Recensioner

Bli säker och bekväm med kameror från Ring

Kameror överallt!

Tittar vi in i vissa Facebook-grupper verkar det som att det står bovar och banditer och ruvar i praktiskt taget varje hörn ute i villaområderna. Även om det naturligtvis inte är så – bostadsinbrotten har minskat kraftigt på senare tid – är den upplevda otryggheten stor för många.

För att råda bot på det kan det vara praktiskt att sätta upp kameror vid husknuten och där kommer Ring in. De har kameror för flera olika ändamål och mest kända är de för deras Ring Doorbell.

Doorbell är en serie ringklockor som har en kamera inbyggt med tillhörande internetuppkoppling. Det betyder att vi kan se via mobilen vem det är som ringer på. Vidare har de övervakningskameror med ganska så aggressivt ljus. Perfekt så här framåt vintern.

Ringklockorna

Ring Doorbell finns i tre olika varianter för hemmabruk, originalet med batteri (1299 kr), Doorbell 2 (1999 kr) som även den har batteri samt Doorbell Pro (2999 kr). Pro-varianten är något mindre och kräver framdragen ström. I och med att den har ständig kontakt så får den också fler funktioner vilket innebär att den kan analysera och känna igen människor samt att du kan ställa in olika rörelsezoner. Bra om du tex har ett träd som inte kan sluta röra sig i vinden och kameran blandar ihop den med att det faktiskt går förbi någon.

Doorbell Pro är även betydligt mindre än de andra så har du möjlighet att använda fast installation så är denna att föredra. Batteriet på Doorbell 2 förväntas räcka ungefär ett år och du laddar upp det med Micro-USB.

Slutligen finns det en fjärde variant som heter Doorbell Elite (5499 kr) som strömförsörjs och får nätverk via Ethernet. Den är emellertid ingen traditionell konsumentprodukt.

Alla ringklockor har högtalare och mic vilket betyder att du kan föra ett samtal med den som står utanför. Du kan se dem men de kan aldrig se dig.

Till ringklockorna behöver du den lilla enheten som ringer på insidan om du inte bara vill ha det som notis i mobilen. Det ingår en mindre variant i Pro och Elite men skall du köpa till den för de batteridrivna så kan du välja Chime Pro för 649 kronor så får du också en förlängare för ditt wifi-nätverk på köpet. Vanliga Chime kostar 449 kronor. I båda varianterna kan du själv välja vad som skall spelas när någon ringer på dörren.

Övervakningskamerorna

Rena kameror har de fyra stycken. Ring Floodlight (3199 kr) förfogar över två riktigt starka lampor som lyser upp hela tomten. Den kräver certifierad elektriker för att installeras. Spotlight Cam Battery (2499 kr), Spotlight Cam Wired (2499 kr) samt Spotlight Cam Solar (2 899 kr) är mer eller mindre samma produkt med den skillnaden att du väljer om du vill att den skall komma med en stickpropp, batteri eller batteri ihop med en solpanel. Även Spotlight Cam har lampor i sig som är tämligen starka. Alla kameror är gjorda för utomhusbruk och klarar ner till 20 minusgrader. De går förstås även att ha inomhus men det då bör sirenen aldrig användas.

Precis som med ringklockorna så kan du ha ett tvåpartssamtal med den som står och tittar upp mot huset.

Användarupplevelsen

Det är samma app för alla kameror och ringklockor. Du ställer enkelt in känslighet för när kameran skall skicka notis till dig samt på vilket avstånd lamporna skall kicka igång. De tänds bara när det börjar bli lite mörkt.

Bilden blir 1080p på alla enheter och det går snabbt att få upp den på bilden. Det enda negativa med hela upplevelsen är det faktum att Ring än så länge inte har stöd för vare sig Google Assistant eller Apple HomeKit. Detta är utlovat men har också varit så ett tag så vi får se vad som händer särskilt nu när Ring blivit uppköpt av Amazon som delvis konkurrerar mot Google och Apple i de här sammanhangen.

Fördelen att få in dem i respektive ekosystem kan exempelvis vara att det skall hända något särskilt när någon ringer på dörrklockan, exempelvis att musiken tystnar på din högtalare. Eller att du kort och gott kan få upp kamerornas bilder via Hem-appen på iOS eller Google Home-appen för oss som använder det.

Det är emellertid ingen dealbreaker. Att det kostar 30 kronor i månaden att spara video efter en 30-dagars testperiod är inte heller särskilt saftigt och känns mer eller mindre som självkostnadspris.

Lagen

Du får absolut inte filma din grannes tomt så se till att installera och rikta ner kameran så att den inte filmar någonting annat. Det gäller även ringklockorna vilket kan vara en smula problematiskt. När det kommer till bostadsrätter och lägenheter så ändrades lagen för ett tag sedan. Innan jämställdes ringklockor med kameror med det titthål du har i dörrarna så länge du inte spelade in när ingen var utanför.

Nu är det något mindre tydligt men vår tolkning är att det kvarstår – du måste se till att inte spara något material som inte involverar att någon står utanför och har tryckt på ringklockan.

Se också vår videorecension

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!