Skrivet den 11 februari 2019 kl 13:13 av Bilar, Recensioner4 kommentarer1136

Hands on – Tesla Model 3 på svensk mark
Men vad har vi här då om inte en splojsans ny Tesla

Så har då Tesla börjat få ut sin senaste skapelse runt om i Europa och även om de flesta svenska kunder får vänta några veckor och till och med månader till så lär vi få se allt fler Model 3 ute på våra vägar.

Troligen tar det inte många sekunder innan du sätter dig i den att bilda dig en uppfattning. Är du en person som inte bryter traditioner lätt så kommer avsaknaden av instrument bakom ratten antagligen att få dig vilja skriva av dig argt på Facebook. Men är du som undertecknad och älskar det stilrena, det minimalistiska och material som får tala för sig självt. Ja då kan det här bli en hyfsat kostsam historia för dig.

Så här roligt tycker Esse det är att köra Model 3.

Teslas Model 3 skapar nämligen ett habegär utan dess like. Allting är så rent, fint och logiskt. Den stora 15-tumsskärmen i mitten samlar alla funktioner som behövs när du behöver det. Till skillnad mot Model S och X är skärmen liggande och blinkers, hastighetsmätare och sådant som brukade ligga bakom ratten finns nu på vänstra delen av den stora skärmen, precis i rätt ögon, ja vad är motsvarande ord för ögonhöjd när det handlar om horisontala mått?

Det märks så väl att det här är en nyare men också mindre bil än tidigare modeller. Väghållningen var det enda vi kunde anmärka på när det kom till Model S, inte för att den var dålig, vi hade bara förväntat oss lite mer efter dess legendariska rykte. Det är inget vi kan orda om här. Den ligger som en smäck på vägen.

Modellen är den första som inte längre använder elmotorns kapacitet som beteckning utan nu är det Long Range eller Performance som gäller, den sistnämnda går övrigt rätt långt den också, 650 km jämfört med 530 km. Performance är för dig som har runt 100 000 kronor extra och behöver accelerera upp i 100 km/h på 3,5 sekunder. Övriga får hålla till godo med 4,8 sekunder.

Pristillägg utöver dessa, samt färg- och fälgval är om du vill ha en bättre autopilot till ett pris av 55 000 kronor. Det är en stark rekommendation, en Tesla är inte en Tesla utan sina funktioner att klara sig lite bättre på vägen utan 100% kontroll från oss mänskliga förare.

Senare kommer det presenteras modeller med lägre batterikapacitet till ett betydligt lägre pris men fortfarande officiell räckvidd på minst 400 km. När detta kommer så lär det också markera startskottet för Model 3 som en en riktig storsäljare samt att vi gått in i det paradigmskifte som i slutändan kommer skicka bensin- och dieselmotorerna till de sälla jaktmarkerna.

Se också vår videorecension

4 kommmentarer på Hands on – Tesla Model 3 på svensk mark

 1. avksom skriver:

  Är det ni som filmat exteriörscenerna på bilen? Ser snofsigt proffsiga ut.

 2. B0urne skriver:

  Det enda som man kan skulle kunna tycka att bilen saknar är ju en fint HUD som projecerar på rutan.
  – Hastighet
  – Förbrukning/avstånd
  – Navigation
  – Bilar på sidan för filbyte.

 3. jakobl skriver:

  Jeesus vad du tar ögonen från vägen runt 4 min, är ju som upplagt för krock.

 4. Daniel skriver:

  Saknar lite displayen bakom ratten. Den på tidigare är spacig. Blev lite besviken när tesla släppte att den skulle försvinna. Men ju mer jag reflekterar när jag kör min xc60 så inser jag att det är väldigt lite som är av intresse där och att både ratten och armen är ivägen så tesla har nog tänkt rätt där också