Skrivet den 30 april 2018 kl 15:58 av Recensioner1 kommentar1356

Fitbit Ionic vs Apple Watch – Vilken är bästa träningskompisen?

Fitbit har gått från sina rätt tråkiga träningsband och gett sig in i kampen om dom smarta klockorna med sin Fitbit Ionic. Vi har under två veckors tid testat Fitbit Ionic Adidas Edition och Apple Watch Series 2 och båda två har suttit på mina armar under dessa veckor.

Först ut: Fitbit Ionic Adidas Edition

Designmässigt så har den en kantig form och utrustas med tre fysiska knappar, skärmen reagerar bra på tryck och svepningar och den har även en helt ok ljusstyrka. Armbandet vi får till Adidas Edition är sportigt och luftigt och sitter faktiskt väldigt skönt. Klockan är en aning större och känns lite klumpigare och mer omodern i sin design än Apple Watch.

Fitbit säger att Ionic ska klara ungefär fyra dagar på en laddning och det stämmer bra med verkligheten, vi fick faktiskt ut nästan fem dagar. Den långa batteritiden är klart en fördel mot Apple Watch då det utan problem går att resa iväg ett par dagar utan att ha med laddaren.

När det kommer till mjukvaran så märker man att det finns en hel del förbättringar att göra, själva klockan känns snabb och den reagerar bra men det är lite rörigt. Ett exempel på något som inte är helt genomtänkt är att för att stänga av klockan måste vi svepa tre gånger åt vänster på klockans display, gå till inställningar, scrolla ned till ”about”, scrolla ned en bit till, och där går det sedan att stänga av klockan. Även vissa inställningar är lite knepiga att komma ihåg om dom finns i klockan eller i deras app, här borde man göra det enklare och ha mer eller mindre allt på ett ställe. Det går inte heller att stänga av vibrationen när vi får en notis på klockan, utan då måste vi stänga av notiserna helt. Även när vi ska titta på klockan så är det inte alltid skärmen tänds.

Något vi dagligen saknar på vår Apple Watch är fler urtavlor och här ligger Fitbit i framkant, vi kan välja deras egna urtavlor eller ladda ned tredjeparts-utvecklares egna tavlor så det är lätt att ge klockan en personligare touch. Något jag däremot saknar är möjligheten att byta urtavla direkt från klockan istället för att behöva ta sig in i deras app.

 

Om vi tittar på träningsdelen så tycker jag att Fitbit ger en bättre helhetsupplevelse än Apple. Det går snabbt och enkelt att dra igång ett träningsprogram och i deras app får vi en jättebra översikt hur vi har skött oss under dagen. Klockan har även automatisk sömnmätning och även detta presenteras fint i deras app och vi kan se hur vi har sovit.

 

Ionic och Apple Watch mäter lika, både i antal steg vi går, vilken puls vi har och hur långt vi har tagit oss under dagen. Jag tog även med båda klockorna ut på en löparrunda och GPS:en funkar mer eller mindre lika bra i båda klockorna, avståndsskillnaden var väldigt liten.

Ska vi utse en vinnare på just träningsbiten så skulle vi säga att Ionic är snäppet vassare då dom har sin app välfylld med bra information, en personlig coach, videos på olika träningsmoment och olika utmaningar som man kan ta sig an.

Utöver detta kan vi även betala med Fitbit Pay, och bankerna som stödjer detta är Danske Bank, Eurocard, Nordea och SEB.

Vill du träna med musik i öronen så går det alldeles utmärkt att para klockan till ett blåtands-headset, musik kan vi lagra lokalt eller via Deezer.

Så om man ska försöka summera det hela, vilken ska man köpa?

Är du ute efter en klocka där fokus ligger på träning och resten av funktionerna inte är så viktiga så tycker vi Fitbit Ionic är det givna köpet. Apple Watch kan göra mer än bara träning, och den gör det rätt bra, det går att ringa via klockan, svara på SMS, använda röstassistenten, styra ditt smarta hem, din Apple TV med mera. Nackdelen med Apple Watch är att du måste ha en iPhone för att klockan ska fungera, så har du inte det så är inte ens Apple Watch ett alternativ.

 

 

 

 

 

 

 

One Response to Fitbit Ionic vs Apple Watch – Vilken är bästa träningskompisen?

  1. Snizer skriver:

    <3