Skrivet den 16 november 2011 kl 11:30 av Recensioner, Tävlingar8 kommentarer1718

Recension: Jabra Clipper – Bluetooth-headset (+ tävling!)

Jabra front

Uppdatering: Nu tävlar vi i samarbete med Jabra ut en Jabra Clipper. Läs mer om tävlingen.

Jabra Clipper är en minimalistisk bluetoothmottagare som är formad som en klämma. Med endast tre fysiska knappar, en 3,5 mm hörlursutgång, ett litet hål för lysdioder och mikrofon samt en stiligt, undangömd micro-USB-ingång ger den ett intryck av elegans kombinerat med funktion. Vid en första anblick följer Clippers design samma filosofi som många av Apples produkter. Clipper består i huvudsak av polykarbonat och ser i verkligheten ut som ett matt silikonliknande material som gör den både behaglig att hålla i och titta på. Själva klämman är av metall som vackert bryter av svarta plasten och ger den skarpa och fina linjer längs med hela produkten, och trots att den endast väger 20 gram ger den ett robust intryck.

Men, bortsett från att den är estetiskt tilltalande, är den något att ha?

Klicka på ”Läs mer…” för att läsa hela recensionen.

I förpackningen

I förpackningen följer det i övrigt med ett par in-ear-hörlurar, en väggladdare och en manual (även på svenska). Att det inte följer med en USB-kabel förutom väggladdaren är känns snålt, eftersom Clippers uppgivna batteritid på 6 timmars användande innebär att du säkerligen var och varannan dag måste lägga den på laddning känns det tråkigt att inte ha möjligheten att direkt dedikera en av datorns USB-portar för det ändamålet. Dock ska Clipper klara av upp till 8 dagars standby-läge, något som jag tyvärr inte hade möjlighet att testa. Däremot testade jag att spela konstant musik på relativt hög ljudvolym och det tog ca 4,5h innan Clippers Li-ion-batteri fick slut på positivt laddade partiklar.

De medföljande hörlurarna är som vanligt med medföljande hörlurar: inte de bästa. De in-ear-hörlurar Jabra skickar är ändå hyfsade om du inte är så kräsen, och det finns tre olika pluggstorlekar att välja på. De låter absolut inte dåligt, men i jämförelse med t.ex. Klipsch Image S4 känns de som om de är köpta på Överskottsbolaget för 29:90. Som tur är kommer ingen representant från Jabra tvinga dig att använda de medföljande hörlurarna, tack vare 3,5 mm-utgången kan du ansluta dina egna favorithörlurar utan att ens bry dig om de medföljande.

Jabra 4

Då Jabra Clipper är formad som en klämma är det givetvis meningen att du ska klämma fast den på ett klädesplagg, helst så högt upp på överkroppens framsida som möjligt, i alla fall om du vill kunna ringa och ta emot samtal utan att din röst ska låta som om du och Clipper är placerade i var sin ände av en lång korridor. Nu när det är höst och snart vinter är detta inget problem, en jacka har ofta gått om potentiella fästområden i närheten av din mun. Men på sommaren, när du äter glass på stranden enbart iklädd shorts och en t-shirt, finns det nog risk för att det kan bli jobbigt att ha Clipper fäst i din t-shirts urringning. Klämman i övrigt är extremt hårt åtspänd, men även om det kan vara lite svårt att klämma fast den behöver du inte oroa dig för att den ska råka släppa. Så vida du inte tänkt att använda den på dina MMA-träningspass eller liknande, förstås.

Funktioner

Clipper har fullt stöd för A2DP och AVRCP och har som nästan alla andra bluetooth-produkter ett uppgivet maxavstånd mellan mottagare och enhet på 10 m. Tyvärr blir anslutningen mellan min iPhone 4S och Clipper instabil redan efter ett avstånd på 2-3 m inomhus med få och låga hinder. Ställer jag mig bakom en vägg är det helt kört, och vänder jag mig så att min kropp hamnar emellan Clipper och min iPhone glappar ljudet var och varannan sekund. Samma sak när jag har min iPhone i en ficka: i framfickan är det inga problem, men stoppar jag ner den i bakfickan så att min kropp hamnar emellan så är det helt oanvändbart. Ska du använda Clipper så bör du alltså endast använda den när du har din iPhone i framfickan.

