Recensioner

Provkörning: Jaguars första elbil – I-Pace

Jaguar I-Pace är en mycket intressant och efterlängtad bil. Det är en helt eldriven kompakt-SUV med fyrhjulsdrift, ett stort batteri på 90 kWh, och dubbla motorer (för fyrhjulsdrift) som ger 400 hästkrafter.

Den känns på många sätt positionerad för att tävla med Teslas Model X, och eftersom den bokstavligt talat är min daily driver kommer många av mina observationer att vara hur dessa bilar upplevs mot varandra.

Utsidan

De första intrycken av bilen är goda. Det här är en attraktiv bil, bilfirmans foliering till trots. Formgivningen kan dock uppfattas som aningen väl aggressiv med onödigt mycket veck och hål och kanter. I slutändan får de det ändå att fungera utan att den känns för krystad.

Tydligt är emellertid att måste ha större fälgar än demobilens – på bild gör den sig nästan bara bra med de största fälgarna på 22 tum. Det känns som en rätt liten bil, och låg för att ändå ha SUV-styling, men inuti är det generöst med utrymme.

Insidan

Interiören är ombonad och fin med  trevligt material och överlag bra känsla. Stolarna är sportiga med bra justeringsmöjligheter, men känns möjligen lite hårda och träiga – det lär kännas i gumpen efter en heldag framför ratten.

Ratten har dock lite dåliga justeringsmöjligheter, särskilt i längsled vilket gör att det ändå var lite svårt att hitta en riktigt bekväm körställning. Ratten justeras förresten helt manuellt, inte riktigt okay på en bil för närmare miljonen.

Stilen i övrigt är lite avskalad, lite åt Tesla-hållet, och det finns relativt få fysiska reglage, även om intrycket överlag är mer som en traditionell premiumbil än som en minimalistisk Tesla. De reglage och knappar som finns är okay, men den fysiska känslan är ändå inte i närheten av exempelvis Porsche eller Audi. Särskilt reglagen runt och på ratten, såsom blinkersspak och scrollhjul, känns aningen fladdriga och plastiga.

En sak jag saknar i precis alla andra bilar är den enorma och vindrutan i Tesla Model X, men det var ändå relativt ljust och luftigt. Bilen hade ett stort obrutet soltak som är trevligt. Model S gör det här aningen bättre dock.

Bilen har tre skärmar, en bakom ratten för instrumenteringen, en större touchscreen för navigation och media, och en mindre touchscreen för klimat, stolsvärme och liknande.

Gränssnittet är ärligt talat fruktansvärt. Det är många och krångliga undermenyer, oansvarigt många klick för att nå dit vi egentligen vill komma, och icke-intuitivt var saker och ting ligger i systemet.

Nu hade jag ingen längre stund på mig att pilla men det lilla jag såg gav mig nästan panik. Den lilla skärmen med instrumenteringen kändes outnyttjad – den presenterade relativt lite information, och dessutom ofta i redundant form (som med både siffra och rund mätare för hastigheten).

Bilen var även utrustad med HUD, något som jag personligt har lite svårt för. Jag tycker att jag måste fokusera om ögonen för att kunna se informationen i HUD:en ordentligt, och ska jag flytta blicken och fokusera om ögonen kan jag lika gärna göra det på skärmen vid ratten, så ett HUD tillför inget.

Innerutrymmena är generösa. Undertecknad som är 180 cm lång sitter bra fram, och med väldigt generöst benutrymme bak. Är du 1,90 eller längre kan jag tänka mig att det börjar bli ont om huvudutrymme bak, men för mig var det inga problem alls. Bagageutrymmet är också generöst och den här bilen fungerar garanterat bra även för barnfamiljer, även om det såklart är en flera storleksklasser mindre bil än den gargantuösa Model X.

