Skrivet den 25 oktober 2018 kl 13:14 av Apple, Recensioner4 kommentarer924

iPhone XS Max – en månad senare
Är den värd 14 000 kronor?


ENär iPhone XS presenterades så tänkte jag att vi nu efter 10 år (första iPhone-modellen släpptes aldrig i Sverige) har kommit till den punkt där det inte längre är helt självklart att uppgradera från förra årets modell. S-modellerna må alltid handla om att förfina förra årets modell men det har alltid varit tillräckligt stor skillnad att motivera en uppgradering.

Bara något förbättrad kamera och snabbare processor, som visserligen märks men inte så mycket som tidigare år, gör att iPhone XS är ett självklart köp för den som har en iPhone 8 eller tidigare samt har ekonomin till det men inte dig som har en iPhone X.

MAX

Men sedan fick vi iPhone XS Max i vår hand. Kan vi bara bortse från det något annorlunda namnet (är detta alltså Max-storleken, kan de inte bli större?) så var det här storleken på iPhone som jag inte visste att jag gick och väntade på. Den är som skapad för storleken på just mina händer.

Men det märks först när den 6,5 tums stora skärmen tänds upp. Det är då jag kommer på mig själv att förstå skillnaden varför jag aldrig gillade de större Plus-modellerna av tidigare iPhones. Där var det för mycket döyta – här är det bara en endaste stor skärm. Samt flärpen längst upp då – den de så gärna vill försöka dölja med kreativt skapade bakgrundsbilder.

Skärmen och Kameran

Allting handlar om denna makalöst vackra skärm. OLED-skärmen gör den kolsvart, storleken gör den… stor. Den bättre kameran och snabbare processorn, där det sistnämnda ger något mer sömlöst gränssnitt, läggs till detta och som i kombination ger ett starkt habegär.

iPhone X till vänster. iPhone XS Max till höger. Fler jämförande foton hittar du längst ner.

Just kameran har fördelar att det faktiskt är två. Det går att ändra skärpedjup i efterhand. Det märks liten eller ingen skillnad i dagsljus men så fort det blir lite mörkare så får vi bekräftelse i investeringen.

Priset

Priset är fortfarande saftigt dock. Få behöver 512 GB utrymme så de som gör sig roliga över kostnaden på nästan 20 tusen försöker bara skapa billiga poäng. Men 13995 kronor för den med 64 GB är inget som de flesta har i bakfickan så Apple har onekligen tagit en risk i sin prissättning.

Färgerna

Vill vi att kollegan, grannen eller svågern skall veta att pengar inte är ett problem (eller kanske att de är slut nu) är det den guldfärgade som gäller. Den är läcker fram och på sidan men undertecknad har lite problem med champagne-färgen på baksidan. Hade den också varit svart hade dock kombon varit guld – bokstavligt talat.

Till det negativa kan vi endast tillräkna det faktum att det hade varit så trevligt med USB-C även på telefonerna samt att skärmen är lika känslor för mikrorepor som iPhone X. Något som tydligt märks i vår videorecension.

Jämförande foton

iPhone X till vänster iPhone XS Max till höger.

Detaljerna

 • Skärmstorlek: 5,8 tum respektive 6,5 tum.
 • Skärm: OLED med HDR. 2436 × 1125 pixlars upplösning med 458 ppi respektive 2688 × 1242 pixlars upplösning med 458 ppi.
 • RAM: 4 GB
 • Utrymme: 64, 256 eller 512 GB intern lagring.
 • Processor: A12 Bionic.
 • Pris: Från 12 795 kronor för XS och 13 995 för XS Max.
 • Färger: Silver, Rymdgrå (Även kallad svart) och Guld.

Förklaring: Ju mer ram ju snabbare gränssnitt, särskilt över tid. 6 GB är tämligen normalt men 8 GB börjar komma samtidigt kräver iOS mindre minne än andra system. Utrymme rör hur mycket filmer, bilder och appar du får plats med. I normala fall räcker 64 GB till. OLED betyder att svart kan vara 100% svart och HDR att färgerna kan visas mer korrekta. Processon rör också hur snabbt gränssnitt och framförallt tyngre appar och spel beter sig. A12 Bionic är när detta skrivs den snabbaste processorn.

 

 

 

4 kommmentarer på iPhone XS Max – en månad senare

 1. Esse skriver:

  Står längre upp men fyrtydligar :)

 2. Jag gissar att det är iPhone X som bilderna jämförs med, men vore kanske bra om det framgick samt vilken som är vilken. Sen ser det ut som att grafitti-bilderna kanske bytt plats? Skillnaden i brännvidd borde rimligen göra att den vänstra är XS. Men kan så klart ha beskurits annorlunda bara.

 3. The painted cow skriver:

  Oavsett märke så kommer 14k för en mobil aldrig vara värt dom pengarna. För mig alltså

 4. Esse skriver:

  Tänk på inflationen :)