Skrivet den 24 september 2018 kl 10:16 av Recensioner2 kommentarer1769

Nest Hello – Framtiden i en liten ringklocka
Bästa sättet att undvika dörrförsäljare

Hello är Google-ägda Nests ringklocka i ett produktsortiment som inte är särskilt brett – de med en inbyggd kamera.

Meningen med Hello är att den skall ersätta din tidigare ringklocka och därmed få ström i från det så kallade ringverket på insidan i din hall. Någon sådan hade vi inte och det är antagligen något mer sällsynt numera. Efter ett besök av elektriker så var det emellertid löst.

Installationen

Är allt framdraget sedan innan så är det emellertid en ganska enkel installation. Du börjar med att scanna QR-koden på baksidan av enheten och sedan följa instruktionerna. Om du gör som vi gjorde – sätter upp den på väggen innan vi börjar läsa instruktionerna finns QR-koden på ett kuvert i kartongen.

Så fungerar den

Väl på plats så skickar kameran notiser så fort någon rör sig inom synfältet samt om någon trycker på själva knappen. Då kan du också välja att prata med den som står utanför oavsett om du är hemma eller på språng. Ljudet är bra och bilden är överraskande trevligt.

Utöver notiser och ljud så finns det en tredje möjlighet att få reda på om någon står utanför och det är att koppla ihop den med din Google Home-högtalare. Den meddelar om någon trycker på knappen utan fördröjning oavsett om det spelas musik eller ej. Då Google äger Nest så lär den aldrig bli HomeKit-kompatibel så vill du integrera den i ditt smarta hem är det Google Assistant som gäller.

Det negativa

Hello fick en del kritik i början av att den inte alltid orkade med om det hände mycket aktiviteter utanför. Det är inget som vi märkt av vid vanligt vardagsbruk. Däremot när vi använde den flera gånger under ett par minuter för att få olika vinklar när vi spelade in vår videorecension så kunde den tappa uppkopplingen då och då men det är enda gången den strulat.

Det som är mer permanent är att om du inte har framdragna sladdar till den så kostar installation en del. Vi betalade närmare 3000 kronor. Det hade gått att lösa genom att erbjuda en batteridriven version – med informationen att kvalitén på videon blir lägre för att spara ström.

Framtiden då

Ringklockan kostar cirka 2700 kronor och det är så värt det när den väl är på plats. Att slippa den småångest det ofta är att öppna dörren när du inte vet vem som står utanför är trevligt bara det. Att kunna kombinera den med ett smart lås och släppa in bud eller någon gäst är mer eller mindre helt självklart i framtiden.

Så säger lagen

Om du har ett hus så får kameran inte filma mot grannens tomt eller en allmän gata. Dock filmar inte kameran konstant om du inte väljer det aktivt och prenumererar på Nest Aware-tjänsten. Är det någon som ringer på så ser du i princip bara vem det är och inget från omgivningen om den är rätt monterad.

I trappuppgångar i lägenheter och bostadsrätter så får du faktiskt också sätta upp den så länge den inte aktivt filmar. Endast när någon trycker på dörrklockan gäller alltså. Dessvärre finns det ingen inställning för detta utan den aktiverar sig så fort någon går förbi. Därmed har du själv ansvar att stänga av notiserna för detta och inte aktiverar kameran förutom när någon ringer på den.

Sammanfattning

Nest Hello gör det den skall och den gör det med bravur. Det enda negativa är att den kräver en fast installation och det blir orimligt dyrt om en sådan inte finns samt att det borde finnas mer integritetsinställningar som avaktiverar funktioner där lagen kräver det. HomeKit-stöd är också önskvärt men inget som går att förvänta sig.

Det tekniska

  • Kamera: HD-upplösning med HDR och 8x digital zoom. Upp till 1600 x 1200, up to 30 frames/sec
  • Bandbredd: Minst 2 mbit.
  • Ström: 16V AC–24V AC, 10W.
  • Smarta hem: Google Assistent.
  • Övrigt: Kräver att ringverk redan finns på plats med framdragna kablar.

Videorecension

2 kommmentarer på Nest Hello – Framtiden i en liten ringklocka

  1. Esse skriver:

    Hehe – det är skyddet som sitter på när den kommer. Den telefonen såldes efter inspelning :)