Skrivet den 9 februari 2019 kl 12:30 av Bilar, RecensionerKommentarer inaktiverade för Hands on: Tesla Model S – så står den mot konkurrensen år 20191194

Hands on: Tesla Model S – så står den mot konkurrensen år 2019
En Tesla är trots allt en Tesla

Tesla Model S är Teslas äldsta modell men har fått både facelift inne och ute sedan tidigare. Nu nådens år 2019 är det dags för oss på Teknikveckan att lägga våra kalla höstliga händer på dess uppvärmda ratt.

Just Model S har varit den bilen som definierat Tesla mer än någonting annat. Det är den bilen som varit så hatad av de som inte gillar det paradigmskifte den representerar och så älskad och i det närmaste gudabenådad av andra.

Där mänskligt beteende i centrum är mer än en klyscha

Men i slutändan är det bara en bil men det blir så tydligt att det är en bil som inte tagits fram med alla de normer som har definierat den ganska så konservativa bilbranschen genom åren. Det märks i varenda detalj. Allt ifrån att den inte har någon startknapp, för vad är det egentligen som skall startas, lägg i drive och kör iväg. De integrerade handtagen går ut lagom tills du kommer fram och skall ta tag i dem. Bilen håller temperaturen nere när den står parkerad om du vill så att det inte är fara att lämna djur och barn. GPS:en räknar ut maxhastigheten till din destination och var du behöver stanna och via bolagets supercharges för att optimera din restid.

Framförallt märks det genom idén om du kan ge bilen nya funktioner genom en enkel uppdatering av mjukvaran via internet, men också att man gärna testar nya idéer så som hur långt man kan komma med Autopilot-funktionen där många andra sätter ett övernitiskt säkerhetstänk som käppar i hjulen. Ett exempel är där andra biltillverkare redan från början markerade ganska aggressivt att du måste hålla händerna på ratten för att autopiloten inte skall stängas av så var det en funktion Tesla lade till i efterhand efter att folk missbrukat funktionen lite väl mycket.

Tesla kanske är mest kända för den stora skärmen och minimalt med knappar. På Model S finns det varningsknapp och knapp för att öppna handskfacket. Allting annat sköts genom den stora skärmen. Det är emellertid ett mycket genomarbetat gränssnitt och det blir aldrig trafikfarligt när du skall hitta något jämfört med exempelvis Volvo där vi får swipea både höger och vänster, upp och ner, innan vi ibland hittar det vi efterfrågar.

Appen är en annan sak. Du kan bokstavligt styra bilen ut och in från trånga garage eller parkeringsfickor genom att stå utanför och trycka på din telefon. Du kan även öppna och starta bilen genom telefonen utan att ens ha med nyckeln samt mer eller mindre alla andra funktioner som du traditionellt måste sitta inne i bilen för att göra.

En bil som inte är för alla

Model S kostar över en miljon sedan de tog bort de lägsta alternativen. Nu finns bara 100D och P100D – båda har största batterikapaciteten medans den sistnämnda har den så kallade ludicrous-accelerationen och mer tillval. Utan att faktiskt ha testat en P100D så frågar vi oss hur många gånger du behöver impa på grannarna innan just den funktionen blir gammal. 100 står för hur många kilowatt det är i bilen och med 100 kWh modellen klarar den runt  480 km på en laddning beroende på omständigheter så som väder, vind och din egna hastighet.

Har du inte budgeten på cirka 1,2 miljoner så säljer de fortfarande ut inbytes- och demobilar med lägre prestanda. Är du 100D-ägare och vill känna på hur det är att vara en lite fattigare Tesla-ägare så kan du ställa ner prestandan i enlighet med de olika modeller som erbjudits. Det är bara en av alla möjligheter som ges på ett bolag som först och främst ser sig som ett teknikföretag framför ett bilföretag.

Tesla har tagit bort sitt incitamentprogram där användarna kunde få diverse ting och tjänster om de värvade andra kunder. Argumentet var att det var för dyrt att upprätthålla särskilt nu när bilarna blir lite billigare i och med de kommande mindre varianterna. Det är synd tycker vi, de borde behålla programmet för Model S och Model X-användare i alla fall då det om något har skapat lojala ambassadörer jorden runt.

Körkänsla

Vi själva hade byggt upp bilden av en bil som i det närmaste var perfekt på alla plan. Det levererar den på när det kommer till prestigekänslan och all smart teknik. Men själva körkänslan var däremot inte ajour med förväntningarna. Men då allting annat levererar så stort är det lätt att glömma bort att bilen faktiskt visades upp för allmänheten redan för 10 år sedan och att mycket har hänt sedan dess.

Framförallt har Modell 3 släppts och hur den för sig på vägen kan du läsa och se på måndag här på Teknikveckan.com.

Se också vår videorecension

Comments are closed.