Skrivet den 19 augusti 2018 kl 12:42 av Recensioner5 kommentarer70156

Recension av Samsung QLED 2018 (Q9F) – Svart är det nya svarta

Vi har kollat in Samsungs flaggskepp för 2018, Q9FN. Årets flaggskepp skiljer sig inte bara till namnet från föregående års modell. Även om de utseendemässigt är lika varandra.

Q9FN är till än mer ljus- och färgstark och det har Samsung löst med hjälp av ny funktion för Samsung, Full Array Local Dimming. (FALD)

I kontrastrika scener så arbetar FALD med att ge bättre ljusförhållande. Till skillnad från Edge lit Local Dimming som tidigare används så använder FALD bakbelysning. FALD analyserar bilden och kan avgöra vilka delar som är svarta och släcker då zoner av dioder där för att göra de delar riktigt svarta.

Samsung är kända för att gått en annan väg än de andra TV-tillverkarna. Istället för att hoppa på OLED-tåget så har Samsung fortsatt kräma ur så mycket som möjligt från LED med vad de kallar QLED (Quantum Dots LED) och den här TVn ger OLED en ordentlig omgång.

Samsung fortsätter med sin egna öppna standard för High Dynamic Range, HDR10+ och det är en fröjd för ögat att se på film på den här TVn. Personligen kan jag inte längre se skillnad på QLED och OLED. Det som kan vara en konsekvens av FALD är att det möjligen skulle finnas mer detaljer i de mörka områdena än vad som faktiskt visas.

Samsung och deras reklampojke Zlatan har tryckt hårt på en funktion på TVn som heter Ambient Mode. En funktion som kommer från systerteven Samsung The Frame. Det är en funktion som låter dig välja ur ett bibliotek av förinstallerade bakgrundsbilder som kan visas på TVn när du inte tittar på den. TVn förvandlas då till en ”tavla”, TVn går ner i strömspararläge och med den svärta som Q9FN nu levererar så blir skärmen mycket behaglig att titta på. Det går även att fotografer sin vägg bakom TVn och få den att smälta in i bakgrunden.

Design

TVn har en minimalistisk kant runt omkring skärmen. Allt som sticker ut är en liten Samsung-logga längst ner i mitten. Till en början känns det inte som en designTV utan mer som en stor skärm. Tillsammans med Ambient Mode funktionen så går TVn från att vara en vanlig TV till att bli en snygg detalj i hemmet.

 

Det som kanske mest faller mig i smaken med den här TVn är Samsungs ihärdiga försök att göra sig av med sladdhärvan som brukar samla sig bakom TVn. Samsung har tagit bort all processorkraft och alla utgångar från TVn och slängt in i en box. Boxen kan placeras inuti en TVmöbel eller varhelst vi önskar. Förra årets modell hade även den en box men TVn behövde en strömsladd till vägguttaget. 2018 års modell har löst detta med en något tjockare sladd mellan box och TV och nu är det enbart en sladd från TVn. Till boxen kopplar vi allt vi kan tänkas vilja använda tillsammans med vår TV. TVspelskonsoler, ljudsystem, Apple TV och så vidare.

 

 

Specifikationer

Storlek: 65″ (finns även i 55 och 75″)

Teknik: QLED

Upplösning: 3,840 x 2,160 (Ultra HD)

HDR: HDR10+

HDMI: 4 st varav 1 st ARC.

Optisk utgång: 1 st

USB: USB 3

Övrigt

Röststyrning finns ej på svenska.
Använd mobilen som fjärrkontroll.
2 TV-tuners. DVB-T2/C/S2x2.

Pris: Ca 40 000 kronor för 65 tum.

5 kommmentarer på Recension av Samsung QLED 2018 (Q9F) – Svart är det nya svarta

 1. Esse skriver:

  You like it innerst inne!

 2. steffo76 skriver:

  Självfallet <3.

 3. Atariman skriver:

  Philips snarare, enligt diverse blindtester, ffa pga deras bildprocessor som jag förstått det.

 4. steffo76 skriver:

  Vad är det för språk han pratar?!. Fattar knappt något.

 5. steffo76 skriver:

  Man brukar ju säga Sonys OLED skärm är den bästa. Skulle vara intressant att få en jämförelse mellan dessa.