Skrivet den 11 februari 2019 kl 07:30 av Recensioner3 kommentarer762

Recension: Master & Dynamic MH40 – design du antingen älskar eller hatar
Eller hatar att älska.

Ibland så får vi in saker som vi ska testa som vid första anblick ser ut som något jag vill avfärda. Men på grund av namn och historia så väljer jag att ge det en chans. Master & Dynamics MH40 är ett par sådana hörlurar.

Designen är som hämtad från hörlurarna i cockpiten på ett litet jetplan på väg att landa i Miami med lasten full av colombianskt dunder. Bara på några få ställen är det plast, resten är metall och läder. Två material med tyngd, inte bara bokstavligt utan också utseendemässigt. Det här är inga dussinhörlurar. Det här är något som du vill stoppa ner i den vävda påsen som följer med dem varje gång du inte använder dem.

Varje hörlur varvas med metall, läder, metall‚ läder. Ytterst är vad som kan liknas vid en metallgrill, ett steg in är det kåpan som är i läder med en metallram runt. Därefter så kommer vadderingen mot örat som även den är i lammskinn. Den här vadderingen fäster med magneter vilket gör att det går att byta ut den delen den dagen det slitits ut.

Varken vadderingen på lurarna eller huvuddelen är värst tjock. Personligen passar det mig väldigt bra då jag ofta kan uppleva att för mycket vaddering försämrar hur stabilt ett par hörlurar sitter på mitt huvud.

Det här är ett par over the ear, alltså att kåporna går över hela örat. Även jag som retats för mina Dumbo-öron som liten får gott plats med öronen i de här lurarna. Höjden på hörlurarna regleras med ett att föra två metallpinnar upp och ner. Inget teknologiskt avancerat men gud så snyggt. MH40 har en enda knapp och den är till för att fimpa ljudet helt och hållet så att du inte behöver ta av dig hörlurarna för att exempelvis höra vad utropet säger på det där flyget till Miami.

Ljudmässigt förmedlar de här hörlurarna en ordentlig bas. Den är både djup och stark även om jag är van vid Beats Pro och Beats Solos kraftfulla bas så levererar MH40 mer än tillräckligt.

Mellanregistret är där jag upplever att MH40 levererar som bäst, här framträder både en värme i sång och instrument. Även om det här är ett par hörlurar som du kan gå runt på stan med så vill du sätta dig ner och lyssna på musiken.

Diskanten förmedlar en tydlighet och klarhet som kan vara svårfångad i kombination med bas och mellanregister men när det kommer till house och techno så levererar Master & Dynamics MH40 ypperligt. Däremot så blir hårdrock och exempelvis RATM lidande av för lite bas och ett vid de här tonerna ett svagt mellanregister.

MH40 kommer i en låda som som skapar lycka. Allt är noga genomtänkt och ligger planerat på sin plats som ett snipergevär från en Bondfilm. Hörlurar, en liten påse i vävt tyg. I vårt exemplar fick med två stycken sladdar. En med 3,5mm till 3,5mm och en med 3,5mm till 3,5mm, fast med kontroll för telefonen i lagom höjd på sladden – i det här fallet en iPhone XS Max. Ljudet till en telefon som har Lightning-kontakt behöver en DAC och i vårt test har vi använt en 3,5mm adapter till Lightning från Apple med inbyggd DAC. Master & Dynamic säljer även en version av MH40 med en egen 3,5mm till Lightning-sladd, då med inbyggd DAC i sladden. Enligt MH40 ska den inte skilja sig från kvaliteten på den vi har testat lurarna med.

Min personliga åsikt är att ett par hörlurar som används till vardags utanför för vardagsrummet år 2019 inte skall vara trådade. Sittande still i vardagsrummet skapar sladden ytterst lite komplikationer. Men att gå runt på stan och fastna i diverse dörrhandtag, cykelstyren och dragkedjor är inget som någon önskar sig med ett par hörlurar för över 4000kr, de flesta har även en telefon i andra änden som oftast är än dyrare. Att då få se någon av de två flyga i backen för att det sitter en sladd mellan den och hörlurarna gör ont när det i dag finns sätt att få över ljudet trådlöst.

Master & Dynamics vet nog om detta då de även gjort två modeller som skapar en koppling via bluetooth, MW50 och MW60. MW50 är on-ear medan MW60 är ett par som mer liknar MH40 även om de saknar den snygga grillen. Enligt Master & Dynamics så ska inte kvaliteten blivit påverkat nämnvärt via BLE. Dock ökar priset nämnvärt och du blir ytterligare en tusenlapp fattigare med MW60. Men sen är det här ett par hörlurar som är tänkta att hålla många många år framöver.

MODELL
MH40

MÅTT
200mm x 185mm x 50mm

DRIVERS
45mm neodymium

MOTSTÅND
32 ohm

VIKT
360g

ANSLUTNING TILL HÖRLURAR
Dual 3.5mm standard jack

MATERIAL
Cowhide x lammskinns skinn, rostfritt stål, aluminium, avtagbar vävd kabel

KOMPATIBILITET MED APPLE
Fjärrkontrollen och mikrofonen stöds endast av iPhone 3GS eller senare, iPad, iPod touch (2: a generationen eller senare), iPod classic (120 GB, 160 GB) och iPod nano (4: e generationen eller senare). Fjärrkontrollen stöds av iPod shuffle (tredje generationen eller senare). Ljudet stöds av alla iPad- och iPod-modeller.

KABEL
Avtagbar 1,25m kabel med fjärrkontroll och mikrofon
2,00 m standardkabel
Lightning-kabel för nyare iPhones går att köpa till.

DUAL AUDIO JACKS
För delat lyssnande

HÖRLURSTYP
Circum-aural (Täcker hela örat)

MIKROFONTYP
Rundstrålande

HÖRLURSVADDERING
Avtagbart lammskinns memory foam

När jag testat hörlurarna har jag använt mig av följande låtar för att få en så bred upplevelse som möjligt av ljudbilden

Hunter – Björk
Acid Rain- Lorn
Undone (feat. Sarah De Warren) – Spaces
Aljamiado – Renaud Garcia-Fons
Windowlicker – Aphex Twins
Killing in the Name – Rage Against the Machine
Paper Moon – Booka Shade
Dragonborn – Jeremy Soule
Breathe Into Me –  Marian Hill
The Wicked Sword – Osamu Kitajima

Länk till Spellista

3 kommmentarer på Recension: Master & Dynamic MH40 – design du antingen älskar eller hatar

 1. Anders Malmgren skriver:

  colombianskt dunder :D Får mig tänka på denna scen, och visst har han sådana lurar :D

  https://youtu.be/ex9RN3ETaUU?t=12

 2. Marcus Attefors skriver:

  Haha den där såg man inte igår!

 3. Anders Malmgren skriver:

  :D Såg den som fan som barn :D