Skrivet den 22 april 2018 kl 13:48 av Recensioner1 kommentar157891

eGPU battle – Thunderbolt 2 vs Thunderbolt 3

Vi har fått möjligheten att testa på nästa nya ting – eGPU, ett grafikkort från en stationär dator, kopplad till en laptop via Thunderbolt. Teknologin har funnits sedan länge och presenterades redan i samband med lanseringen av Thunderbolt 2 – men länge har det saknats vettiga konsumentprodukter för att vanliga dödliga. De som varit intresserade har kunnat köpa externa GPU-chassin, eller bygga själva, men det har oftast varit tekniskt svårt och krävt en del kunskap.

I samband med att Apple lanserade macOS High Sierra valde man dock att inkludera funktionaliteten i operativsystemet, och samtidigt lansera ett eget eGPU-chassi för Apple Developers. Samtidigt har introduktionen av Thunderbolt 3 gjort att priserna på externa chassin sjunkit märkvärt, vilket nu gör att man kan komma åt ett riktigt bra grafikkortschassi och grafikkort till ett pris som motsvarar en enklare stationär PC.

Nu är det alltså möjligt att både äta kakan och behålla den. Du kan med andra ord ha en schysst MacBook Pro 13″-laptop utan dedikerat grafikkort on-the-go, och sen när du kommer hem pluggar du bara in det externa grafikkortet och whoops så har du en mycket kompetent gamingmaskin eller videoredigeringsmaskin, nästan i klass med en stationär, men utan att behöva ha två separata datorer, dropbox-syncar och gud vet vad.

Tack vare bolaget macpatric i Stockholm har vi fått prova ett OWC Mercury Helios FX med ett Radeon RX 580. Vi kommer senare gå in i mer detaljer om att ersätta sin stationära dator med en laptop och ett externt grafikkort, men vi börjar med en av de mest intressanta tankarna – om eGPU redan stödjs av Thunderbolt 2, måste jag då köpa en ny Thunderbolt 3-dator för att kunna nyttja denna kraft, eller kan jag behålla föregående generation MacBook Pro med gott samvete?

Det första du bör tänka på är att Thunderbolt 2-chassin fortfarande är väldigt dyra. Eftersom Thunderbolt 3 är bakåtkompatibelt med såväl Thunderbolt 2 och Thunderbolt 1 så går det fortfarande att nyttja detta, även om Apple spärrat funktionaliteten från och med 10.13.4. Vi kommer senare i en guide ta upp hur du aktiverar eGPU med Thunderbolt 2, men i denna artikeln ska vi fokusera på om det är praktiskt möjligt.

Men thunderbolt 1 då?

Jag har valt att inte testa Thunderbolt 1 på grund av följande anledningar:

  1. Teknologin är ganska daterad i dagsläget
  2. Processorerna i datorer med Thunderbolt 1 är inte tillräckligt kraftfulla
  3. Thunderbolt 1 har en ganska låg bandbredd, 10Gbps i jämförelse med 20Gbps för Thunderbolt 2 och 40Gbps för Thunderbolt 3.

Hur funkar det praktiskt?

Först och främst så kommer du antagligen köpa ett Thunderbolt 3-chassi, så förutom det externa chassit behöver du en Thunderbolt 2 till Thunderbolt 3-adapter. Eller ja, Apple säljer officiellt bara en Thunderbolt 3 (hane) till Thunderbolt 2 (hona)-adapter, men dessa är bi-directional, dvs de funkar åt båda håll, så det du behöver köpa till förutom adaptern är en Thunderbolt 2-sladd. Tyvärr är detta inte helt billigt, jag tror jag betalade 944kr totalt för adapter och thunderbolt-sladd, och då valde jag ändå den kortaste sladden. En thunderbolt 3-sladd brukar följa med chassit till ditt externa grafikkort.


Thunderbolt 2 till Thunderbolt 3-adapter, tillsammans med en Thunderbolt 2-sladd. Totalt 944kr.

Om du vill köpa ett färdigt chassi med chassi + grafikkort färdigt går det mycket bra att prova. Hos Macpatric kan du välja bara ett chassi eller ett komplett kit med chassi och ett Radeon RX 580. Vi har fått låna kitet med ett Radeon RX 580. Tänk på att det inte räcker med chassit utan du behöver också ett grafikkort. Korten som stödjs officiellt av Apple utan att lägga till drivrutiner är kort från Radeon, bland annat RX 570 och RX 580, men även Vega-serien.

