Skrivet den 25 november 2018 kl 13:14 av Recensioner1 kommentar814

Devolo Magic 2 ger dig WiFi i hela hemmet
Och det fungerar förvånansvärt bra!

Det var i oktober vi skrev om vårat möte med det tyska företaget Devolo, där dom visade upp sin kommande Magic-serie och på pappret lät det faktiskt riktigt bra – nu har Teknikveckan testat Magic 2 och nedan kan ni läsa vad vi tycker.

Hur fungerar det?

Dom flesta känner nog igen sig av att vissa rum i hemmet har lite sämre WiFi-mottagning än andra beroende på hur långt avståndet är till routern. Det finns en rad olika lösningar för att få bättre mottagning, men Devolo tror sig sitta på den enklaste och smidigaste lösningen för gemene man – att gå via elnätet. Med i paketet till Magic 2 hittar vi en Magic LAN och två Magic WiFi-enheter. För att komma igång kopplar vi in en nätverkskabel från vår router till Magic LAN och stoppar sedan in enheten i ett eluttag. Dom andra två enheterna placerar vi ut längre bort från routern och dessa paras sedan med varandra helt automatiskt.

Samtliga inställningar görs med Devolos egna app som finns till Windows, macOS, iOS och Android. Mjukvaran är inte perfekt och Devolo har meddelat att det kommer att komma en större uppdatering inom kort som ska förbättra upplevelsen.

Att gå via elnätet är väl inget nytt?

Det finns en uppsjö av olika tillverkare när det kommer till powerline-segmentet men den stora skillnaden med Magic 2 är att enheterna kan leverera hastigheter upp till 2400 Mbps. Standarden på dom flesta andra powerline-produkterna på marknaden är 1200 Mbps så det är en ordentligt ökning. Devolo Magic 2 hanterar ett avstånd på upp till 500 meter och kommer utrustade med andra generationens G.hn-chip, vilket förbättrar räckvidd, prestanda och stabilitet. Värt att nämna är att varje enhet även har en individuell krypterad internetanslutning. Enheterna kommer även utrustade med två LAN-portar på undersidan så om man vill går det även att koppla in fler enheter via nätverkskabel.

Men hur bra fungerar det i verkligheten?

Vårt test utfördes i en lägenhet med tjocka betongväggar där två sovrum och en toalett tidigare var mer eller mindre helt utan WiFi-mottagning, i lägenheten finns en fiberanslutning från Bahnhof på 100/100. Innan vi installerade Magic 2 så uppmätte vi en nedladdningshastighet på 20,82 Mbit/s och en uppladdningshastighet på 27,72 Mbit/s i rummen med längst avstånd till routern. När vi hade kopplat in Magic 2 i lägenheten så gjorde vi en ny mätning och då blev det helt andra siffror. Vi uppmätte en nedladdningshastighet på 94,94 Mbit/s och en uppladdningshastighet på 75,46 Mbit/s.

 

Utöver testet med bredbandskollen ovan så märker vi stor skillnad i det vanliga användandet, Netflix som tidigare tog god tid på sig att starta en film går nu på bara någon sekund och vart vi än befinner oss i lägenheten så har vi nu full mottagning med snabbt och stabilt internet.

Summering

Devolo har lyckats skapa en produkt som till och med våra teknikfientliga föräldrar skulle klara av att installera utan att behöva kontakta oss. När systemet väl är igång så är det driftsäkert och har ännu inte tappat anslutning eller pendlat i hastighet under vår testperiod. Värt att tänka på är att enheterna är ganska stora, men som tur är har Devolo valt att placera ett eluttag på enheten som man kan koppla in lampor, dammsugare eller vad man nu kan tänkas vilja använda. Utöver att enheterna är lite väl stora så är det mjukvaran som inte känns helt klar och vi får hoppas att den utlovade uppdateringen kommer lösa den biten för hårdvaran har dom verkligen lyckats med.

Priser:

Ett startpaket med en Magic 2 LAN och två Magic 2 WiFi kostar från 3099 kronor och behövs flera enheter går dessa att köpa separat. Vill ni läsa mer om Devolo Magic 2 kan ni klicka er vidare här.

En kommentar på Devolo Magic 2 ger dig WiFi i hela hemmet

  1. Jonas skriver:

    Skulle ni inte kunna testa med sladd från rum till rum (utan wifi och bredbandskollen).