Körkänsla

I-pace ger en tung, solid, och gedigen styrkänsla. Chassiet är förlåtande och mjukt över skarvar och hinder, men ändå alert och följsamt. Bilen följer med rattrörelserna snabbt och smidigt, och håller sig plan och stabil även när vi styr aggressivt. Den påminner rätt mycket om Porsche Macan, fast snäppet bättre – både mer bekväm och en smula mer agil och marknära i beteendet. Bilen upplevs både ståndsmässig och lekfull på samma gång.

Drivlinan är däremot en akilleshäl för mig, som är van vid att köra Tesla. Den är inte alls lika direkt som Teslas drivlina. Där finns ständigt en viss fördröjning. Med gasen ordentligt i botten så skjutsar bilen på ordentligt, men vi får aldrig riktigt den här smäll-i-ryggen-känslan som en Tesla ger. Jag upplever en distinkt tveksamhet när bilen ska rulla iväg från stillastående, och samma tveksamhet inträder också när vi växlar mellan acceleration och retardation. Det här kan vara något som Jaguar lagt in i mjukvaran för att de vill undvika den ryckighet som kan komma om vi behandlar gaspedalen ovarsamt i en Tesla, men mer troligt handlar det om skillnader i motorerna och kraftöverföringen.

När vi släpper gasen är det inte alls samma kraftiga energiåtervinning som man är van vid från andra elbilar, utan mer som vanlig motorbroms. Jaguar har valt att lägga mer av bromskraftsåtervinningen på bromspedalen, ett beteende som jag personligen inte föredrar och som ofta kan ge upphov till en del problem. Tyvärr kan jag inte säga att Jaguar har lyckats särskilt bra med detta. Det är svårt att dosera bromskraften exakt och det blir ofta ryckigt. Det är inte lika illa som i en Porsche Panamera E-Hybrid, men det är fortfarande märkbart och ett klart irritationsmoment för mig.

Bilen har tre olika normala körlägen – eco, comfort och dynamic, plus ett särskild läge för is/snö. I ecoläget upplevde jag bilen som ovanligt sävlig. Jag som är van vid mer prestanda än den här bilen höll mig nästan bara i dynamic-läget. Vilket för oss till en punkt många andra anmärkt på – i dynamic-läget ger bilen ifrån sig ett fejkat motorljud ur högtalarna vid gaspådrag. Det här är inget jag uppskattar alls, men tack och lov kan man sänka volymen på det ljudet så det knappt är hörbart.

Räckvidd

De stora frågetecknen som finns gällande den här bilen hittills har varit kring räckvidden och laddningen. De verkliga tester som utförts hittills har visat att I-Pace drar betydligt mer ström än en Tesla, särskilt när hastigheten ökar, och att den har den största avvikelsen från sin officiella räckvidd av alla elbilar. Dessa tester har dock utförts med förseriebilar, och det är ännu omöjligt att säga ifall det här är något som Jaguar kunnat lösa i de färdiga kundbilarna. Den andra punkten är laddningen. En del har blivit besvikna över att Jaguar inte klarar trefasladdning, vilket gör att du inte kan ladda den fullt över natten hemma. Det bör inte vara ett problem för de allra flesta, men de som ofta åker långa sträckor flera dagar i rad kan uppleva det som ett stort problem. Vad gäller snabbladdning så har Jaguar sagt att den kommer klara snabbladdning med 100 kW (vilket får ses som helt acceptabelt i jämförelse med Teslas 120 kW). Problemet där är att det idag är väldigt ovanligt med snabbladdare som kan ge mer än 50 kW till en I-Pace. Laddnätverken har redan idag tämligen god täckning, men ett annat problem är att det ofta bara finns en laddstolpe tillgänglig per plats, och om den är upptagen eller ur funktion kan man behöva vänta eller ge sig ut för att hitta en helt annan laddplats vilket såklart tar mycket extra tid och gör det svårare att planera sina resor. Här har Tesla idag ett oerhört övertag med sitt egna snabbladdarnätverk, men det övertaget lär jämnas ut i takt med att andra företag bygger ut sina laddnätverk. Men i nuläget kanske I-Pace inte är den bil man väljer om man väldigt ofta gör resor över 50 mil eller vill bila igenom hela Europa.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!