Skrivet den 27 november 2018 kl 11:20 av Apple, Recensioner2 kommentarer899

iPad Pro 12,9″ – Ett kraftpaket utan dess like
Men är den en dator eller surfplatta?

Året var 2010 och Steve Jobs gick upp på scenen och visade en bild på en iPhone och en MacBook Pro och i mitten fanns det bara ett stort frågetecken. Steve sa att det fattas en produkt – en produkt som ger användarna utrymme till kreativitet, portabilitet och en ordentlig Apple-upplevelse – och resultatet är iPad.

En helt ny design

Det första vi möts av när vi försiktigt drar av plasten från iPaden är en design som påminner om en blandning mellan iPhone 4 och iPhone 5. När vi sedan startar igång iPaden så möts vi av en framsida som nästan enbart består av skärm. Apple har med årets iPad Pro slopat hemknappen och istället implementerat Face ID vilket gör att enheten får en liten och nätt ram. Detta har även gjort att den är lite mindre än tidigare modeller men med en skärm som fortfarande är på 12,9 tum. Den något mindre storleken märks och iPad Pro känns nu både modernare och mindre klumpig samt ligger oförväntat bra i handen under längre perioder. På baksidan hittar vi en kamera som även i år sticker ut en aning, smart connectorn har bytt plats till botten av enheten. iPad Pro är även utrustad med fyra högtalare och totalt fem mikrofoner och ljudet i iPad Pro är förvånansvärt bra både när det kommer till musik och film.

Eftersom den saknar hemknapp så är det inte helt enkelt att veta vad som är upp och ned när vi håller i iPaden och det kan ju försvåra det när det är dags att låsa upp enheten med Face ID – men detta har som tur Apple tänkt på. Oavsett om du håller iPaden i landskapsläge eller horisontellt läge så fungerar Face ID precis lika bra, och enda gången vi stötte på problem var när vi råkade hålla för sensorerna som läser av ansiktet – men då får vi en liten popup på skärmen som säger till att Face ID är övertäckt.

En ny port och en som saknas

I botten på iPad Pro skymtar vi en kontakt som är lite större och lite tjockare än den tidigare lightning-kontakten och iPad Pro är nu äntligen utrustad med USB-C. Då kan vi ju ställa oss frågan varför Apple valde att byta ut sin egna kontakt mot USB-C – och svaret på den frågan är helt enkelt att livet blir lite enklare med en standardport. Nu kan vi koppla in vår iPad Pro till en 5K-skärm och enkelt börja redigera film eller foton. Vi kan koppla in vår iPhone, AirPods eller varför inte datormusen och ladda upp dessa via iPaden – maxeffekt vi får ut är 7,5W.

Utöver detta kan vi även koppla ihop vår kamera direkt via USB-C och importera bilder eller videos. Något som Apple tråkigt nog inte gav stöd för är att kunna koppla in en extern hårddisk via USB-C men detta är något som vi hoppas det kommer stöd för framöver. Sist men inte minst har Apple har tagit steget och tagit bort hörlursuttaget på iPad Pro. Precis som med dom senaste iPhone-modellerna så följer det inte längre med en adapter för hörlursuttaget i lådan utan detta är något vi får köpa separat.

Rundade hörn och en skärm som imponerar

Ingen OLED-skärm men väl den så kallade Liquid Retina LCD-panel med 120Hz ProMotion, True Tone och vi blir inte besvikna. Skärmen har väldigt bra respons och när vi scrollar i text eller på hemsidor så flyter det helt utan några hack. Att redigera högupplösta bilder eller videomaterial är en fröjd för ögonen och skärmen är kalibrerad för att visa så naturliga färger som möjligt. Trots att det inte är OLED så har Apple lyckats runda hörnen precis som dom gjorde på iPhone XR som även den har en LCD-panel.

 

Mjukvaran lämnar en del att önska

iPad Pro är utrustad med fantastisk hårdvara och en otrolig prestanda men iOS gör att vi inte riktigt fullt ut kan lägga datorn i byrålådan och jobba på iPad istället. iOS känns fortfarande som ett operativsystem som är designat till iPhone, och visst, vi får en del andra funktioner till iPad så som den bredare dockan i botten, picture-in-picture och möjlighet att ha två appar sida vid sida. När iPad visades upp så passade Apple samtidigt på att meddela att Photoshop kommer att lanseras i en fullständig version, och detta är något vi önskar att Apple även gör med sina egna appar. Safari känns för begränsad, Xcode saknas och möjligheten att ha två fönster öppna från samma app är något som gör att jobba på iPad blir lite omständligare.

