Skrivet den 15 augusti 2018 kl 12:02 av Recensioner, YouTubeKommentarer inaktiverade för Bioniska ben som styrs av din smartphone – så fungerar det44017

Bioniska ben som styrs av din smartphone – så fungerar det

Simon Risberg är en av våra nya stjärnor här på Teknikveckan. Utöver att skriva intressanta tekniknyheter så examinerades han nyligen från Chalmers Tekniska Högskola och flyttar snart till Stockholm. Simon Risberg har även i många år representerat Sverige i Alpin utförsåkning.

Han har också skaffat sig ett par bioniska ben som vi så klart var tvungna att ta en närmare titt på. Det som gör proteser bioniska är det faktum att de har mikroprocessorer som styr dem vilket ger en helt ny grad av frihet.

Dels hjälper de till och ger extra kraft när han och alla andra som använder dem går. Men också möjligheten att ställa in dem för olika typer av aktiviteter så som bilkörning och sport.Trappor och backar är också något som är möjligt att gå upp- och nedför med de nya benen.

Allt detta sker med hjälp av en app till iPhone eller Android.

Simon Risberg berättar att det han allra mest sett fram emot med de nya benen är att ta del av det sociala på helt annat sätt. Detta då han numera står i ungefär samma höjd som de han pratar med.

Att få möjlighet att använda bioniska ben är emellertid ingen självklarhet. Simon Risberg berättar att han fått träna länge för att det överhuvudtaget skall bli praktiskt möjligt. Prislappen på dem är också en annan fråga så för att visa sjukvården att det faktiskt är meningsfullt att satsa på dem krävs dedikering.

En av de vanligaste frågorna han fått är hur det fungerar med skolstorlek. Där får man välja själv och där valde han samma storlek som sina föräldrar av praktiska skäl. Simon meddelar också stolt att han sedan ungefär ett år tillbaka också lärt sig knyta skosnörena på nämnda skor.

Comments are closed.