Jabra 3

Precis som Apples egna hörlurar har Clipper endast tre knappar, men tyvärr fungerar de inte på samma sätt. Istället för att byta låt med två eller tre klick på mitten knappen byter man med Clipper låt genom hålla inne volymknapparna, och det går inte att snabbspola varken framåt eller bakåt. Med mittenknappen, den som Jabra kallar för ”Multi-function-button”, kan du via olika klickkombinationer svara/lägga på samtal, starta/pausa/stoppa musikuppspelning, ringa upp till senast uppringda nummer och neka ett inkommande samtal. Beroende på om du klickar snabbt, lite längre eller håller inne Multi Function-knappen triggar du åt de olika funktionerna; räkna med att det kan ta ett tag att lära sig dessa kombinationer och hur länge knappen ska vara intryckt, speciellt om du redan har Apples klick-system i ryggraden. Alla tre knappar är upphöjda och det är enkelt att känna sig fram till varje knapp med fingertopparna och varje knapptryckning ger feedback i form av olika toner. Dessa toner kan dock bli irriterande om du använder en app som redan har ljudlig feedback, t.ex. Spotify, och det finns inget sätt att stänga av varken Spotifys eller Clippers feedback-funktion.

En sak som är lite irriterande är att volymkontrollen på Clipper inte styr det vanliga volymreglaget i iOS. Istället fungerar det som när du skickar ut ljud från din iPhone till en AirPlay-mottagare: volymreglaget i iOS ställer maxvolymen och den mottagande AirPlay-enheten har en egen volymkontroll. Dessutom verkar Clipper inte ha så mycket kräm i ljudutgången, trots att jag har dragit upp volymen så mycket det går både på min iPhone och på Clipper kan jag utan att bli obekväm ha på mig mina hörlurar (det kan jag definitivt inte när jag lyssnar analogt). Om detta är en begränsning från Apples eller Jabras håll är oklart.

Jabra 2

Tyvärr, och mycket sorgligt nog, kan du inte med Jabra Clipper aktivera Siri på din iPhone 4S och inte heller den vanliga röststyrningen som finns i de föregående iOS-enheterna. Detta är förutom den bristande bluetooth-räckvidden den absolut största nackdelen, och tyvärr kan den säkerligen vara avgörande för många. Personligen använder jag Siri flera gånger per dag och kommer säkerligen använda funktionen ännu mer när Siri nästa år lär sig det svenska språket, och att fysiskt behöva leta upp min iPhone i jackfickan varje gång jag vill använda mig av Siri känns som ett steg bakåt. Att Siri lanserades långt efter Clipper är ingen ursäkt, även iOS 4 hade röststyrning som aktiverades på samma sätt.

Dessutom händer någonting märkligt med ljudet när Siri aktiveras; ljudkvalitén blir helt plötsligt något av det sämsta jag någonsin hört. Dock verkar det vara ett problem som Apple orskakat snarare än Jabra då jag upplever exakt samma sak när jag testar med andra BT-headsets.

Ljudkvalité

Ljudkvalité-mässigt står sig Clipper riktigt bra, när du lyssnar på musik. Här finns det inga som helst tendenser av en typisk loudness-EQ eller liknande som du ofta får på köpet när du köper ljudutrustning i denna prisklass. Som vanligt när ljud ska beskrivas med ord är det alltid svårt, men i korta drag kan du av Clipper förvänta dig att få en helt klart godkänd, djup bas, ett riktigt klart mellanregister och en distinkt diskant. Skillnaden mellan när jag lyssnar på musik analogt och med Clipper är mycket tydlig; ljudet känns överlag mycket klarare och mer dynamiskt, men framförallt får mellanregistret sig ett riktigt lyft där varje ljud som ligger i detta register tydligt går att urskilja. I jämförelse med ljudet från Sony Ericssons omåttligt populära MW600 är det helt klart en enorm skillnad; ljudet som strömmar ut ur MW600 i jämförelse känns riktigt platt och ointressant, och mellanregistret beter sig som en gryta med gröt under konstant omrörning.

