by • 17 juli, 2015 11:12 • Recensioner17 kommentarer3813

Köpa eller inte köpa Apple Watch? Vi ger dig svaret

Idag den 17 juli släpps Apple Watch i Sverige och frågan är om det är köpläge för Apples senaste produktlinje. Svaret på det är som så oftast att det beror på.

Först och främst är Apple Watch ett iPhone-tillbehör jämfört med till exempel Pebble och andra som är utvecklade att fungera både med Googles och Apples ekosystem. Att Apple Watch är skapt för iPhone och ingenting annat märks så väl i installationsprocessen, den synkas ihop genom Apple Watch-appen på telefonen och efter ett par följdfrågor och tid för synkronisering av information är det bara att köra.

Apple Watch har därefter fyra primära syften. Notiser, kommunikation, träning och förlängning av tredjeparts-appar.

Notiser

Alla notiser som kommer till iPhonen visas också på klockan om du inte ställt in någonting annat. I vissa sammanhang är det helt meningslöst och överväldigande, till det sistnämnda hör till exempel så fort någon kommenterar en tråd som du är med i på Facebook. Samtidigt blir notiserna på handleden genast kraftfulla om du väljer att endast visa privata Meddelande från Facebook men inte resten. Därför infinner sig ett visst ansvar mot sig själv att ställa in vad som skall visas på klockan och vad som endast hör hemma på telefonen. Vissa notiser går att svara på direkt så som tumme upp när det kommer till nämnda Facebook, eller svara direkt på ett SMS/iMessage via tal. Men än så länge är det dessvärre oftast bara information som visas och för att agera så krävs det att du tar upp din telefon.

Kommunikation

Det är förvånansvärt trevligt att sitta och diktera meddelanden till nära och kära från soffan medan telefonen ligger kvar i jackfickan. Dessvärre går detta än så länge bara via SMS/iMessage. Det går att läsa kortare mail om de inte innehåller bilder eller är i övrigt formaterade lite mer avancerat, det går dessvärre aldrig att svara på dem. Det är ett konstigt val av Apple. Tredjepartsprogram verkar än så länge inte alls ha tillgång till dikteringen och därmed går det inte att kommunicera nämnvärt direkt från klockan i de sammanhangen just nu.

Du som har drömt om att stå och prata via klockan kommer bli besviken, det fungerar nästan aldrig så länge du inte står väldigt nära din telefon. Det är direkt provocerande att de tagit med funktionen i så som den fungerar idag.

SMS/iMessage fungerar även om telefonen inte är igång så länge du är inom ett känt nätverk.

Träning

Apple Watch är ett mycket bra träningsredskap, stegräknaren är alltid på, den räknar ut distans baserat på stegen och även brända kalorier vid träning baserat på tiden och andra parametrar. Klockan som vanligtvis är helt beroende av telefonen fungerar vid träning även utan den bortsett från lokalisering då den saknar GPS. Men steg, distans, tid, puls och brända kalorier fixar den utan och sedan synkas allting tillbaka till telefonen när den har kontakt igen.

Övriga appar

Appar har alltid varit det viktigaste i de mobila ekosystemen och i slutet av april när vi fick vår första klockan så var det si så där med klock-stöd från utvecklarna. Men därifrån och fram tills nu har det i princip  varje vecka dykt upp nya små ikoner på vår hemskärm. Nu senast var det Volvo som uppdaterade och genast kunde vi se allt i från om bilen är låst till att starta motorvärmaren direkt från handleden. Apparna på klockan innehåller för det mesta bara en bråkdel av de som finns på iPhone- och iPad-verionsern. Men de är oftast skapade att ge oss de viktigare funktionerna snabbt och smidigt. Till exempel Runkeepers app består mest av möjligheten att starta och stoppa träningen. All statistik och de flesta inställningar hittas sedan på iPhonen.

Köpläge eller inte?

Världens Apple-användare är just nu uppdelade i två läger. De som har nytta av en Apple Watch och de som inte har det. Skiljelinjen går mellan hur du använder din iPhone. Är iPhonen ditt primära verktyg i vardagen och något du sitter och tittar på var och varannan minut så har du redan allt du behöver i din hand. Men är du som undertecknad, som gärna har telefonen i fickan och endast tar  upp den när du själv behöver använda den aktivt eller om någon behöver nå dig då är Apple Watch ett självklart köp.

Det är dock inte säkert att du behöver införskaffa den idag, det är först med nästa version av WatchOS som den kommer att lösa många av de lustigheter som finns idag, framförallt att tredjepartsprogram idag inte kan använda kärnfunktioner som diktering,  puls och så vidare. Apparna kommer även kunna ligga direkt på telefonen i stället för att strömmas från iPhonen vilket snabbar upp den en aning. WatchOS 2 kommer i höst.