smartphone är ett plus i de lägen när osäkerheten tar överhanden.
 • Dygnskoder – Dessa koder är enkla att skapa och enkla att ge ut. De tar bort behovet av att behöva gömma en nyckel utanför dörren och är lätta att använda för även de som aldrig tidigare har stött på en Yale Doorman.
 • Integration med i Verisure – Har du ett hemlarm från Verisure kan Yale Doorman integreras med det. Bland annat kan systemet låsa upp dörren automatiskt i händelse av rökutvecking som brandvarnaren känner av.
 • Godkänd batteritid – De fyra AA-batterierna i låset är enkla att byta ut och ska hålla i ett år.  
 • Inbyggt inbrottslarm – Doorman har ett enklare inbyggt inbrottslarm. Om någon försöker dyrka upp låset börjar låset tjuta i 80 dB.
 • Automatisk låsning – Förutom den fysiska knappen för ”bortasäker” finns en inställning som gör att Doorman låser dörren varje gång den stängs.

[line]

Nackdelar

 • Undermålig installationsmanual – Dåliga ritningar och bedrövliga instruktioner. Detta vägs dock upp av installationsvideon som går igenom steg-för-steg.
 • Tagg-sensorn – Sensorn som man håller en nyckeltagg emot är lite för kräsen positioneringsmässigt.
 • Dyr support – Yale Doormans telefonsupport kostar 39 kronor per samtal, ett hån mot dess kunder.
 • Högt låsljud – Själva klickljudet när dörren stängs är betydligt högre än vårt gamla ASSA-lås. Det är när den nedre kolven åker in i slutbläcket som det mekaniska ljudet hörs. Och det hörs väldigt tydligt. Min son har väckts ett par gånger av ljudet.
 • Slutet API – Tyvärr verkar Yale Doorman ha ett slutet API som förhindrar tredjepartsutvecklare att integrera systemet i sina appar. Verisure är så vitt vi vet det enda systemet som har tillgång till Yales API:er.
 • Försäkringsbekymmer – Många försäkringsbolag har ännu inte godkänt låset. Länsförsäkringar och Folksam är de enda som officiellt godkänner det, ett flertal andra kan eventuellt godkänna det vid påringning, men de flesta vi talat med säger sig vänta på att låset ska stöldskyddscertifieras (SSF). (Uppdatering 10/1 2016: SSF har nu certifierat/godkänt Yale Doorman, vilket innebär de flesta försäkringsbolag nu bör godkänna dessa användning. Det finns dock vissa förbehåll, läs mer här).
 • Elektronik – Detta är ett elektroniskt lås, och som vi vet börjar allt elektroniskt krångla förr eller senare.

[line]

Fakta:

 • Produktnamn: Yale Doorman V2
 • Tillverkare: Yale
 • Pris: Ca 2900 kr (+ ca 1200kr för app-funktionalitet)

[line]

Betyg: 8/10

Yale Doorman v2 fungerar som annonserat och andas kvalitet. Installationen är så pass smidig att du bör klara det själv och vid användning är den mångsidig, pålitlig och ger en lyxig bekvämlighetskänsla. App-stödet kostar extra men är ett trevligt tillägg till låset.

Under rubriken förbättringspunkter finns en bättre installationsmanual samt att kundsupporten bör vara kostnadsfri. Vidare är det trist att Yale har ett slutet system som förhindrar tillgång från tredjepartsappar. Det höga låsljudet är också en nackdel som bör tas i beaktning.

Innan du slår till bör du kolla av med ditt försäkringsbolag så att de godkänner den, samt att du har en dörr som låset passar i.