När det kommer till hemskärmen så möts vi även av väldigt mycket skärm men väldigt lite information, det är stort mellanrum mellan apparna och detta blir extra påtagligt på den stora iPad Pro-modellen. Här hade vi gärna sett att Apple utformade ett bättre informationsflöde, kanske med mer levande appar och snabbare sätt att få information. En annan sak som vi saknar är möjligheten att kunna ha flera olika användare på samma iPad, det blir väldigt omständigt om min fru vill låna min iPad då hon måste logga ut från alla mina appar och sedan logga in med sina uppgifter. Nu när iPad Pro går att få med så pass mycket minne så borde det inte heller vara ett problem för Apple att addera en sådan funktion.

Apple Pencil och Keyboard Folio

Apple har även passat på att släppa en ny Apple Pencil och även ett nytt tangentbord till iPad Pro och dessa två tillbehör är mer eller mindre ett måste om du ska arbeta på din iPad. Vi kom på oss själva flera gånger att Apple Pencil blev det naturliga valet att använda som muspekare och i kombination med tangentbordet fungerar det faktiskt väldigt bra. Att rita med pennan känns naturligt och vi glömmer nästan omgående bort att det är en iPad vi sitter och ritar på särskilt i och med den nya designen gör att den ligger skönt i handen – det känns helt enkelt som att vi ritar med en vanlig penna.

Det var en något annorlunda lösning för att ladda förra generationens penna då vi fick stoppa in den i lightning-porten men i år sköts det hela trådlöst och med hjälp av magneter placerar man pennan på sidan av iPaden där både – där bså laddas den och även sitter fast. Tangentbordet har en liknande lösning och med hjälp av alla magneter i iPad Pro så lägger man bara iPaden på tangentbordet så sitter det fast och även får ström från iPaden.

Priserna

iPad Pro är inget undantag från alla de prishöjningar som Apple gjort senaste året. iPad Pro med 12,9″-skärm går som billigast för 11 995 kronor om vi väljer modellen med enbart WiFi och 64 GB lagringsminne. Testenheten som vi fick låna var med WiFI och 4G, 1TB lagringsutrymme och den kostar 22 495 kronor. Vill du även ha tangentbordet och pennan så är blir den totala kostnaden 26 339 kronor och då är vi nästan uppe i samma summor som en 15″ MacBook Pro med Touch Bar, 16 GB RAM, 256 GB lagringsutrymme och en sexkärnig i7-processor på 2,2 GHz. Dock så behöver inte alla ett avancerat operativsystem som macOS för att sköta sitt jobb utan då kan det trots allt vara värt att köpa en iPad istället då det är en helt annan portabilitet, enkelhet och minimalt med underhåll från användarens sida.

Summering

Apple har överträffat sig själva med nya iPad Pro och gett den en modern och tilltalande design med en hårdvara som är bättre än i dom flesta datorerna på marknaden. Mjukvaran lämnar fortfarande en hel del att önska och vi hoppas att WWDC 2019 bjuder på en hel del förbättringar. Apple visar allvar med årets iPad Pro och det är en extremt kompetent surfplatta (eller ska vi kalla det dator?) där redigering av film och foton går blixtsnabbt och det har blivit svårt att för oss att lägga ifrån oss iPaden och gå tillbaka till vår MacBook Pro. Men är du ute efter en surfplatta med mycket kraft, en grym skärm och en design som slår allt annat så är det iPad Pro som är alternativet – det enda alternativet.

 

2 kommmentarer på iPad Pro 12,9″ – Ett kraftpaket utan dess like

  1. zanoii skriver:

    ”Något som Apple tråkigt nog inte gav stöd för är att kunna koppla in en extern hårddisk via USB-C men detta är något som komma stöd för framöver.”
    Nu känns det som att jag har missat något. Finns det en officiell källa på detta eller är det ett (förvisso rimligt) antagande?

  2. Linou Gertz skriver:

    Tack för lång och bra recension! Men med sådana hästkrafter under huven vill jag också kunna ha dedikerade appar för videoredigering. Som FCP X eller Adobes motsvarigheter. Photoshop borde inte vara enda appen de optimerar för formatet.