Skrivet den 29 oktober 2018 kl 09:15 av Android, Recensioner5 kommentarer1001

Huawei Mate 20 Pro – En telefon med extra allt
Mate är min mate!

Mate 20 Pro är Huaweis senaste flaggskepp i serien och bolaget har slagit på stora trumman när det kommer till Mate 20 Pro. En ren och snygg design med en blixtsnabb processor och en minst sagt fantastisk kamera.

Design

När det kommer till formen osar det kvalité om Mate 20 Pro och designspråket är enkelt, elegant och ändå lite lekfullt. På framsidan av telefonen möts vi av skärm – mycket skärm. I toppen har Huawei likt många andra tillverkare en sensorpanel, eller som i folkmun brukar kallas flärp. Vi valde att testa den blåa modellen som har en textur på baksidan som faktiskt ger lite bättre grepp och ser trevligt ut. Vi möts även av tre kameror på baksidan och en blixt som alla har packats in i en fyrkant på baksidan av telefonen.

På sidan av telefonen hittar vi som vanligt både volym och  Av/På-knapp och här har man valt att göra knappen röd vilket vi tycker är en rolig detalj. Det får telefonen att sticka ut och det passar utmärkt med den blåa baksidan på telefonen. Man har även valt att ha böjd skärm som går ned på sidorna av telefonen och ur ett designperspektiv så ser det riktigt bra ut – hur bra det är i praktiken kommer vi prata mer om senare.

Mjukvara

Mate 20 Pro kommer med Android 9 och på det har man sedan sitt egna gränssnitt EMUI 9.0 och för undertecknad som är iPhone-användare till vardags gick det snabbt att vänja mig. Nytt är bland annat att man nu kan aktivera svepgester istället för att använda mjukvaruknappar för att navigera sig runt i telefonen. Det fungerar mestadels bra men ibland reagerar den inte fullt ut på mina svepningar, speciellt om vi vill backa ett steg. EMUI 9 flyter på bra och allt vi vill göra går blixtsnabbt helt utan lagg eller fördröjningar. Något som dock är lite tråkigt är att telefonen kommer utrustad med en hel del förinstallerade appar så det första vi fick göra var att börja avinstallera massa applikationer vi inte ville ha.

Hårdvara

Mate 20 Pro kommer utrustad med Huaweis egna processor Kirin 980, 6GB RAM, 128 GB lagringsminne, Bluetooth 5.0, USB-C, NFC och ett stort batteri på 4200 mAh som gör att telefonen går att använda nedrans länge innan batteriet tar slut. Telefonen är även utrustad med en fingeravtrycksläsare under skärmen och ansiktsupplåsning. Både fingeravtrycksläsaren och ansiktsupplåsningen fungerar mycket bra och vi hinner knappt reagera innan telefonen är upplåst. Huawei har äntligen hoppat på tåget när det kommer till trådlös laddning och den klarar trådlös laddning på upp till 15W. En annan rolig och faktiskt väldigt praktisk funktion är att vi nu kan använda Mate 20 Pro som Powerbank. I batteriinställningarna på telefonen kan vi aktivera en funktion som möjliggör att vi kan placera en annan enhet som har stöd för Qi-laddning på baksidan av Mate 20 Pro och sedan ladda upp enheten.

Mate 20 Pro levererar riktigt bra siffror i vårat Benchmarktest mot sin lillebror P20 Pro både på single och multicore.

Skärmen

Skärmen som är av typ AMOLED på hela 6,39 tum levererar en trevlig upplevelse och knivskarp skärpa. Telefonen klarar sig även exceptionellt bra i direkt solljus men så har vi det här med böjd display. Här hade vi hellre sett att Huawei hade sparat på nymodigheterna då böjd skärm inte tillför något mer än att det ser lite snyggare ut på håll. Men i praktiken så blir det snabbt ett irritationsmoment. Flertalet appar är inte anpassade för den böjda skärmen vilket medför att all information inte visas som t.ex. ikoner som kapas av. Vi råkar även flertalet gånger komma åt på kanten så vi utför saker som inte var tänkt att utföras.

Kameran

Huaweis samarbete med Leica har varit en strålande succé för tillsammans med Leicas hårdvara och Huaweis mjukvara så binder dom samman ett resultat som får oss förvånande varje gång vi tar ett kort. Huawei har förbättrat sin så kallade AI sedan P20 Pro och i deras kamera-app kan man slå på så att telefonen själv vet om den ska aktivera porträttläge, makroläge eller vad det nu kan tänkas vara du tar kort på. Den känner även av och anpassar bilden om man fotograferar moln, blommor och mycket annat och resultatet blir riktigt bra. Man har med Mate 20 Pro valt att ta bort den monokroma linsen och denna är ersatt med ultravidvinkel istället och dessa bilder blir mycket fina. Även bilder tagna med kamerans makroläge levererar en hög detaljnivå och du kan ta kort på 2,5 cm avstånd. Kameran skulle vi våga påstå är Mate 20 Pro:s ess i rockärmen även i år då den presterar riktigt bra i både dagsljus och när mörkret faller.

Vidvinkel

Makro

Vidvinkel

Summering

Huawei har lyckats göra en exceptionellt bra telefon med knivskarp skärm, snabb processor, stort batteri och en minst sagt fantastisk kamera. Att vi kan använda telefonen som Qi-laddare är ett roligt och framförallt praktiskt tillskott. Allt detta har dom paketerat i en snygg förpackning och enheten känns faktiskt mindre än vad den är när vi väl håller den i handen. Men vi hade gärna sett att Huawei hade slopat böjd skärm på telefonen då det faktiskt inte tillför något alls mer än att det blir ett irritationsmoment.

Detaljerna:

 • Skärm: AMOLED 6,36 tum.
 • RAM: 6 GB.
 • Lagring: 128 GB, (går att utöka upp till 256 GB med NM-minneskort).
 • Batteri: 4 200 mAh.
 • Operativsystem: Android 9 med Huaweis egna EMUI 9.
 • Stöd för dubbla SIM-kort, vattentät (IP68), trådlös laddning (Qi), fingeravtrycksläsare i skärmen samt ansiktsupplåsning.
 • Pris: 9 990 kronor, lansering 5 november.

 

5 kommmentarer på Huawei Mate 20 Pro – En telefon med extra allt

 1. Marcus Attefors skriver:

  iPhone erbjuder ju inget vidvinkelläge på samma sätt och tyvärr har jag inga exempelbilder nu men skillnaden är väldigt stor. Man får plats med massvis av mer bild i kortet om man använder vidvinkel än tex på en iPhone. Väldigt trevlig funktion!

 2. Marcus Attefors skriver:

  Det är den, lätt den bästa Android-telefonen jag har testat!

 3. Lucas Meijer skriver:

  Shit, den ser ju löjligt nice ut!

 4. C3d3r08 skriver:

  Tack för bra test :) Själv gillar jag Edge, iaf på Samsung Note 8 då Edgepanelen är sjukt bra. Vidvinkelläget på Huawei ser bra ut, skulle gärna med se en jämförelse med t.ex Samsung eller iPhone på dem.

 5. Snizer skriver:

  Jag har vart väldigt skeptisk mot Huawei, men denna verkar riktigt schysst.