by • 22 november, 2010 11:40 • Nyheter7 kommentarer367

Virus på Mac och verkligheten

Det är inte helt ovanligt att det dimper ner pressmeddelanden från olika säkerhetsföretag där de erbjuder oss att intervjua en av deras experter på området skadlig kod.

Detta hänger alltid samman med att samma företag släpper ett antivirusprogram för Mac. Vi väljer att inte ta dessa erbjudanden då skadan att skrämma upp människor om att Macen skulle vara osäker är betydligt värre än den teoretiska chans att något skulle hända.

Nu har Sophos, ett av dessa säkerhetsföretag, publicerat en lista över 20 versioner av skadlig kod som ”drabbat” Mac-användare. Vi väljer att använda citationstecken då verkligheten inte riktigt stämmer överens med artikeln.

Listan är publicerad hos PC-bloggen TKJ och där konstaterar han nu att det visst finns Virus på Mac. Han har rätt i sak men samtidigt så fel.

Listan består nämligen av plattformsoberoende kod men 19 av 20 drabbar bara Windows. Den som påverkar Mac står för 0,98% av det drabbade. Vi har en känsla av att felmarginalen ligger betydligt högre än så.

Det är också viktigt att skilja på virus och trojaner. Listan består uteslutande av kod som användaren måste luras att köra – definitionen av virus är kod som sprider sig självt.

För en tid sedan förklarade jag för TKJ varför man som Mac-användare inte behöver virusskydd. Sammanfattningsvis handlar det om att Mac OS X har inbyggt skydd för trojaner och det i kombination med sunt förnuft skyddar alla användare av moderna operativsystem så som Mac OS X.

Uppdatering: Nu har dessvärre Metro och Aftonbladet (samma artikel) nappat på det hela.