Skrivet den 1 juni 2019 kl 08:30 av Elfordon, Recensioner50 kommentarer2094

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Webhallen

Så blir vardagen med en elsparkcykel
Vi har provat!

För bara ett år sedan var begreppet elsparkcykel okänt för många men idag är de nästan lika vanliga att se på cykelbanorna som cyklar. Det har blivit väldigt populärt att hyra elsparkcyklar via VOI, Lime, TIER och flera andra men hyr man ofta kanske det är värt att köpa en egen istället?

Vi har under två veckors tid haft en Ninebot by Segway ES2 hemma och sett hur mycket den faktiskt används och det blev betydligt mer än vad vi hade trott.

Så är en sparkcykel byggd

ES2 är en populär elsparkcykel som används både av bolag som hyr ut elsparkcyklar och privatpersoner. ES2 är gediget byggd och har inga synliga kablar utan allt göms i ramen. På styret hittar vi en gas och en broms samt en display som visar hastighet och hur mycket batteri som finns kvar. Däcken på ES2 är punkteringsfria vilket innebär att det kräver minimalt med underhåll av ägaren då det inte behövs fyllas på med luft eller eventuellt laga någon punktering som kan uppstå.

Så är den bara för att ha roligt?

Att åka elsparkcykel väcker det inre barnet i de flesta och det är roligt sätt att ta sig från punkt A till B, eller bara bege sig ut på en nöjestur. Under våra två veckor tillsammans så blev det många nöjesturer men även min fru fick upp ögonen för scootern och hon saknar dessutom körkort. Så för hennes del blev det en frihetskänsla att kunna ta sig relativt långt, helt själv och inte blanda in kollektivtrafiken. Vi märkte snabbt att bilen blev stående allt mer då det var så enkelt och roligt att ta på sig en ryggsäck, hoppa på elsparkcykeln och ta den till affären.

ES2 är väldigt enkel att fälla ihop och väger 12,5 kg så antingen kan man bära den eller dra den likt en rullväska när den är ihopfälld. ES2 har även ekrar i bakhjulet så det är enkelt att låsa fast den runt en lyktstolpe eller liknande medans man är inne i affären. Om mörkret börjar falla så är det ingen anledning att få panik, ES2 är utrustad med bromljus bak och en LED-kampa fram som lyser upp den mörka omgivningen och gör att du syns.

Så långt kommer du

ES2 har på pappret en räckvidd på 25 km, men det vi har märkt är att det är lite fler parametrar som spelar in för att komma upp i det. Dels så har vi det här med vikten, väger du mer får den jobba hårdare och åker du en sträcka med många uppförsbackar så dras batteriet ur snabbare. Men jag som väger runt åttio kilo kunde utan problem ta mig ca 18-20 km medans min fru som väger betydligt mindre kom närmare räckvidden som bolaget anger. När det kommer till hastighet så har den en toppfart på 25 km/h. Även här har vi samma parametrar som ovan, allt beror på underlaget och vikten. Min fru fick upp ES2 i 29 km/h i nedförsbacke och lite medvind medans jag kom upp i 27 km/h som mest.

Det finns en app också!

När du för första gången ska använda din ES2 så behöver du registrera den i deras app. När det är klart så lagras även tidigare åkturer i appen och det går att se exakt hur många kilometer som är kvar innan batteriet är slut. Det går att slå på cruise control och ändra till ekonomiläge så den inte går lika fort och då inte drar lika mycket batteri. När batteriet är slut så kopplar du in laddaren och väntar 3,5 timmar sen har du en fulladdad scooter igen.

Summering

Att äga en egen elsparkcykel är riktigt roligt och det gör att alla mindre resor som vi tidigare har gjort med bil istället görs med denna vilket i slutändan är lite bättre för miljön och likaså för plånboken. Att det är barnsligt roligt gör inte saken sämre och ES2 är en gediget byggd elsparkcykel som vi starkt kan rekommendera er att titta närmare på.