En nackdel med Thunderbolt 2 är att datorn ej laddas samtidigt som den är inkopplad. Har du Thunderbolt 3 och ett chassi som klarar av att strömförsörja datorn så behöver du bara en sladd, plus eventuellt mus och tangentbord då.


OWC Mercury Helios med ett Radeon RX 580

Är det någon prestandaförlust att köra Thunderbolt 2 istället för Thunderbolt 3?

Det här är en mycket bra fråga – och jag önskar att jag hade ett bra svar på den. Det korta svaret är Nej, även om det ofta spekuleras i att du borde få ett visst antal procent sämre prestanda på Thunderbolt 2 istället för Thunderbolt 3 så har jag inte lyckats bevisa det.

Läs gärna vidare dock om du är intresserad av det rent tekniska. Du får alltid en liten prestandaförlust att köra över Thunderbolt i jämförelse med att köra i en stationär dator, men i teorin är Thunderbolt 2 (20Gbps) hälften så snabbt som Thunderbolt 3 (40Gbps). Då borde ju prestandan lida – eller?

När jag genomförde test på detta så provade jag en MacBook Pro 13″, late 2013, top-of-the-line specifikationer mot instegsmodellen av MacBook Pro 13″ 2017 med Thunderbolt 3. Processorn i båda datorerna har två kärnor, fyra trådar, och även om Late 2013-modellen har betydligt högre klockfrekvens (2,8 ghz i7 vs 2,3 ghz i5) så fick faktiskt den nya 2017-modellen högre poäng för CPUn i geekbench. I teorin har alltså den nya MacBook Pron både snabbare processor och Thunderbolt 3, och borde därför klå min stackars gamla 2013-årsmodell relativt enkelt.

Men det gjorde den inte.

MacBook Pro (13-inch Retina Late 2013) – OpenCL score: 121522

MacBook Pro (13-inch Mid 2017) – OpenCL score: 119798

Nu kanske inte det här säger så himla mycket, eftersom prestandaskillnaden mellan dessa två datorerna är cirka 1,5% – vilket är ganska lågt. Det kan, om möjligt, vara så att den nya MacBooken enbart har 8gb RAM-minne, och att detta skapar en liten flaskhals, men för mig som har en MacBook Pro 13″ med Thunderbolt 2, känns det inte som en värd uppgradering att köpa en ny 13-tums MacBook Pro Thunderbolt 3-dator. Åtminstone inte instegsmodellen isåfall.

Om man däremot söker bland resultaten på Geekbench kan man hitta det här resultatet från en 15″ MacBook Pro, där klockfrekvensen och minnet på RX 580n är väldigt likt exemplaret vi provar. Skillnaden här mellan en MacBook Pro 13″ från 2013 och en MacBook Pro 15″ från 2017 med Thunderbolt 3 är också cirka 1%.

En stor anledning till att att det är sån liten skillnad är för att grafikkorten som finns idag inte nyttjar hela bandbredden som finns tillgänglig på Thunderbolt 2, ett Nvidia 1080 kommer t.ex. upp i 11Gbps, även om Thunderbolt 2 har stöd för 20Gbps. Detta betyder att det finns ganska goda marginaler. En annan anledning är också att oftast används denna bandbredd som mest när du laddar in och ur texturer ur minnet på grafikkortet, vilket med ett optimerat spel inte ska behöva göras särskilt ofta. Det finns med andra ord goda marginaler i bandbredden, med största sannolikhet så kommer datorns processor, ram-minne eller hårddisk vara en större flaskhals än Thunderbolt-kopplingen.

Märks det någon skillnad då?

Jag har testat båda dessa datorer med spel, videoredigering och annat, och har inte märkt någon större skillnad med hur det funkar. Bakåtkompabiliteten i Thunderbolt verkar helt enastående, jag får inget märkbart CPU-lagg, input-lagg eller dylikt på någon av datorerna, även om jag misstänker att Thunderbolt 3 är mer optimerat än Thunderbolt 2.

Tack till Macpatric för lånet av grafikkortet.

Detta är första artikeln i vår artikelserie om eGPU, fortsättning följer.