Skrivet den 27 augusti 2018 kl 12:03 av Artiklar, Recensioner4 kommentarer2902

Recension: Nya Macbook Pro – så är den och storleken du skall välja

Nya MacBook Pro är här och formen är visserligen den samma som den stora uppdateringen 2016 men vi behöver inte gå längre än till precis under tangentbordet för finna nyheter i årets modell. Tangentbordet är tystare att skriva på vilket vi får anta är ett resultat av att man försökt skydda knapparna mot de små små sandkornen som i vissa fall kunde komma in och ruinera upplevelsen för användaren.

Men framförallt är det processorn och minnet som fått sig en rejäl uppdatering och den MacBook Pro 13″ vi testat med I7-processor och 16 GB minne för runt 29000 kronor skall i vissa sammanhang vara dubbelt så snabb som sin föregångare. Vi har valt att inte testa MacBook Pro 13″ utan Touchbar då denna inte har blivit uppdaterad sedan förra året.

Grafik och portar

Alla Macar är snabba i dagsläget men den här känns som att den kommer stå sig i närmare 10 år till. Den hanterar våra Final Cut Pro X-filmer utan problem och vi kan avverka ett och annat spel när vi känner för det. Det sistnämnda är dock dubbel begränsat i form av inga spel är optimerade för Macen och det integrerade grafikkortet som inte går att uppgradera till ett av de ATI Radeon Pro-kort som finns i den större 15-tumsvarianten.

Som de framtidsoptimister vi är så är avsaknaden av vanliga USB-portar tillförmån för USB-C en positiv grej men de hade gärna fått ha kvar SD-kort-läsaren – i alla fall den mindre Micro SD-kort-läsaren. Det är det enda vi behöver stoppa in i datorn som inte kommer att moderniseras till USB-C som resten av tillbehören.

TouchBar

Touchbaren är inte ny för i år utan har funnits ett tag men det är första gången vi haft möjlighet att testa den. Efter den inledande förtjusningen av att ha en avancerad tangentbordsrad längst upp som anpassar sig efter vilket program vi använder så svalnar känslan efter ett tag. I praktiken slutar det bara med att vi försöker få fram de kontroller som tidigare var fasta på tangentbordet. Ljud-, ljus- och musik-kontrollerna.

Samtidigt kan vi sakna dem när vi använder vår stationära dator och använder program som har vissa funktioner långt in i menyerna.

TouchBar är nog rätt väg att gå men vi behöver kunna bli bättre på att ställa in den efter våra behov.

MacBook Pro 13″ eller MacBook Pro 15″?

Vi har också testat den absoluta toppmodellen av den större 15-tumsmodellen. Det är en i9-processor med 32 GB ram och 2 TB SSD. Om vi jämnar ut datorn lite och endast räknar med priset för 512 GB utrymme hamnar prislappen på strax över 40 000 kronor inklusive moms.

Båda datorerna är alltså arbetsverktyg som vi köper för att vara så effektiva och produktiva som möjligt och därmed sparar alternativt tjänar mer pengar genom dessa maskiner. På detta levererar dem båda men på olika sätt.

Två olika datorer för två olika behov

Som en riktigt bärbar arbetsstation eller en andradator på språng finns det idag ingen snabbare och härligare bärbar Mac än MacBook Pro 13 – där blir 15-tumsmodellen en smula för stor och rent utsagt lite klumpig om du till exempel försöker ha den på pendlartågets små bord eller i knät i en trång miljö. Det är inte heller någon utklassning prestandamässigt utan det rör sig om sekunder i mindre filmprojekt och minuter i större.

Men för dig som flyttar runt mellan några få skrivbord men i övrigt har ett stationärt arbetssätt och behöver så stor skärm du kan få och/eller all kraft som går att få in i det lilla chassit, då finns det ingen smidigare stationär dator att få tag på än MacBook Pro 15.

Specifikationer MacBook Pro med Touchbar

 • Skärm: Retinaskärm i 13 eller 15 tum. Touchbar som andraskärm.
 • Intel i5, i7 eller i9-processorer.
 • Internminne: 8 upp till 32 gb ramminne.
 • Lagring: 256 upp till 4 TB SSD.
 • Pris från 21000 kr upp till 75300 kr

Tillverkare: Apple.

4 kommmentarer på Recension: Nya Macbook Pro – så är den och storleken du skall välja

 1. Esse skriver:

  Aningen utmaning att få in macOS i den bara va? :)

 2. Esse skriver:

  Ingen throttling för oss – men så har den ju fått uppdateringen också :)

 3. gaist skriver:

  Är i9 mycket snabbare än i7? Eller är i9 strypt iom throttlingen?

 4. Anders Malmgren skriver:

  Sjuka priser. Grymt nöjd med min 13.3″ Zenbook med en 4C/8T prolle. Duger fint för lite jobb på resande fot sedan fet workstastion för det tunga jobbet. Det enda jag saknar är att den inte har en nvme plats