Specifikationer

Max hastighet: 25 km/h
Max räckvidd: ca 25km
Rek. åldersgräns: 14+
Max personvikt: 100kg
Vattentålig: IP54
Bluetooth
Batteri: 187Wh
Effekt: 300W
Material: Aluminium
Vikt: 12,5kg
Nettomått utan emballage: (D x B x H)400,0 x 430,0 x 1130,0 mm
Bruttomått med emballage: (D x B x H)370,0 x 1070,0 x 190,0 mm

Pris ca 6 000 kronor

 

 

Reklam: Köp ES2 eller Xiaomi 365 hos Webhallen. 

 

Kommentarer

 1. marten says:

  Nice artikel !! Slunga me ett tillägg på vad försäkringsbolagen säger om olyckan e framme …

 2. Marcus_Attefors says:

  En vanlig olycksfallsförsäkring räcker gott och väl! =)

 3. marten says:

  Va de verkligen så … om man krockar ?..

 4. Marcus_Attefors says:

  Yes, just nu räknas den som cykel så det är samma sak som om du skulle göra dig eller någon annan illa på cykel.

 5. Sigge says:

  Mitt största “bekymmer” inför ett eventuellt köp är stöld.

  Finns det något smart sätt att låsa fast dessa?
  Eller hur gör ni veteraner? :slight_smile:

 6. Marcus_Attefors says:

  ES2 har ju ekrar i bakhjulet så där kan du ju utan problem få in ett relativt kraftigt lås och låsa sparken runt ett träd/lyktstolpe eller liknande.

 7. marten says:

  Den e inte låst genom en app ?.. tex bara en anv pt gången kopplat till tex appen för o starta den ? De trodde ja … sen så klart kan ju nån sno den … men ja trodde de var som en digital nyckel ??..

 8. Sigge says:

  Ok, så “cykellås” genom hjulen funkar bra?

  Finns det startspärr eller liknande?

 9. Burkmat says:

  Grymt. Tack för en go recension. Ruggigt sugen på att skaffa en elsparkis.

  Du nämnde nån gång att du också hade planer på att testa Xiaomi M365 Pro.
  Vore kul att se skillnaderna mellan dessa och vilken som känns bäst.

 10. Marcus_Attefors says:

  Japp jag får vanliga M365 och Pro förhoppningsvis nästa vecka! Så kommer ett test på de två också!

 11. Burkmat says:

  Tjoho!! Då väntar jag kanske med inköp innan jag har hört ditt expertutlåtande.

 12. Marcus_Attefors says:

  Japp! Det finns motorlås som kan slås på i appen, det gör så den inte går att starta och avger även ett ljud om man försöker. Men på tio sekunder kan vem som helst plocka upp den, slänga in i bakluckan. Så jag hade satsat på att alltid ha lås med sig!

 13. Marcus_Attefors says:

  Expert vettetusan men ska försöka göra det så detaljerat jag kan! Skriv gärna här om det är något speciellt du/ni vill att jag ska testa på dem.

 14. Burkmat says:

  En undring har jag.
  Om batteriet skulle ta slut under färd. Kan man använda den som en vanlig sparkcykel då eller måste den ha el för att fungera?

 15. Esse says:

  De går att sparka utan att elen är på yes :slight_smile:

 16. kenjon says:

  Hur är det med batteriet, fast eller löstagbart? Går det enkelt att byta?

 17. Fnys says:

  Ni kan ju inte skriva en helt artikel utan att ange pris :wink:

 18. Marcus_Attefors says:

  Nämen se på fan, missade jag att lägga till det!

  Edit: och nu finns det i artikeln!

 19. kenjon says:

  Och mina frågor om batteriet?

 20. joesoes says:

  Vad jag kan googla mig till så sitter det fast och går att byta, ser dock meckit ut. Bra är dock att man kan montera ett extrabatteri för lite extra juice.

 21. Marcus_Attefors says:

  Sorry, missade helt ditt inlägg! Det är inget som gemene man bör ge sig på:

 22. Burkmat says:

  Tjoho! Verkar som att Voi kommer börja med prenumerationer.
  Fast bara för företag… men förhoppningsvis går slår det väl ut så att de börjar med detta även för privatpersoner.

  Hittade på LinkedIn.

 23. Esse says:

  Undra hur förmånsbeskattningen blir :slight_smile:

 24. Sigge says:

  Damn you Skatteverket!