Ljudkvaliteten vid samtal är dock en annan historia. Visserligen var det ingen jag ringde till som som klagade över att de inte hörde mig bra eller att jag lät konstigt, min röst gick fram till de jag pratade med utan att jag behövde höja rösten eller rikta munnen mot Clipper. Däremot var ljudkvaliteten i min ände på gränsen till undermålig; inte alls lika illa som med Siri, men helt klart sämre än när jag har mitt headset inkopplad analogt. De iPhonemodeller jag testade ringa med var iPhone 4S, iPhone 4, iPhone 3GS, och det skiljde sig inte något mellan enheterna.

Tyvärr händer det något märkvärdigt när jag kopplar Clipper mot min iMac av senaste modell. Av någon anledning försämras ljudkvalién markant. Det är som att gå ner till den lägsta bitrate du kan tänka dig med en hel del knaster och sporadiska avbrott. Om detta är ett Mac-relaterat problem eller inte fick jag ingen klarhet i. men som det ser ut just nu är det bara att leta vidare om du har tänkt att införskaffa ett bluetooth-headset för att använda till både din iPhone och din Mac.

Jabra 5

Slutsats

Om du är intresserad av ett billigt bluetooth-headset och inte har något behov av längre räckvidd än till din framficka, och inte heller i behov av att kunna aktivera Siri eller röststyrning direkt från ditt headset, är Jabra Clipper helt klart ett bra köp. Med ett lägsta-pris på omkring 3-400kr, relativt bra batteritid och riktigt bra ljudkvalité vid musikuppspelning kan fördelarna väga  upp en del av nackdelarna. Vi andra, som vill kunna använda oss av Siri, placera våra iPhones i bakfickan och slippa lära oss Jabras egna knapp-system får helt enkelt bara hoppas på att Jabra inom en snar framtid släpper en Clipper 2; en designmässigt likadan produkt som är optimerad för iOS, med stöd för Siri, förstås.

8 kommmentarer på Recension: Jabra Clipper – Bluetooth-headset (+ tävling!)

 1. Fredrik Alhbin skriver:

  Vad händer om jag vid inkommande samtal svarar genom att svara på iphonen och inte på Clippern. Var hamnar samtalet då? Stannar det kvar i telefonens högtalare och man får manuellt skicka upp det i Clippern eller kommer det direkt till Clipper?

 2. Mats skriver:

  Eftersom jag är i köptagen skulle det skulle vara intressant att veta vilket BT headset som är bäst just nu enligt ni användare.

 3. Siavash Vatanijalal skriver:

  Fredrik: Det kommer direkt till Clippern om den är ansluten. Du kan själv också under ett samtal byta ljudkälla om du så skulle vilja.

  Mats: Jag har aldrig använt ett bluetooth-headset som jag varit 100% nöjd med. Det är alltid något som inte fungerar som jag förväntar mig. Men kom med förslag på någon som du vill att vi ska testa så ska vi försöka fixa ett recensionsexemplar.

 4. Gunnar Gustafsson skriver:

  Jag har ett Jabra och fick mitt första bytt pga att det hackade från framfickan till tröjans halskant. Det andra kanske är något bättre, men 10m räckvidd är det inte, max 1m och känsligt för kroppens avskärmning. Testat med både iPhone och SE Neo.

 5. Andreas Nilsson skriver:

  Jag använder Jabra Street och är nöjd men jag använder det när jag är ute och går och kunna ha iPhonen trådlös så man kan använda den enkelt för att ta kort eller svara på mail/twitter. Ibland även när jag sitter vid datorn och lyssnar på podcasts via telefonen och inte vill va bunden att ta ur lurarna eller ta med iPhonen när jag rör mig på kontoret. Så jag är ingen storanvändare och det är inte lösningen på allas behov men funkar för mig.

  http://alltommac.se/nyheter/jabra-street-ar-mitt-bluetooth-headset/

 6. Gunnar Gustafsson skriver:

  Andreas N, är räckvidden på ”street” bättre än ”clipper”?

 7. planB skriver:

  Hade BT fungerat tillfredställande skulle Apple redan erbjudit ett sådant headset som standard.

 8. Andreas Nilsson skriver:

  @Gunnar Har inga problem med räckvidden. Kan utan problem vara i rummet bredvid. Två rum bort kan det börja hacka men då är det en vägg med mur i mellan. Jag kan inte jämföra de båda men mitt har fungerat bra.