Skrivet den 3 juni 2018 kl 14:43 av Recensioner2 kommentarer15586

Så fungerar Samsung Watch med iPhone

Det finns mycket att gilla med Apple Watch, den underlättar i vardagen och påminner om möten, hjälper mig att styra mitt hem, jag kan ringa med den och mycket mer. Men en sak jag inte gillar med Apple Watch är formen på klockan.

Den 17 juli 2015 släpptes Apple Watch i Sverige och jag var som med dom flesta Apple-produkter snabbt ute med att skaffa en. Smekmånaden med klockan började fantastiskt, jag var helt såld på konceptet och stoltserade runt med klockan. Men när smekmånaden var över så märkte jag att det var något som gnagde – Jag kan verkligen inte lära mig att gilla designen, jag vill ha en rund klocka. Desto mer jag tänkte på detta desto mer började jag ogilla designen, och så har det hållit på.

Så jag kände att jag var tvungen att testa, hur bra fungerar en smart klocka från en annan tillverkare än Apple med en iPhone?

Så fort jag öppnade kartongen till Samsung S3 Classic kände jag en känsla av välbehag, klockan är rund, stilren och känns som en helt vanlig klocka. Installationsprocessen är simpel, man skaffar ett konto hos Samsung, laddar ned deras app i App store och sen parar man ihop klockan med sin iPhone – sen är det bara att tuta och köra.

S3 Classic har inga problem med notiser, den visar notiser från både tredjepartsappar och Apples egna appar så man kan läsa SMS, se om någon ringer – men man kan inte svara på varken samtal eller SMS.

En sak som blev irriterande nästan direkt är att det inte är samma fina samspel mellan S3 Classic och min iPhone, så alla notiser som ramlar in kommer till både telefonen och klockan. Det betyder att mobilen låter- och eller vibrerar och likaså klockan, det var inget jag störde mig på första timmarna men efter något dygn så blev detta väldigt irriterande. I appen till S3 Classic kan man ladda ned miljontals med urtavlor till sin klocka och utöver urtavlor kan man även ladda ned appar. Apputbudet är okej men ganska begränsat om man har klockan parad med en iPhone.

Philips Hue saknas det även app-stöd för när man kopplar den till iPhone, något som gjorde att jag inte kunde styra mina smarta lampor med klockan. Jag blev dock väldigt glad när jag fann en officiell Spotify-app och laddade ned den omgående, det går att lagra musik offline på klockan och att para klockan med ett par blåtandshörlurar var inga problem. Men startar jag Spotify på mobilen så känner inte klockan av detta och jag kan inte styra vilken låt som ska spelas eller justera volym.

Sådana här saker stöter man på om och om igen och jag märker snabbt att klockan blir en glorifierad notismaskin – på grund av Apples inlåsning i iOS. Men S3 Classic är en supertrevlig klocka, den osar kvalité, har bra tyngd, fantastisk skärm, och väldigt bra batteritid (fick ut ca 3 dagar på en laddning). Men man går miste om väldigt mycket funktioner om man har den parad med en iPhone och samma sak gäller alla smarta klockor som inte är tillverkade av Apple.

Till skillnad från Apple Watch så erbjuder Samsung även always on-display, så vi kan utan att behöva vinkla klockan mot oss själva se vad tiden är. Med always on aktiverat dras dock batteriet ur snabbare men laddar man varje natt så har det ingen betydelse. Apples hälso-app synkas inte heller med klockan utan vi får då ladda ned Samsungs motsvarighet för att ha koll på våra steg i både mobil och klocka.

Är du nöjd med att enbart ha din klocka för notiser och till viss del träning så är S3 Classic absolut värd att titta närmare på, men vill du kunna göra mer saker än bara notiser och information så får du hålla dig kvar vid Apple Watch. Men Samsung har onekligen gjort en riktigt trevlig klocka och jag hoppas att Apple en dag hämtar lite inspiration och gör en Apple Watch med rund design.

Specifikationer Samsung S3 Classic:

 • Stainless Steel 316L
 • IP68 certifierad
 • Super AMOLED capacitive touchscreen, 16 miljoner färger
 • Tizen-baserat OS
 • 4 GB lagring, 768 MB RAM

Pris: Från 2990:-

2 kommmentarer på Så fungerar Samsung Watch med iPhone

 1. Sledde skriver:

  Trevlig recension. Trist att det ska bli sådan skillnad i funktion mot en Apple Watch.

 2. Superkonna skriver:

  Bra recension maccan. Har du testat betala med den? Eller måste man ha en Samsung-lur för det?