Skrivet den 4 november 2017 kl 14:08 av RecensionerKommentera4835

Recension: iPhone X efter ett dygn

Nu har jag haft min iPhone X i ganska ungefär ett dygn och här är mina första tankar om Apples nya telefon.

FaceID

Dom flesta vet nog hur det är att ställa in touchID för första gången, vi sitter och duttar, vrider och vinklar på fingrarna för att fingeravtrycket ska scannas in korrekt. Denna procedur upprepar vi på alla fingrar som man vill kunna använda, en ganska lång och tråkig process.

Hur funkar det då med FaceID? Man följer en cirkel på skärmen så hela ansiktet scannas av och sen är det klart. Hela processen tog nog 15 sekunder, extremt smidigt i jämförelse med TouchID.

Apple sätter ribban väldigt högt med FaceID och det märks att dom har lagt ned massor av jobb på att implementera det bra i iOS och självklart även på själva tekniken. Som det är nu efter ett dygn så känns det lite som att man går runt med en telefon utan något lås på telefonen. Man tänker inte ens på att man låser upp telefonen för man tar upp den och sveper uppåt sen är man inne. Med TouchID blev man alltid påmind om att man faktiskt låser upp telefonen aktivt.

Att logga in i appar eller hemsidor med FaceID är även det löjligt smidigt. En liten ikon dyker upp på skärmen och sen fylls lösenordet och användarnamnet i automatiskt om man använder sig av keychain. En annan smidig sak är att om vi har en massa notiser på hemskärmen så går det enbart att läsa dessa om du som äger telefonen tittar på den. En liten detalj men ack så användbart.

OLED

Apple har äntligen tagit steget över till OLED och för att enklast jämföra den nya skärmen kan man dra exemplet med en iPhone som inte har Retina och en som har det. När jag numera tittar på min frus iPhone 7+ så ser vi stor skillnad.

Svärtan är otrolig och allt man tittar på ser extremt mycket bättre ut. HDR har även skärmen stöd för och jag har testat lite material i Netflix och det är en härlig upplevelse det med. Att mer eller mindre hela skärmen är en display ökar upplevelsen ännu mera.

Flärpen

Den mytomspunna flärpen/notchen har ju varit snackisen både här och på resten av internet sedan Apple visade upp iPhone X. Jag var lite skeptisk till den och trodde att detta var något jag skulle störa mig på enormt. Men vi blev bästa kompisar direkt och jag märker inte ens av den längre.

Kameran

Ny uppdaterad kamera och denna har jag inte hunnit testa extremt hårt ännu. Men det jag kan konstatera är att den tar betydligt bättre bilder i lite sämre ljus, något som iPhone alltid har haft lite problem med. Apple har även lagt till lite nya effekter för portrait mode och helt ärligt borde dom ha väntat med dessa. Dom är inte ens i betastadium ännu enligt mig (se exempel ovan). Men av det lilla jag har hunnit testa kameran så är det på det stora hela en klar förbättring.

Det nya chassit

Ett mycket fint bygge som osar kvalité, det är en skön tyngd i telefonen och den ligger exceptionellt bra i handen. Jag som tidigare har haft plus-modellerna hade dock gärna sett en lite bredare telefon. Jag har lite svårt att skriva på min telefon nu pga den mindre storleken men förhoppningsvis är det något jag vänjer mig vid. Glasbaksidan möjliggör inte bara för trådlös laddning utan man slipper oroa sig för att telefonen ska glida ut handen. Dom andra modellerna har haft en tendens att vara hala som tvålar men denna ligger kvar i handen helt perfekt.

iOS med iPhone X

Ja som alla vet saknar iPhone X en hemknapp och för att navigera runt i telefonen använder man diverse olika svepningar. Många kan nog sätta sig lite på tvären till detta i början. Jag tycker det blir roligare att använda telefonen och att hemknappen är borta vande jag bort mig med nästan omgående. Den känns helt naturligt att svepa upp för att stänga en app och öppna app switchern går snabbt och smidigt det med. Peter Esse skrev en fin guide för alla nya kommandon som ni finner bland kommentarerna sen som ni kan läsa om ni vill.

En sak som är ändrat i iOS som jag absolut inte gillar är att dom har flyttat upp tangentbordet en bit upp från botten av skärmen och har nu en grå rand där för jordgloben (den man byter tangentbord med). Det ser riktigt dåligt ut och jag är lite besviken på Apple att dom inte passade på att nyttja utrymmet med tex specialtecken eller siffror. Jag kommer bifoga ett exempel på det med i kommentarerna.

Sammanfattning

En fantastisk telefon och min personliga favorit av alla telefoner Apple någonsin har släppt. Jag kan starkt rekommendera denna telefon till alla. Jag hoppas Apple släpper en plus-variant av denna lur nästa år!