 25. Esse says:

  ES2L verkar vara något eget påhitt från Elgiganten.

  Ett svar tyder på att L står för legal och att den är långsammare än den andra. Dvs max 20. Men de andra går inte mycket mer än så heller.

 26. pjnorman says:

  Har en Vässla Elkick, som tar mig till och från jobbet. Att ta bil är nästan uteslutet i Gbg, trots att min körsträcka är tämligen förskonat från vägarbete och omdirigering av trafiken.

  Jag kan cykla, gör det ibland, men sedan jag köpte min Vässla, så det nästan den uteslutande som transporterar mig. Supersmidigt! Nu kan jag ta med den upp på mitt kontor, så här på jobbet behöver jag inte låsa den. Har inte tagit den på shoppingrundor eller bio än, men jag har ett lås.

  Köpte ett sådant lås, som hänger med i väskan. Detta är ju inte det säkraste, men om man bara skall in och köpa lunchen, så fungerar det, men låser inte med detta och försvinner i ett par timmar.

  Vad det gäller skador och försäkringar, så har inte olyckan varit framme, så jag har ingen aning, men att det är ett supersmidigt trasnportmedel råder det inga tvivel om. Förhoppningsvis förstör inte alla “hyr-kickar” detta?

 27. PiRo says:

  Och där har Teknikveckan gjort så att jag var tvungen att beställa en ES2 …

 28. Esse says:

  Haha Im so sorry!

 29. calinou says:

  Får lust att köpa i stället för min elcykel men måste först göra en kalkyl om det är värt. Jag undrar om det finns info om hur många km i aktuell fart på ett batteri?

 30. Jocko says:

  Räckvidd går inte att specificera exakt eftersom det är så många parametrar som spelar in. Vilken sorts väg,lutning,vikt på föraren,tempertur. Utan man får räkna med den räckvidd som tillverkaren uppgett är bara att bortse ifrån.

 31. calinou says:

  Det borde anges i genomsnitt för normal användning. Men dessa som man köper har kanske längre livslängd?
  Det har jag faktiskt inte läst någonstans om den totala kapacitet för batteriet.
  Med tanke på denna artikeln…

 32. Jocko says:

  Så vad är genomsnittlig användning? Du ska inte gå efter uthyrningsobjekt. Dom behandlas inte väl och det är inte batteriet som går sönder utan av vårdslöshet

 33. calinou says:

  Har läst någonstans att det är även batteriet. Enligt egen erfarenhet så har mina batterier inte hållit så länge som jag förväntat mig och det finns inte sådana längre vilket innebär att min elcykel fungerar knappast nu längre. Det skulle vara intressant att få fram statistik över batterierna livslängd för olika fabrikat.

 34. Jocko says:

  Du kan inte jämföra din elcyklar och en elscooter som hyrs ut. Totalt olika användningsmönster. Som det står I artikeln är branschen ny så hållbarheten kommer att öka med bättre anpassade scootrar för användandet.

 35. Erik says:

  Blir nog inte bättre av att somliga inte respekterar andras egendom :thinking:

 36. Marcus_Attefors says:

  Vilka jävla nötter, så att ha sönder dem så mer resurser på att reparera och ställa ut nya skulle vara skonsammare för miljön?

  Nackskott på sådana här nötter.

 37. mrTravolta says:

  Revolutionär kommunistisk ungdom… Suck… :neutral_face:

 38. PiRo says:

  Någon som har tips på en bra ringklocka som passar elscooter (man måste väl ha en sådan om jag inte minns fel)

 39. marten says:

  Har inte alla inbyggd

 40. PiRo says:

  Inte vad jag har sett ( Ninebot
  ES2 ), men tösen hade packat upp den så jag bara körde en runda, så jag har inte kommit så långt :sunglasses:
  Skall se om jag hittar något passande lås oxå.

 41. marten says:

  Håll in knappen me lampan , brukar funka :wink:, har dock inte provat på den dära …

 42. calinou says:

  Nello är rolig om du kan köra med en hand när du plingar till. Annars Knog.

 43. Jocko says:

  Borttagen från YouTube

Fortsätt snacket i Bubblan!