Skrivet den 2 januari 2009 kl 15:37 av Nyheter2 kommentarer403

Videochatta mellan Mac och PC

Videochattprogram

Text: Peter Esse (Creative Commons)

Så du har, som så många andra, köpt en Mac men flera av dina vänner sitter kvar på PC? Kompatibiliteten mellan de olika systemen är i princip total, men det finns ändå en liten detalj som inte riktigt hänger med; videochatt via MSN, eller Microsoft Messenger som det heter nu för tiden på Mac. Men det finns lösningar. 

Lösning 1: iChat 

Med alla Macar följer programmet iChat med, det är inte bara snyggt utan även lättanvänt. Börja med att skapa ett användarman hos apple.com. (Tyvärr är det en viss fördröjning från det att du skapat ditt användarnamn till att det faktiskt fungerar)

Dina vänner med Windows får ladda hem sitt program på www.aim.com, där skapar de också ett användarnamn. När allt är klart lägger ni bara till varandra på era kontaktlistor. Upp till fyra personer kan chatta samtidigt via iChat. 

Lösning 2: Skype 

Skype är ett program vars syfte är att få ner telefonräkningarna till utlandet, det är även ett riktigt bra chatt- och videochatt program. Skype börjar dessutom bli ett fullvärdigt alternativ i de flesta kommunikationssammanhang. 

Skype laddar du hem via skype.com och användarman skapar du i programmet. 

Lösning 3: aMSN 

aMSN är ett program som kan kommunicera med MSN och utvecklarna har faktiskt lyckats bygga in videostöd. Detta är för närvarande det enda alternativet att videochatta med andra MSN-användare. aMSN är dock varken särskilt snyggt eller snabbt. aMSN finns på amsn-project.net

Lösning 4: ”Den som väntar …”

Fjärde lösningen är att vänta och se, enligt säkra källor kommer Microsoft snart tillkännage att även MSN/Messenger på Mac får videostöd. Ljuset är nära. 

Mer information

Begreppsförvirring 

MSN, Windows Live, Messenger? Vad är skillnaderna? Först hette det MSN Messenger, förkortat MSN i folkmun. Därefter blev det Windows Live Messenger på PC och Microsoft Messenger på Mac. Även om MSN är den dominerande chattklienten här i Sverige och säkert i resten av Europa också är det inte riktigt likadant i resten av världen. I USA är AIM större, det vill säga det som iChat baseras på, vilket också kan förklara varför man valt just detta. 

Automatiskt start 

Installerar du Skype kommer det att starta automatiskt varje gång du startar datorn. Detta gäller även en hel del andra program. Vill du inte ha det så här kan du stänga av det under Konton i Systeminställningarna och sedan Startobjekt. Markera där programmet som inte skall starta och tryck på minus-knappen.

2 kommmentarer på Videochatta mellan Mac och PC

  1. DCLXVI skriver:

    Nu har ju även Google ett alternativ via Gmail: http://mail.google.com/videochat

  2. Adam skriver:

    Även Oovoo är ett skype liknande program http://www.oovoo.com